X

Μυρίζει “μπαρούτι” στο Αιγαίο

«Μπαράζ» δηλώσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Το μήνυμα του ΠτΔ στην Τουρκία. Συνεχίζουν τις «δεσμεύσεις» στο Αιγαίο.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Στον απόηχο της ηχηρής προειδοποίησης της Κομισιόν στην Τουρκία «να σέβεται στο ακέραιο τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο των κρατών-μελών», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ένα ακόμη σαφές μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν.

«Ακούω την κριτική που μου κάνουν για το θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης. Λένε ότι ο Ερντογάν τα κάνει για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Με συγχωρείτε πολύ, ας κάνει ό,τι νομίζει. Εγώ, η Ελλάδα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις είναι στην ίδια κατεύθυνση, δεν θα αφήσουμε να πέσει τίποτα κάτω. Και τονίζω, δεν το κάνουμε μόνο για την Ελλάδα. Το κάνουμε για την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, η οποία θα μεταδοθεί το πρωί της Κυριακής.

Η τουρκική προκλητικότητα συζητήθηκε μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου στο Άμπου Ντάμπι.

«Μας προκαλούν ανησυχία οι προκλητικές δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος του απάντησε ότι, «πρέπει να τερματιστεί η επιθετική ρητορική».

 

«Η απάντηση η δική μας, η απάντηση που δίνουμε με βάση το διεθνές δίκαιο, της προάσπισης τη εθνικής κυριαρχία της χώρας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αν ο κ. Ερντογάν θέλει να καταργήσει τη Συνθήκη της Λωζάννης θα επιστρέψουν στη Συνθήκη των Σεβρών», δήλωσε ο πριν από δύο μέρες Πάνος Καμμένος.

«Από κει και πέρα», συνέχισε ο υπουργός Άμυνας, «θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι πως οι συνεχείς απώλειες που έχουν οι τουρκικές δυνάμεις, η πλήρης αποδυνάμωσή τους μετά το πραξικόπημα, οι συνεχείς ήττες που υπάρχουν στη Συρία, τους έχουν οδηγήσει σε ηλίθιες δηλώσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα αυτό που παρατηρήσαμε όλοι,  τον κ. Ερντογάν, γονυπετής να ζητά συγνώμη από τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν για τις δηλώσεις που έκανε για τη Συρία. Θα πρέπει, λοιπόν, να καταλάβει πως δεν μπορεί να συνεχίσει, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, να προκαλεί τη διεθνή κοινή γνώμη, τη Συμμαχία, αλλά και την Ελλάδα».

Μετά από αυτή την δήλωση η Άγκυρα προχώρησε και σε μαθήματα συμπεριφοράς προς τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας ανακαλώντας τον στην …τάξη και γιατί τίμησε προ ημερών βετεράνους της ΕΟΚΑ, της οργάνωσης των ελληνοκύπριων αγωνιστών για την  αυτοδιάθεση της Κύπρου από την Βρετανία.

«Επιστρέφουμε αυτούσιoυς στον Έλληνα Υπουργό Άμυνας τους χαρακτηρισμούς, που έκανε την 1η Δεκεμβρίου εναντίον του Προέδρου μας, καθώς είναι γνωστό πως δεν είναι ικανός να αξιολογεί και να βλέπει τις εξελίξεις από ευσυνείδητη σκοπιά.  Ο Υπουργός Άμυνας έχει χάσει τόσο πολύ την ικανότητα αντίληψης, που πριν από λίγες μέρες βράβευσε τις οργανώσεις που σχετίζονται με την ΕΟΚΑ».

Ο Πάνος Καμμένος απάντησε μέσω twitter: «Αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ και οι εδώ προσκυνημένοι θεωρούν την ΕΟΚΑ τρομοκράτες Καταδικάστε με τιμή μου»  αφιερώνοντας μάλιστα και ένα εμβληματικό τραγούδι σε στίχους του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, του νεότερου κύπριου αγωνιστή, που απαγχονίστηκε από τους Άγγλους.

 

Η προκλητικότητα Ερντογάν ανησυχεί την αντιπολίτευση, που συνδέει την έξαρση της με την αδυναμία της κυβέρνησης να ενισχύσει την διεθνή εικόνα της χώρας.

«Με ανησυχεί πρωτίστως ότι η Ελλάδα αποδυναμώνεται. Αυτό είναι που αποθρασύνει την προκλητικότητα “ανήσυχων” γειτόνων. Αυτά δεν θα υπήρχαν αν η Ελλάδα ενίσχυε τη θέση της διεθνώς. Τα προηγούμενα χρόνια, πριν τον Γενάρη του 2015, τους ίδιους γείτονες είχαμε δίπλα μας. Τα ίδια προβλήματα παρέμεναν ανοικτά μεταξύ μας. Αλλά τέτοιες προκλήσεις δεν υπήρχαν εκ μέρους τους», δήλωσε ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη Βραδυνή της Κυριακής.

Στην Αθήνα έρχεται αύριο ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Στάινμάγιερ, που ήδη έστειλε μήνυμα στον αναθεωρητισμό

«Η συνθήκη της Λωζάνης είναι αδιαμφισβήτητη», δήλωσε στην Καθημερινή ο Γερμανός ΥΠΕΞ.