X

Ερντογάν: αν το παρατραβήξετε, αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν

Μετά τον Τούρκο Πρωθυπουργό απειλεί να "πλημμυρίσει" την ΕΕ με πρόσφυγες και ο Ερντογάν. Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ant1news

Ο Ερντογάν απειλεί να ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη για τους πρόσφυγες, «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρήσει περαιτέρω», με δηλώσεις που έκανε το πρωί της Παρασκευής, συνεχίζοντας την απειλητική πολιτική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν η Τουρκία ανοίξει τις πύλες της, τι θα κάνετε. Εμένα κοίτα, αν το παρατραβήξετε, να ξέρετε ότι αυτά τα σύνορα θα ανοίξουν. Από τέτοιες άδειες απειλές ούτε εγώ καταλαβαίνω, ούτε αυτό το έθνος καταλαβαίνει!», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά την ομιλία του με θέμα «Γυναίκα και Δικαιοσύνη».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε απειλήσει χθες, μετά την ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ότι «η Ευρώπη μπορεί να πλημμυρίσει με πρόσφυγες».

«Είμαστε ένας από τους παράγοντες που προστατεύουν την Ευρώπη. Αν οι πρόσφυγες διασχίσουν τα σύνορα μας, θα πλημμυρίσουν και θα κατακλύσουν την Ευρώπη και η Τουρκία αποτρέπει αυτό να συμβεί», τόνισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του που μεταδόθηκαν ζωντανά από τηλεοπτικούς σταθμούς.

«Δέχομαι ότι η διακοπή των σχέσεων με την Ευρώπη θα βλάψει την Τουρκία, αλλά η ζημιά θα είναι πενταπλάσια έως και εξαπλάσια για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από πέντε χώρες. Το υποστηρίζουμε αλλά δεν πρέπει να φοβόμαστε κιόλας κάποιους. Εμείς δεν χειροκροτούμε την καταπίεση για να φαινόμαστε καλοί σε κάποιους. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης λέει ‘αυτό είναι κυρώσεις και θα έρθει και συνέχεια’. Μας απειλεί. Κοιτάτε τι άθλιος είναι», συνέχισε ο Ερντογάν, επιτιθέμενος και στην αντιπολίτευση και συνεχίζοντας την επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε:

«Η ΕΕ που για 53 χρόνια δεν ανοίγει την πόρτα της σε αυτή την χώρα κάνει κυρώσεις; Και να κάνει τί πάθαμε; Χρεοκοπήσαμε, τελειώσαμε ή καταρρεύσαμε; Αυτές οι κυρώσεις εμάς δεν μας γονατίζουν. Θα σταθούμε όρθιοι και θα συνεχίσουμε το δρόμο μας. Μη ξεχνάτε, η δύση έχει ανάγκη την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή είναι η Τουρκία που δίνει καταφύγιο και τροφή στα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες. Δεν ανοίξαμε τις πόρτες μας επειδή θα έρθει βοήθεια από την Ε.Ε. Γιατί τις ανοίξαμε; Δεν θα αφήναμε εμείς στο έλεος των τυράννων αυτούς τους ανθρώπους που έπεφταν επάνω τους οι βόμβες. Δεν σκεφτήκαμε αν θα έρθουν ή όχι χρήματα από την Ε.Ε. Από τα Ηνωμένα Έθνη ήρθαν 500 εκατομμύρια δολάρια. Από την Ε.Ε. μέχρι σήμερα αν δεν κάνω λάθος ήρθαν κάπου 700 εκατομμύρια. Εμείς τι ξοδέψαμε; 15 δις δολάρια.

 

Ρωτήστε μέσα στα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται μόνο στην Τουρκία και τους πρόσφυγες που είναι σε διάφορα μέρη του κόσμου, είναι μόνο το παιδί Αϊλάν και το μωρό Ουμράν; Όχι. Επειδή αυτή τη στιγμή εκατομμύρια παιδιά Αϊλάν περιμένουν σύμπνοια.

Έγινε κάποιο βήμα για αυτά; Ιδού στην Αφρική μέσα στην έρημο εκατομμύρια παιδιά και γυναίκες αναζητούν όλοι λύση. Να σας πω το βήμα που έγινε; Να μπει στην Ε.Ε. η Τουρκία ή να μην μπει; Αυτό είναι το μόνο βήμα που έγινε. Ο Ερντογάν μιλάει σωστά.

Συγκεντρώθηκαν και κάπου 30-40 άτομα και είπαν όχι σε εκείνη την ανακοίνωση, λέει. 400 είπαν ναι. Κι όλοι να πείτε το ίδιο, τι έγινε;

Ποτέ δεν συμπεριφερθήκατε με ειλικρίνεια στην ανθρωπότητα, δεν είδατε τα πράγματα σωστά. Όταν το παιδί Αϊλάν ξεβράστηκε στην ακτή, δεν πήγατε εσείς να το πάρετε. Όταν 50 χιλιάδες πρόσφυγες περίμεναν στα σύνορα εσείς ουρλιάξατε», κατέληξε ο Τούρκος Πρόεδρος. 

Επιβλαβής και για την Τουρκία η καταγγελία της συμφωνίας, λέει η ΕΕ

 «Η συμφωνία για το προσφυγικό είναι και προς όφελος της Τουρκίας. Η οικονομική ανάπτυξη της χώρας εξαρτάται κυρίως από τις καλές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Oldenburger Nordwest-Zeitung της Παρασκευής απαντώντας στις χτεσινοβραδινές απειλές του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι η χώρα του θα την καταγγείλει.

«Η καταγγελία της συμφωνίας για το προσφυγικό ή η διακοπή των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν για την Άγκυρα μεγάλο μειονέκτημα. Αυτό το γνωρίζει και η τουρκική ηγεσία», ανταπάντησε με τη σειρά του ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός με τη συνέντευξή του στην Oldenburger Nordwest-Zeitung.