X

Συνομιλία Τσίπρα – Μέρκελ για την επιθετική ρητορική της Τουρκίας

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία. Ουδετερότητα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας.

Ant1news

Τηλεφωνική συνομιλία είχαν σήμερα το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας υπό το πρίσμα των εξελίξεων στο Κυπριακό, της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό αλλά και της κλιμακούμενης επιθετικής ρητορικής εκ μέρους της γείτονος.

Τι είπε ο Τσίπρας στην Μέρκελ

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε στην Καγκελάριο της Γερμανίας την ανησυχία της Αθήνας για την κλιμακούμενη επιθετικότητα που εκφράζεται μέσω δηλώσεων των πλέον υψηλόβαθμων αξιωματούχων της γείτονος.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε τις ελληνικές θέσεις στις διαπραγματεύσεις για την λύση του ζητήματος, με έμφαση στο θέμα των εγγυήσεων.

 

Αναφορικά με την Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το Προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη αυτή να διατηρηθεί, θέση με την οποία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ταυτίστηκε απολύτως η Άνγκελα Μέρκελ.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Μαξίμου επεσήμανε ότι οι δύο ηγέτες δεν αναφέρθηκαν καθόλου στο ζήτημα της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης για την β΄ αξιολόγηση και τα ανοιχτά μέτωπα της οικονομίας.

Πάντως, Τσίπρας και Μέρκελ συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία.

"Βόμβα" Τσαβούσογλου για τα Ίμια

Η επικοινωνία Τσίπρα – Μέρκελ γίνεται στον απόηχο νέων προκλητικών δηλώσεων αυτή την φορά δια στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι τα Ίμια αποτελούν τουρκικό έδαφος.

 

«Δεν αποδεχόμαστε την de facto κατάσταση», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και σημείωσε ότι οι συνθήκες της Λωζάννης και του Παρισιού περιέχουν λεπτομερείς διατάξεις σχετικά με τα ζητήματα κυριαρχίας και την αποστρατικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τη δημιουργία ενδεχόμενων de facto καταστάσεων από την Ελλάδα επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς.

Όλα αυτά, ενώ μόλις χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κράτησε αποστάσεις απο την ρητορική Ερντογάν περί των "συνόρων της καρδιάς", με τον εκπρόσωπο του να αρκείται να δηλώνει ότι ότι οι ΗΠΑ πάγια υποστηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας.

Αυστηρό μήνυμα Παυλόπουλου

Αυστηρό μήνυμα σε όσους αμφισβητούν τη συνθήκη της Λωζάννης έστειλε το μεσημέρι από τα Χανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Κατά τη διάρκεια της αντιφώνησης του κατά το επίσημο γεύμα που του παρατέθηκε στη λέσχη αξιωματικών φρουράς Κρήτης ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι οποίοι αμφισβητούν τα σύνορα της χώρας μας αμφισβητεί και τα σύνορα της Ευρώπης επισημαίνοντας ότι η συνθήκη της Λωζάννης ισχύει στο ακέραιο και δεν αφήνει όπως είπε κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Ο Πρωθυπουργός με τις πράξεις του απομόνωσε τη χώρα και έπαψε να προκαλεί και να αξιώνει το σεβασμό των γειτόνων.» σχολιάζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη σε ανακοίνωσή της και συμπληρώνει «για αυτό και καθημερινά, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου, γίνονται απειλητικές δηλώσεις σε βάρος της χώρας μας. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια στιβαρή ηγεσία».  

«Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τα Ίμια, συνιστούν νέα κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας» σχολιάζει μεταξύ άλλων το ΚΚΕ και συμπληρώνει «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπορεί να εκφράζει τον προβληματισμό της, όμως την ίδια στιγμή συμμετέχει ενεργά στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς στην περιοχή και έχει αναγορεύσει το ΝΑΤΟ σε «χωροφύλακα» στο Αιγαίο, εμπλέκοντας το λαό σ’ επικίνδυνες περιπέτειες.

«Η κλιμακούμενη όξυνση με καθημερινές προκλήσεις και αμφισβητήσεις της διεθνούς νομιμότητας, από πλευράς Τουρκίας, καθιστούν αναγκαία την υιοθέτηση της πρότασης του Ποταμιού για σύσταση συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας» δήλωσε στο περιστύλιο της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, μετά από τις νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ΥΠ.ΕΞ. κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Νέο παραλήρημα Ερντογάν για την Κύπρο

Μιλώντας σε συνάντηση προέδρων τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταφέρθηκε ξανά εναντίον της Ευρώπης, στέλνοντας τρία μηνύματα-όρους για το πώς μπορούν να εξομαλυνθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ε.Ε, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

 

«Αν αφήσουν στην άκρη την ακατανόητη εμπάθεια απέναντι στη χώρα μας, είμαστε έτοιμοι να γίνουμε πλήρη μέλη της Ε.Ε.» είπε, πριν αναφερθεί στις προϋποθέσεις: «Αν γίνουν βήματα ως προς την απελευθέρωση της βίζας, τη βοήθεια στο προσφυγικό και στο θέμα του ανοίγματος των κεφαλαίων, θα δείξουμε κι εμείς την καλή μας πρόθεση».

Δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έμφαση, με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο, ο Ερντογάν σχολίασε: «Όσος κεφτές, άλλο τόσο και ψωμί. Ανάλογα με το τι θα μας δώσετε, τόσα θα πάρετε».

Η Τουρκία μας “απαγορεύει” να κάνουμε άσκηση στην Κάσο

Κλιμακώνει επικίνδυνα τις προκλήσεις η Τουρκία. Ζητεί να εξαιρεθεί από ελληνική άσκηση περιοχή νότια της Κάσου.

Η Άγκυρα εξέέδωσε την ΝΟΤΑΜ Α5446/16 με την οποία ισχυρίζεται ότι 1 εκ των 3 περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για την διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 και συγκεκριμένα η περιοχή Νότια της ΚΑΣΟΥ αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις ΕΕΔ.

Ουδέτερο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην επιθετική ρητορική της Άγκυρας

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διατήρησε την ουδετερότητα του στην επιθετική ρητορική που ασκεί τα τελευταία 24ωρα η Άγκυρα, η οποία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε νησιά του Αιγαίου.

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού ΥΠΕΞ, Μάρκ Τόνερ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις τουρκικές δηλώσεις ότι τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος, παρέπεμψε στο τουρκικό ΥΠΕΞ για εξηγήσεις και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ πάγια υποστηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας.