X

Αυξάνει την πίεση η Τουρκία για τους “8 πραξικοπηματίες”

Λίγες ημέρες πριν αποφανθεί οριστικά η Ελληνική Δικαιοσύνη για την έκδοση ή μη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, μερίδα τού τουρκικού Τύπου δημοσιεύει άκρως επιβαρυντικά στοιχεία για τέσσερις εξ αυτών.

Ant1news

Των Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Μαρίας Ζαχαράκη

Σε επαφή με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς στην Ελλάδα ήρθε ένας από τους επίδοξους δολοφόνους του Τούρκου Προέδρου τη νύχτα της 15ης Ιουλίου.

Πέντε 24ωρα πριν κριθούν αμετάκλητα από την ελληνική δικαιοσύνη, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης διέρρευσε στοιχεία προς τον τουρκικό τύπο, που υποστηρίζει ότι αποδεικνύουν την συνεργασία των Τούρκων φυγάδων με την ομάδα των κομάντο που είχαν αναλάβει την επιχείρηση δολοφονίας του Ταγίπ Ερντογάν, στη Μαρμαρίδα όπου παραθέρισε.

 Σύμφωνα με τις τούρκικες αρχές οι εγκέφαλοι, δυο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, που συντόνιζαν την απόπειρα δολοφονίας του τούρκου προέδρου ήταν σε ανοιχτή γραμμή με συγκεκριμένα άτομα από τους οκτώ λιποτάκτες. Μάλιστα φέρονται σε πρώτο χρόνο, από τις 21.16 έως και 28 λεπτά τα μεσάνυχτα να είχαν 3 σύντομες συνομιλίες, συνολικής διάρκειας περίπου ενάμισι λεπτού.

Και ενώ η κατάσταση στη γειτονική χώρα λάμβανε δραματική τροπή, όπως υποστηρίζει η γενική εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, ένας εκ των επικεφαλής της ομάδας των τούρκων κομάντο που θα δολοφονούσαν τον Ερντογάν, συνομίλησε 12 φορές με ένας από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, το περιεχόμενο των οποίων δεν αποκαλύπτεται, ούτε διευκρινίζεται αν υπάρχει στη διάθεση της γενικής εισαγγελίας, διήρκησαν 4.31.

Στον Άρειο Πάγο η τύχη των 8

Δικαστικές πηγές ωστόσο επισήμαιναν στον ΑΝΤΕΝΝΑ ότι μέχρι στιγμής, τα νέα στοιχεία που επικαλείται η γενική εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης, δεν έχουν διαβιβαστεί στις ελληνικές αρχές.

Πάντως στις 10,11 και 13 Ιανουαρίου, θα κριθεί οριστικά από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου, η τύχη των 8 αξιωματικών που έχουν καταθέσει αιτήσεις αναίρεσης των εφετειακών αποφάσεων. Με αυτές είχε γίνει δεκτό το αίτημα έκδοσης για τους 5, ενώ είχε απορριφθεί για τους υπόλοιπους 3.

Ισόβια σε δύο πραξικοπηματίες – Η πρώτη καταδίκη

Παράλληλα σε ισόβια καταδικάστηκαν δύο αξιωματικοί του στρατού στην Ερζουρούμη, καθώς συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.

Πρόκειται για την πρώτη καταδίκη για το πραξικόπημα.