X

Οι προσδοκίες της Ελλάδας από την επίσκεψη Ομπάμα

Το χρέος και η εξωτερική πολιτική βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα. Τι αναμένει η Αθήνα από τις τελευταίες εβδομάδες Προεδρίας του Ομπάμα.

Ant1news

Την έναρξη της τελευταίας ιστορικής του περιοδείας επί ευρωπαϊκού εδάφους, πριν από την ολοκλήρωση της θητείας, του σηματοδοτεί η σημερινή άφιξη και διήμερη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Από την ελληνική πρωτεύουσα θα πραγματοποιήσει αύριο την ομιλία του και απευθυνόμενος σε διεθνές ακροατήριο, με χαρακτήρα απολογισμού της θητείας του, θα δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις που αναδύονται στην παρούσα συγκυρία για τη δημοκρατία, τα δικαιώματα, τις αξίες και την ουσία του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού. Η ομιλία θα έχει στοιχεία πολιτικής παρακαταθήκης της οκταετούς θητείας του.

Για την Ελλάδα η επίσκεψη Ομπάμα συνδέεται άμεσα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας και τις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί. Οικονομική κρίση και ιδιαίτερα το ζήτημα του χρέους, ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, με κορωνίδα το Κυπριακό, αλλά και τη θέση της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, υπό το πρίσμα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης και η γεωπολιτική διάσταση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης,  συνδέονται από την Αθήνα με την επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Μπαράκ Ομπάμα στην Καθημερινή, περιέγραψε ο ίδιος το πλαίσιο των προτεραιοτήτων του και γενικότερα της αμερικανικής πολιτικής σε σχέση με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο Αμερικανός Πρόεδρος «θέλει να κλείσει την οκταετία της διακυβέρνησής του της προεδρίας του με λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την αμερικανική οικονομική πολιτική», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Επιπλέον υπό αυτή την έννοια, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ αξιολογείται πως θα λειτουργήσει υποβοηθητικά στην ενεργοποίηση στην επίλυση μιας σειράς ζητημάτων που θεωρεί σημαντικά, όπως για παράδειγμα το ζήτημα του χρέους – για το οποίο η θέση της κυβέρνησης Ομπάμα είναι σταθερή –  και το Κυπριακό, υπό το πρίσμα των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων και της προόδου που διαφαίνεται.

Με άλλα λόγια, εκτιμάται ότι, ενδεχομένως το γεγονός ότι δεν είναι βέβαιο πως η νέα ηγεσία των ΗΠΑ θα συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης στα ζητήματα, ίσως αναγκάσει τον Μπαράκ Ομπάμα να κινηθεί ακόμα πιο δυναμικά για ουσιαστική πρόοδο μέχρι και την ολοκλήρωση της θητείας του τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Αυτό που βεβαίως προσδοκάται από την ελληνική κυβέρνηση είναι χειροπιαστά αποτελέσματα της επιρροής που αναμένεται ότι θα ασκήσει ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος για το χρέος, αρκετά πριν από την ολοκλήρωση της θητείας του και συγκεκριμένα στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Με εξωτερική πολιτική η υποδοχή Παυλόπουλου στον Ομπάμα

Με αναφορές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και με ειδική αναφορά στην αμερικανική στήριξη προς την Ελλάδα στους δύσκολους καιρούς, θα υποδεχτεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον Αμερικανό ομόλογό του.

 

Στη μεταξύ τους συνάντηση, την πρώτη του Αμερικανού Προέδρου μετά την άφιξή του στην Αθήνα, ο Προκόπης Παυλόπουλος αναμένεται να αναφερθεί στο Κυπριακό, στις αμφισβητήσεις της Συνθήκης της Λωζάνης και στην εκκρεμότητα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Άλλωστε, παρόντες στη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο θα είναι ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο γ.γ. της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γιώργος Γεννηματάς και ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Θεοχάρης Λαλάκος.

Στο δείπνο του θα παρατεθεί από το Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Προέδρου των ΗΠΑ, ο ΠτΔ αναμένεται να αναφερθεί στην αντιπροσωπευτική δημοκρατία και το κοινωνικό κράτος, αλλά και να υπογραμμίσει την ανάγκη υπεράσπισης της Δημοκρατίας και της Ευρώπης με αιχμή το ελληνικό ζήτημα.