X

Η ομιλία – “παρακαταθήκη” του Ομπάμα στην Αθήνα

Ύμνοι για τους Έλληνες. "Καμπανάκι" για τους κινδύνους της Δημοκρατίας. Νέο μήνυμα για το χρέος. Αίσθηση απο τις αναφορές του στο ούζο, τον Αντετοκούνμπο και το... φιλότιμο.

Ant1news

Με μια ομιλία στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που κατά πολλούς χαρακτηρίστηκε ως «παρακαταθήκη», ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Ελλάδα ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Χρησιμοποίησε ελληνικές λέξεις, αναφέρθηκε στις γιορτές της 28ης Οκτωβρίου με το ούζο, στον Γιάννη Αντετοκούνμπο που, όπως είπε, βελτιώνεται κάθε χρόνο, αλλά και στους αρχαίους φιλοσόφους, στην Ιστορία της Ελλάδας και στο φιλότιμο, που είναι ο πιο σημαντικός θώκος του πολίτη.

Για όλα αυτά ήθελε, όπως είπε, να είναι η Ελλάδα ο τελευταίος σταθμός της καριέρας του ως Προέδρου.  Γιατί «εδώ πριν από 25 αιώνες, στους βράχους αυτής της πόλης δημιουργήθηκε μια νέα ιδέα, η Δημοκρατία και το κράτος», όπως τόνισε, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του για όσα προσέφερε η Ελλάδα, "αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας...".

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι οι ΗΠΑ ευγνωμονούν τους Έλληνες για τη φιλία τους και πρόσθεσε ότι «έχουμε χρέος στην Ελλάδα, για την αλήθεια, την πίστη... Καθόλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας η φλόγα άναψε εδώ στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε».

 

Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα

Ο Μπαράκ Ομπάμα έστειλε εκ νέου μήνυμα στους δανειστές για το χρέος. Τόνισε ότι ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους και σημείωσε ότι το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η χώρα.

"Το ΔΝΤ δήλωσε ότι το χρέος είναι κλειδί για να ανακάμψει η Ελλάδα. Έχουν δίκιο είναι σημαντικό για να βρουν ελπίδα οι νέοι, για να ξέρουν ότι υπάρχει μέλλον, σύστημα εκπαίδευσης", είπε χαρακτηριστικά.

Έστειλε όμως και μήνυμα στην Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει ανταγωνιστική. "Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ", υποσχέθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επίσης, παρακίνησε τους νέους να μη μεταναστεύουν για να βρουν δουλειά, αλλά να παραμείνουν στη χώρα τους για να μεγαλουργήσουν. "Η Δημοκρατία γίνεται απλούστερη όταν όλοι τρώνε το ίδιο φαγητό και λατρεύουν τον ίδιο Θεό", είπε χαρακτηριστικά ο Μπαράκ Ομπάμα.

 

Προσφυγικό: Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο

Για ακόμα μία φορά ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στη γενναιοδωρία των Ελλήνων όσον αφορά στο προσφυγικό.

«Στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί. Οι Δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες. Και ποτέ άλλοτε στον κόσμο δεν έχουμε δει τέτοια συμπόνια προς τους πρόσφυγες, όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσμο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το προσφυγικό. Η Δημοκρατία σας όμως ανοίγει την αγκαλιά της», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Τόνισε δε ότι ενώ σε κάποιες χώρες γίνονται εκλογές, δεν υπάρχει πραγματικά δημοκρατικό πολίτευμα. «Εμείς ως χώρα πιστεύουμε στις ιδέες και τις αξίες που γεννήθηκαν εδώ πριν από αιώνες. Η ιστορία μας έχει δείξει ότι οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις είναι πιο δίκαιες και πιο σταθερές. Η Δημοκρατία μας έδειξε ότι είμαστε πιο ισχυροί από τους τρομοκράτες. Εκείνοι προσπάθησαν να αλλάξουν την ζωή των ανθρώπων δια της βίας και να μας κάνουν να παρεκλίνουμε από τις δικές μας αξίες. Η Δημοκρατία είναι ισχυρότερη», σημείωσε. 

«Είναι δική μου πεποίθηση ότι οι δημοκρατίες μπορούν να λύνουν προβλήματα μέσω της διπλωματίας. Μέσω της διπλωματίας βρήκαμε λύση με το Ιράν και ανοίξαμε δρόμους επικοινωνίας με την Κούβα» τόνισε. 

«Η Δημοκρατία μπορεί να είναι ατελής, μπορεί να είναι αργή, δύσκολη στην υλοποίηση σε μια πολυφυλετική χώρα, όπως είναι η ΗΠΑ, η Δημοκρατία είναι πολύπλοκη, αλλά είναι η καλύτερη. Η δημοκρατία, όπως και όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί είναι ατελής. Μπορεί να είναι ατελής και δύσκολοι στην υλοποίηση. Οι πολιτικοί στις δημοκρατίες είναι αντιδημοφιλείς γιατί στην δημοκρατία απαιτούνται συμβιβασμοί» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

 

Έχουμε διαφορετικές απόψεις με τον Τραμπ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε και στον Ντόναλντ Τραμπ αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει ομαλά η μετάβαση στις ΗΠΑ.

«Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ και εγώ έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αλλά η δημοκρατία εξασφαλίζει την ομαλή μετάβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η νομιμότητα μπορεί να έρθει μόνο από το λαό. Η ελευθεροτυπία είναι απαραίτητη. Εγώ και ο νέος πρόεδρος έχουμε πολλές διαφορές, αλλά οι δημοκρατίες αυτό κάνουν: διευκολύνουν την ομαλή μετάβαση εξουσίας...Η δημοκρατία είναι το σοφότερο πολίτευμα», είπε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. 

Η ανισότητα κάποτε γινόταν ανεκτή γιατί οι άνθρωποι δεν είχαν μέτρο σύγκρισης. Τώρα δεν είναι ανεκτή. Στις δικές μας κοινωνίες θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμοίβονται για τα δημιουργήματά τους. Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει, υψώνονται τείχη ανάμεσα στους ανθρώπους. Το είδαμε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στο Brexit. Τώρα ζούμε σε μία παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Δεν μπορούμε να κοιτάζουμε προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάμε το μέλλον. Δεν μπορούμε να κινούμαστε σε συγκρούσεις ανάμεσα στις χώρες. Το μονοπάτι της παγκοσμιοποίησης πρέπει να καλυτερεύσει» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα.

 

Χρειαζόμαστε γενναίους πολιτικούς

Ποια όμως είναι η συνταγή της επιτυχίας για τον Μπαράκ Ομπάμα; Όπως είπε, χρειαζόμαστε γενναίους πολιτικούς που θα δράσουν υπέρ των νέων θέσεων εργασίας και των καλύτερων μισθών. "Ξέρουμε ότι πρέπει να επενδύσουμε στη μόρφωση των νέων ανθρώπων. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα αλλά και ένα έχουμε ένα κοινωνικό πακέτο για τους αδύναμους", ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να αυξηθούν τα στάνταρντ για να υπάρξει υποστήριξη από τους εργαζόμενους. "Οι άνθρωποι πρέπει να βλέπουν τα πλεονεκτήματα στη ζωή τους και όχι μόνο αυτά των πολυεθνικών" κατέληξε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος έκλεισε την ομιλία του φωνάζοντας: «Ζήτω η Ελλάς».

 

Βουλευτές, επιχειρηματίες και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες έδωσαν το παρόν στην ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Μεταξύ αυτών ήταν και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ, Θοδωρής Κυριακού.