X

Κορυφώνεται η αγωνία για την έκδοση των 8 Τούρκων στρατιωτικών (Βίντεο)

Ντοκουμέντο από τον χώρο κράτησης των οκτώ. Επιστολή Φερχόφσταντ σε Τσίπρα. Προβληματισμό εκφράζει ο διεθνής Τύπος.

Ant1news

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την τύχη των 8 Τούρκων στρατιωτικών που ζητά η Άγκυρα να εκδοθούν προκειμένου να δικαστούν για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Αύριο, 10 Ιανουαρίου, στις 11 και στις 13 του μήνα, θα εξεταστούν οι αιτήσεις αναίρεσης κατά των εφέσεων για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών στην Άγκυρα, από τρία διαφορετικά συμβούλια του Αρείου Πάγου.

Με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φερχόφσταντ, έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπενθυμίζοντας «τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες που μοιραζόμαστε στην Ε.Ε. και οι οποίες υποχρεώνουν όλα τα μέλη της Ε.Ε. να μην εκδίδουν κανέναν, ανεξάρτητα από το αν είναι ένοχος ή όχι, σε μια χώρα όπου κινδυνεύει να βασανιστεί ή να αντιμετωπίσει απάνθρωπη ή απαξιωτική μεταχείριση».

 

«Η απόρριψη του αιτήματος της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών δεν είναι μόνον έκφραση δικαιοσύνης είναι πρωτίστως ένδειξη δημοκρατίας», επισημαίνει ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος σε δήλωσή του, στην οποία κάνει λόγο για «ακατανόητη τριχοτόμηση» της υπόθεσης, που «εμφανίζει τη δικαιοσύνη εκτεθειμένη στον κίνδυνο αντιφατικών αποφάσεων».

 

Έκδηλος είναι και ο προβληματισμός των διεθνών μέσων ενημέρωσης σχετικά με την έκβαση της υπόθεσης.

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει τις πιέσεις που ασκούν οι Τούρκοι στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ φιλοξενεί δηλώσεις του συγγραφέα Απόστολου Δοξιάδη, ο οποίος τονίζει πως «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να κατευθύνει κατά το δοκούν το δικαστικό σύστημα». Παράλληλα, ο κ. Δοξιάδης εκφράζει βεβαιότητα πως « αν δεν τους εκδώσουμε τις επόμενες ημέρες θα μας έλθουν μερικές δεκάδες χιλιάδες επιπλέον μετανάστες. Αλλά η Αθήνα και μόνον για λόγους αυτοσεβασμού δεν πρέπει να υποκύψει σε τέτοιες απειλές».

 

Στην υπόθεση αναφέρονται και οι Financial Times, κάνοντας λόγο για «δίλημμα» του Έλληνα Πρωθυπουργού. «Ο κ. Τσίπρας έχει πει στον κ. Ερντογάν ότι “οι πραξικοπηματίες δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα’’. Αλλά ο ίδιος κι η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσουν σκληρή κριτική εντός των συνόρων αλλά και από την Ευρώπη αν προχωρήσει η έκδοση», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

 

Ένα ντοκουμέντο από τον χώρο κράτησης των 8 Τούρκων στρατιωτικών φέρνει στο φως η εφημερίδα “Καθημερινή”. Οι Τούρκοι αξιωματικοί εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη και υποστηρίζουν πως είναι αθώοι.