X

Εγγυήσεις και ασφάλεια στη Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό

Με χειραψίες ξεκίνησε η Διεθνής Διάσκεψη. Δεν πάει στη Γενεύη ο Γιλντιρίμ. Μπαράζ συναντήσεων πριν από τη Διάσκεψη.

Ant1news

Με χειραψίες Νίκου Αναστασιάδη - Μουσταφά Ακιντζί και Αντόνιο Γκουτέρες ξεκίνησε η Διεθνής Διάσκεψη της Γενεύης με θέμα την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών. Το πρώτο μέρος της οποίας διήρκησε σχεδόν 50 λεπτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγωγικές τοποθετήσεις όλων κινήθηκαν στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημοσίως εκφραστεί.

Τη συμμετοχή της Ελλάδας με εποικοδομητικές προτάσεις στη διάσκεψη, έτσι ώστε να βρεθεί λύση που να ανταποκρίνεται στις ανησυχίες ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και να αποδίδει τη μέγιστη δυνατότητα ισότητας, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά την παρέμβασή του στο πρώτο μέρος της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς, θεωρεί ότι το καθεστώς των εγγυήσεων είναι παρωχημένο, και ότι δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις και παρεμβατικά δικαιώματα σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ και επισήμανε ότι είναι απαραίτητο να αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα και να υπάρξει ένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των στρατευμάτων.

 

«Δεν θέλουμε μια άμεση λύση που απλώς θα “μπαλώνει” την κατάσταση, αλλά μια βιώσιμη λύση», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, σε δηλώσεις του από το Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

 

Θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας και στη συνέχεια το δεύτερο μέρος της Διάσκεψης. Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ξεκαθάρισε το βράδυ της Πέμπτης ότι δεν θα πάει στη Γενεύη. Όπως είπε: «η δουλειά μας (σ.σ. αλλαγή συντάγματος) αυτή τη στιγμή είναι πιο σημαντική από όλα τα άλλα».

Έτσι λοιπόν έκλεισε το ερώτημα για το αν τελικά η Άγκυρα θα συμμετάσχει σε επίπεδο ανώτερο του υπουργού Εξωτερικών στη διάσκεψη της Γενεύης, όπως μετάδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και η Τερέζα Μέι (αρχηγοί κρατών των εγγυητριών δυνάμεων) έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα παραστούν στις διαπραγματεύσεις αν η Τουρκία δεν εκπροσωπηθεί από την ανώτατη ηγεσία της, δηλαδή τον Ταγίπ Ερντογάν.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Ελλάδας, Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος σημείωσε ότι, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο αν διαφανεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλίας του Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΡΙΚ, επικαλούμενο τουρκικά ΜΜΕ έντονη είναι και η παρέμβαση της Γερμανίας, προς την κατεύθυνση επίτευξης λύσης. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αν υπάρχει σήμερα προοπτική κατάληξης ή ακόμα και κατάληξη στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, δεν αποκλείεται η Άγκυρα να κάνει κάποιες υποχωρήσεις, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία. 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter λίγο μετά την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης, «πρέπει να αδράξουμε τη στιγμή για επανένωση της Κύπρου, ενώ σημείωσε ότι, «όλοι οι Κύπριοι αξίζουν ευρωπαϊκό μέλλον».

 

Η Τουρκία υποστηρίζει μία λύση που θα εξασφαλίζει την πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς στην Κύπρο και θα εγγυάται την ασφάλειά της, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην αρχική του τοποθέτηση στη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, κατά την άφιξή του, είχε θερμή χειραψία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

 

 

Είχαν προηγηθεί συναντήσεις του Νίκου Αναστασιάδη με τον Υπουργό Εξωτερικών της εγγυήτριας δύναμης Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον.

 

 

Με τον Μπόρις Τζόνσον, αλλά και με τον Νίκο Αναστασιάδη είχε συναντήσεις προηγουμένως ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

 

 

Ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Νίκο Κοτζιά για το θέμα της κατάθεσης των χαρτών, χθες, την οποία ο ίδιος χαρακτήρισε«σταθμό». 

Υπενθυμίζεται ότι, η ελληνική πλευρά έχει σαφώς διατυπώσει τις θέσεις της σχετικά με το ζήτημα των εγγυήσεων, με την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων να αποτελεί βασική προϋπόθεση για λύση.  

 

ΚΚΕ: Το κλίμα ευφορίας δεν επιβεβαιώνεται

"Το κλίμα ευφορίας που καλλιεργείται για την πορεία της διάσκεψης στο Κυπριακό, με αφορμή και την ανταλλαγή χαρτών, δεν επιβεβαιώνεται από κανένα στοιχείο της διαπραγμάτευσης" τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει μεταξύ άλλων: "Η βάση των διαπραγματεύσεων εξακολουθεί να είναι ένα διχοτομικού χαρακτήρα σχέδιο, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει επιδείνωση τόσο στο ζήτημα του εδαφικού, σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, όσο και στο ζήτημα της διακυβέρνησης, όπου για παράδειγμα διαφωνίες γύρω από κρίσιμες αποφάσεις θα επιλύονται ουσιαστικά με κλήρωση"