X

Επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ για το Κυπριακό

Τι ζήτησε ο Πρωθυπουργός, τι δήλωσε ο Γιούνκερ. "Μαίνονται" οι διαπραγματεύσεις, με αιχμή το εδαφικό, στην Γενεύη, παρουσία και των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγ. Βρετανίας.

Ant1news

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με θέμα τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στην Γενεύη, είχε το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας. 

Στην συνομιλία των δύο ανδρών υπογραμμίστηκε απο ελληνικής πλευράς η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ακόκη, τονίστηκε ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σε δηλώσεις του από τη Μάλτα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτήρισε τις συνομιλίες στη Γενεύη «τελευταία ευκαιρία» για την επανένωση της Κύπρου. Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την ελπίδα η κατάληξη των διαπραγματεύσεων την Πέμπτη να είναι θετική, επισημαίνοντας ότι «έχει φτάσει η εποχή για την επανένωση του νησιού».

Το εδαφικό επί τάπητος - Σε "κρύπτη" οι χάρτες

Εν τω μεταξύ, το εδαφικό και η παρουσίαση χάρτη από κάθε πλευρά κυριαρχούν στην ατζέντα της τρίτης ημέρας διαπραγματεύσεων Αναστασιάδη - Ακιντζί, στη Γενεύη, ενώ αύριο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στην ίδια πόλη η διεθνής Διάσκεψη για την Κύπρο, υπό τον ΟΗΕ. Ακόμη, οι δύο επιεκφαλής των κοινοτήτων της Κύπρου, θα συζητήσουν ακόμη τις εκκρεμότητες στη διακυβέρνηση, την ΕΕ, την οικονομία, το περιουσιακό, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή της λύσης.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ‘Αναντολού’, μετέδωσε -επικαλούμενο διπλωματικές πηγές- ότι τους χάρτες που θα υποβάλουν Ακιντζί και Αναστασιάδης θα δουν μόνο πέντε άτομα: οι δύο ηγέτες, δύο εμπειρογνώμονες χαρτογράφοι (ένας από κάθε πλευρά) και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Άιντε.

Υπό την επιτήρηση του Αιντε, Ακιντζί και Αναστασιάδης θα υποβάλουν την ίδια στιγμή τους χάρτες. Οι δύο εμπειρογνώμονες χαρτογράφοι, αφού τους μελετήσουν, θα τους παραδώσουν στον Αντε και εκείνος αργότερα θα τους τοποθετήσει για να φυλαχτούν σε ειδική κρύπτη του ΟΗΕ.

Κατατέθηκαν οι χάρτες

«Σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού (είναι) η κατάθεση χαρτών»: αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δια του Προέδρου Αναστασιάδη, μέσω twitter. Και προσθέτει: «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού».

 

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, που έκανε γνωστό, από την άλλη, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη καταθέσει, εγγράφως, τις αντιρρήσεις της στην τουρκοκυπριακή πρόταση.

Αν οι δύο πλευρές φτάσουν σε συμφωνία στα βασικά κεφάλαια, τις επόμενες ημέρες θα εργαστούν πάνω στους χάρτες που τέθηκαν υπό την προστασία του ‘Αιντε. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι χάρτες θα παραμείνουν κλειδωμένοι στην ειδική κρύπτη και δεν θα δημοσιοποιηθούν στην κοινή γνώμη.

"Γρίφος" η παρουσία Ερντογάν - Τσίπρα στην Γενεύη

Όσο οι συνομιλίες στη Γενεύη πλησιάζουν στα πιο κρίσιμα ζητήματα,  αυξάνεται και το ενδιαφέρον του τουρκικού Τύπου για όσα διαδραματίζονται στην Ελβετία για το Κυπριακό. Αναφορικά με την οπαρουσία ή μη του Ερντογάν στην Γενεύη, απο την οποία θα εξαρτηθεί και αν θα βρεθεί στην πόλη ο Αλέξης Τσίπρας, μόνο μία εφημερίδα, η ‘Μιλιέτ’ αναφέρει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των συνομιλιών στην διάρκεια της ημέρας..

Σιβυλλική ήταν η δηλωση του Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας όμως, πως δεν νοείται σχέδιο λύσης του Κυπριακού, που θα επιτρέπει σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα και στρατούς κατοχής.

Πάντως, τό απόγευμα της Τετάρτης, στον "χορό" της διαπραγμάτευσης μπαίνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών τω τριών εγγυητριών δυνάμεων: Ελλάδας, Τουρκίας και Μεγάλης Βρετανίας.

Επικοινωνία Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό. 

Η Τουρκία φαίνεται οτι δεν είναι πρόθυμη να υποχωρήσει και να αποσύρει τον κατοχικό στρατό. «Δεδομένων των άσχημων εμπειριών, που βιώθηκαν, όλα πρέπει να τελούν υπό εγγυήσεις. Η εγγύηση της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι η Τουρκία και της ελληνοκυπριακής η Ελλάδα» τόνισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλι Γιλντιρίμ .

Οι προσδοκίες για αίσια κατάληξη στη Γενεύη προσγειώνονται και από το έγγραφο που όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Σημερινή της Κύπρου», έπεσε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και σύμφωνα με το οποίο ο Ακιντζί ζητά εκ περιτροπής προεδρία και αυτό το θέτει ως προϋπόθεση για να συναινέσει στα υπόλοιπα.