X

Κοτζιάς: λύση στο Κυπριακό χωρίς στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις

Η συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ασχολήθηκε με την προετοιμασία των κρίσιμων συναντήσεων στη Γενεύη. Τι δήλωσαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων.

Ant1news

«Συμφωνήσαμε ότι στηρίζουμε μία ορθολογική, αποτελεσματική, λειτουργική λύση του Κυπριακού, που σημαίνει μία Κύπρος χωρίς ξένα στρατεύματα κατοχής, σημαίνει μία Κύπρος χωρίς εγγυήσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής .

Ο κ. Κοτζιάς χαμήλωσε τον πήχη και για την επικείμενη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν θυμίζοντας πως και στη διαπραγμάτευση για το σχέδιο Άναν το 2004 είχαν γίνει δύο συναντήσεις, μία στην Κωνσταντινούπολη και μία στην Αθήνα, ομάδων εργασίας που ασχολούνταν με το Κυπριακό και ότι κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης στο Μπούργκενστοκ έγιναν δύο συναντήσεις Καραμανλή-Ερντογάν, δύο συναντήσεις Καραμανλή-Άναν και μία συνάντηση Καραμανλή-Ερντογάν-Ανάν, από τις οποίες, όπως είπε, δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

Τα μέλη του ΕΣΕΠ συζήτησαν για την προετοιμασία, ενόψει των συναντήσεων στις 9 και 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, με τον κ. Κοτζιά να αναλύει τα πρακτικά προβλήματα που υπάρχουν μπροστά μας και τον τρόπο με τον οποίο μεθοδεύει τη λύση τους η ελληνική κυβέρνηση.

Ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση ως προς το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στην Τουρκία, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θέλει έναν γείτονα που να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο δημοκρατικός και περισσότερο εξευρωπαϊσμένος. «Θέλει έναν γείτονα που να μην είναι νευρικός και να αντιλαμβάνεται ότι τα μακρόχρονα συμφέροντά του είναι να στηρίζεται και εκείνος στο διεθνές δίκαιο και να μην το ανατρέπει», πρόσθεσε.

 

Από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε μεταξύ άλλων, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, «η συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής γίνεται ελάχιστα πριν από την κορύφωση των προσπαθειών για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.  

Είναι θετικό ότι, έστω και στο παρά πέντε, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας ενημερώθηκαν θεσμικά από τον Υπουργό Εξωτερικών  για το πού βρισκόμαστε και για το ποιες προοπτικές υπάρχουν.  

Η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο του ΕΣΕΠ δεν συνιστά με κανέναν τρόπο συμμετοχή ή συνδιαμόρφωση των θέσεων της ελληνικής Κυβέρνησης. Ούτε βέβαια συνιστά κατά οποιονδήποτε τρόπο υποκατάσταση της ευθύνης για τη διαπραγμάτευση και τη συνολική στάση που θα έχει η Ελλάδα, αφού την πλήρη ευθύνη έχει η Κυβέρνηση».

Ο κυπριακός λαός δικαιούται τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από μια δίκαιη λύση, τόνισε σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος του Συμβουλίου, Μαρία Τριανταφύλλου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Τριγάζης. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ΕΣΕΠ, ο κ. Τριγάζης τόνισε πως το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη φάση και υπογράμμισε την ανάγκη αρραγούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου και συντονισμού των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Τέλος, χαρακτήρισε αναχρονιστικές τις διεθνείς εγγυήσεις για την Κύπρο.

 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίζει τη σταθερή ελληνική εξωτερική πολιτική, «η Κύπρος αποφασίζει η Ελλάδα συμπαρίσταται», τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ,ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τις εκπεφρασμένες θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ως προς το θέμα των ξένων στρατευμάτων, των εγγυήσεων και της ασφάλειας και χαιρέτισε τη «διαφαινόμενη μετατροπή της διάσκεψης της Γενεύης σε πολυμερή, διότι η πενταμερής θα γεννούσε πολλά προβλήματα».

Ωστόσο, χαρακτήρισε λανθασμένη μια ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Τούρκο Πρόεδρο πριν από τη διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου.

Τις θέσεις της Ένωσης Κεντρώων για το Κυπριακό σε τέσσερις άξονες ανέπτυξε κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο Μάριος Γεωργιάδης.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ, «η Ένωση Κεντρώων είναι κατά των διμερών επαφών ανάμεσα σε Τσίπρα και Ερντογάν, διότι η τουρκική πλευρά συνήθως εγείρει αξιώσεις πέραν του Κυπριακού, όπως π.χ. τα ελληνοτουρκικά».