X

Ο Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα

Το πρόγραμμα του Αμερικανού Προέδρου. Τα μηνύματα που θα στείλει από την Ελλάδα στον κόσμο. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και τα μέτρα ασφαλείας.

Ant1news

Από την Αθήνα ξεκινά σήμερα το τελευταίο ευρωπαϊκό ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα. Στο πρόγραμμα της διήμερης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου περιλαμβάνονται συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό, κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία λαμβάνει ιστορικό χαρακτήρα.

«Περιμένω με ανυπομονησία το πρώτο μου ταξίδι στην Ελλάδα», δήλωσε κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λευκό Οίκο, στην οποία τόνισε ότι «ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει κατά το ταξίδι του είναι να καθησυχάσει τους συμμάχους των ΗΠΑ που μπορεί να ανησυχούν μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ».

Ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ήδη στείλει μηνύματα υπέρ της ρύθμισης του ελληνικού χρέους.

Οι μετακινήσεις του στην ελληνική πρωτεύουσα θα γίνονται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ τα μηνύματα που θα στείλει από την Αθήνα και προτού μεταβεί στο Βερολίνο, αναμένονται να είναι πολλαπλά.

Η αναχώρηση Ομπάμα από το Λευκό Οίκο

 

 

 

H αναχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα από τις ΗΠΑ για την Αθήνα

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Το πρωί της Τρίτης θα προσγειωθεί το Air Force One στο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος θα υποδεχτεί τον ηγέτη των ΗΠΑ. Από εκεί θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στις 13:30 θα τον υποδεχτεί ο Προκόπης Παυλόπουλος και στις 14:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει διευρυμένες συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό, προτού παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στις 19:30, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα παρακαθίσει σε δείπνο, που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Την Τετάρτη θα παραχωρήσει ομιλία στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφτεί και κάποιον αρχαιολογικό χώρο.

Το πλήρες πρόγραμμα, όπως και ο ακριβής τόπος διαμονής του Μπαράκ Ομπάμα, στα νότια προάστια δεν έχουν αποκαλυφθεί από τις αμερικανικές Αρχές, για λόγους ασφαλείας.

Επί ποδός χιλιάδες αστυνομικοί και πράκτορες

Στην Αθήνα βρίσκονται  ήδη από την Παρασκευή οχήματα ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, μεταξύ των οποίων και το θωρακισμένο όχημα με το οποίο κινείται πάντα ο Μπαράκ Ομπάμα στα ταξίδια του.

Πρόκειται για μία Cadillac που διαθέτει πόρτες με πάχος 20 εκατοστά και τζάμια 13 εκατοστά, ικανά να σταματήσουν επιθέσεις από κάθε τύπου πολεμικό όπλο, ακόμη και πυραύλους.

Το θωρακισμένο όχημα που είναι γνωστό ως "κτήνος" έχει ακόμα και προστατευμένο ρεζερβουάρ για την περίπτωση που τρυπήσει σε κάποιο ατύχημα ή από ανταλλαγή πυρών.

 

Στη χώρα μας έφθασαν και 150 άτομα υγειονομικό προσωπικό, το οποίο θα βρίσκεται σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.

Με αεροπλάνα του αμερικανικού στρατού κατέφθασαν και περίπου 300 πράκτορες, στρατιωτικός εξοπλισμός αλλά και ένα ελικόπτερο, το οποίο θα ακολουθεί τον Αμερικανό πρόεδρο στις μετακινήσεις του.

Παράλληλα, 5.000 αστυνομικοί έχουν επιστρατευθεί προκειμένου να διασφαλισθεί ότι η επίσκεψη στην Αθήνα δεν θα σημαδευτεί από απρόοπτα, ενώ μεγάλος εκτιμάται ότι θα είναι και ο αριθμός των Αμερικανών αστυνομικών που θα βρεθούν στην Αθήνα.

Εξονυχιστικοί θα είναι οι έλεγχοι από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών, ενώ σε ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ελεύθεροι σκοπευτές.

Στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας συνέβαλαν τόσο η πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην πρεσβεία της Γαλλίας, όσο και οι απειλές από τη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς ότι θα «χαλάσουν τη γιορτή».

Φρούριο η Αθήνα

Αλλαγές θα υπάρξουν τόσο στα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, όσο και στη διέλευση των οχημάτων από τα σημεία από όπου θα περάσει ο Μπαράκ Ομπάμα.

Συγκεκριμένα, με εντολή της Αστυνομίας,  την Τρίτη δεν θα λειτουργήσουν το Τραμ και το Μετρό μέχρι τις 10:00 το πρωί, ενώ από τις 10.20 π.μ. ως τις 11.20 π.μ. δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο από και προς το Αεροδρόμιο.

Επίσης στις 12.00 θα κλείσουν οι σταθμοί Σύνταγμα, Ευαγγελισμός, Μέγαρο Μουσικής, Ακρόπολη και Συγγκρού-ΦΙΞ. Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος θα λειτουργήσει κανονικά.

Προσωρινές τροποποιήσεις της διαδρομής ή και μεταφοράς της αφετηρίας λεωφορειακών γραμμών, γραμμών τρόλεϊ και τραμ σε οδούς περιμετρικά του Πολυτεχνείου και σε όλο το κέντρο της πόλης, θα υπάρξουν από σήμερα και λόγω των εκδηλώσεων εορτασμού της 43ης επετείου του Πολυτεχνείου.

Οι τροποποιήσεις, ανάλογα με τις υποδείξεις και τα μέτρα της ΕΛ.ΑΣ., θα διαρκέσουν έως τις 6.00 το πρωί της ερχόμενης Παρασκευής με στόχο την ασφαλή κυκλοφορία των ΜΜΜ και του επιβατικού κοινού.

Δείτε εδώ από ποια σημεία της Αττικής θα απογορέυεται η διέλευση των οχημάτων και οι συγκεντρώσεις.