X

“Βόμβα” Τσαβούσογλου: Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος

Μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από την Τουρκία. Τώρα ο Τσαβούσογλου αμφισβητεί την ελληνικότητα των Ιμίων. Τι απαντούν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Ant1news

Συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία σε βάρος της Ελλάδας. Μετά τον Τούρκο Πρόεδρο για τη συνθήκη της Λωζάννης, τον ηγέτη της τουρκικής αντιπολίτευσης  Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  ο ποίος αναρωτήθηκε εάν «θα πάρουμε πίσω τα 18 νησιά» από την Ελλάδα, σειρά παίρνει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών που υποστηρίζει ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση 2 δύο βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλαδή, σχετικά με την κυριαρχία 18 νησιών του Αιγαίου, ισχυρίστηκε ξεκάθαρα ότι «Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος και ότι δεν υπάρχει καμιά αλλαγή στο καθεστώς των Ιμίων».

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όσο κυβερνάει το AKP δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto καθεστώς των νησιών του Αιγαίου».

Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε μάλιστα λόγο για «προβλήματα» στο Αιγαίο, για τη λύση των οποίων δεν θα γίνει αποδεκτή καμία προσπάθεια –όπως είπε- δημιουργίας ντε φάκτο κατάστασης.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών στις νέες προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ και προσθέτει, μεταξύ άλλων,  πως «ανεύθυνες αναφορές περί του αντιθέτου είναι προκλητικές».

Για απαράδεκτες δηλώσεις, που δημιουργούν αρνητική ατμόσφαιρα για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, έκανε λόγο ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, χαρακτηρίζοντας τουλάχιστον αμήχανη τη στάση της Κυβέρνησης και επαναλαμβάνοντας το αίτημα για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Ξεχωριστό νίοημα αποκτά, λόγω της συγκυρίας, η πληροφορία ότι καινούριος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Τούρκου πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανέλαβε ο πρώην Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς.

Αναλυτικά η γραπτή δήλωση Τσαβούσογλου:

«Τα διεθνή έγγραφα που αφορούν στα νησιά του Αιγαίου είναι η συνθήκη ειρήνης της Λωζάννης το 1923 και του Παρισιού το 1947. Αυτές οι συνθήκες προβλέπουν λεπτομερώς το θέμα της κυριαρχίας και της αποστρατικοποίησης των νησιών. Οι θέσεις της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένου και του συγκεκριμένου ζητήματος, για όλα τα προβλήματα του Αιγαίου και της επίλυσής τους, έχουν τεθεί υπόψη της κοινής γνώμης με διάφορες ανακοινώσεις του υπουργείου μου από το 1996 μέχρι και σήμερα και στο πλαίσιο αυτό, δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία από την Ελλάδα ενδεχόμενων de facto καταστάσεων επί του στάτους αμφισβητούμενων γεωγραφικών περιοχών και, σε περίπτωση τέτοιας προσπάθειας, έχει ήδη ανακοινωθεί ότι αυτά δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα από νομική σκοπιά.

Οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ξεκίνησαν το 2002 επί προεδρίας του μακαρίτη Μπουλέντ Ετζεβίτ. Η πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Άγκυρα στις 12 Μαρτίου του 2002 και μέχρι την ανάληψη της εξουσίας από το ΑΚΡ πραγματοποιήθηκαν επτά συναντήσεις. Οι διερευνητικές επαφές συνεχίστηκαν χωρίς διακοπή επί διακυβέρνησης ΑΚΡ. Η χώρα μας δεν έχει αλλάξει την πολιτική της στο θέμα των Ιμίων. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Όσο κυβερνάει το AKP δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto καθεστώς των νησιών του Αιγαίου».

«Ο Πρωθυπουργός με τις πράξεις του απομόνωσε τη χώρα και έπαψε να προκαλεί και να αξιώνει το σεβασμό των γειτόνων.» σχολιάζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε ανακοίνωσή της και συμπληρώνει «για αυτό και καθημερινά, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, γίνονται απειλητικές δηλώσεις σε βάρος της χώρας μας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια στιβαρή ηγεσία».  

«Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τα Ίμια, συνιστούν νέα κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας» σχολιάζει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ και συμπληρώνει «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να εκφράζει τον προβληματισμό της, όμως την ίδια στιγμή συμμετέχει ενεργά στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή και έχει αναγορεύσει το ΝΑΤΟ σε «χωροφύλακα» στο Αιγαίο, εμπλέκοντας το λαό σ’ επικίνδυνες περιπέτειες.

«Η κλιμακούμενη όξυνση με καθημερινές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της διεθνούς νομιμότητας, από πλευράς Τουρκίας, καθιστούν αναγκαία την υιοθέτηση της πρότασης του Ποταμιού για σύσταση συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας» δήλωσε στο περιστύλιο της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, μετά από τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ. κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου.