X

ΗΠΑ: Μπαράζ επαφών Κοτζιά για το Κυπριακό

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα βρεθεί στην Νέα Υόρκη για μια σειρά σημαντικών συναντήσεων εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης.

Ant1news

Με τον Μάικλ Φλιν, σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τράμπ, συναντάται την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς. Αυτή είναι η πρώτη συνάντηση μέλους της ελληνικής κυβέρνησης με αξιωματούχο της κυβέρνησης Τραμπ.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας φθάνει αργά σήμερα το βράδυ στην Νέα Υόρκη για μια σειρά σημαντικών συναντήσεων εν όψει της  πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου στην Ελβετία.

Ο κ. Κοτζιάς πριν συναντηθεί στις 11.30 π.μ στο Trump Tower με τον κ. Φλιν θα έχει διμερή συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συναντάται για με τον νέο Γ.Γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες στην έδρα του Οργανισμού.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας, αντικείμενο της συνάντησης του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Αμερικανό αξιωματούχο θα είναι το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της οικονομίας.

Ο Μάικλ Φλιν, ένας απόστρατος αντιστράτηγος που είχε βοηθήσει τον Τραμπ να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους βετεράνους και το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας, είχε δηλώσει τον περασμένο Νοέμβριο και πριν τις αμερικανικές εκλογές πως η Τουρκία πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα της Ουάσινγκτον στην “ατζέντα” της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

«Η Τουρκία πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ», είχε γράψει χαρακτηριστικά σε άρθρο του ο Μάικλ Φλιν υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι ο Μπαράκ Ομπάμα απέτυχε να κατανοήσει τη γεωπολιτική θέση της Άγκυρας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία είναι η πιο σημαντική σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Νίκος  Κοτζιάς έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γ.Γ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, την Παρασκευή στις 4μμ (ώρα Νέας Υόρκης).