X

Κυπριακό: “ναυάγιο” με τους χάρτες για το εδαφικό

Και οι δυο πλευρές δήλωσαν στον Γκουτέρες ότι δεν αποδέχονται του χάρτες σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου. Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Αναστασιάδη.

Ant1news

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο αντιπροσωπείες για το μέλλον της Κύπρου δεν κατέληξαν σε συμφωνία για το εδαφικό της Κύπρου, με κάθε πλευρά να χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την πρόταση της άλλης, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε από την Κωνσταντινούπολη ότι η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία και η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία έστειλαν επιστολές στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «λέγοντας ότι δεν θα δεχτούν τους χάρτες που είδαν».

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα - Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την Διάσκεψη της Γενεύης.

Την τηλεφωνική επικοινωνία έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ την επιβεβαίωσε και η ελληνική κυβέρνηση.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης «αξιολόγησαν τα αποτελέσματα της Διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό και επεξεργάστηκαν τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά την επόμενη περίοδο στις σχετικές συνομιλίες». 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συμφώνησαν στην ανάγκη να αξιοποιηθεί η δυναμική των συνομιλιών, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της ΕΕ. 

«Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία προσέρχονται στις συνομιλίες για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις με αποφασιστικότητα και ουσιαστικές και περιεκτικές προτάσεις, στη βάση των διακηρυγμένων τους αρχών, μακριά από αναχρονιστικές λογικές και προσεγγίσεις. Για μια επανενωμένη Κύπρο χωρίς κατοχικούς στρατούς, χωρίς εγγυήσεις και προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Η πρόταση Αναστασιάδη για ασφάλεια και εγγυήσεις

Η πρόταση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων της Κύπρου και τις εγγυήσεις μετά τη λύση του Κυπριακού, την οποία κατέθεσε την Πέμπτη, στην έναρξη της διάσκεψης της Γενεύης, περιελάμβανε τρεις άξονες.

Σύμφωνα με το κείμενο, που δόθηκε στην αγγλική γλώσσα αργά χθες στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε:

-Ένα ισχυρό ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

-Τριμερές Σύμφωνο Φιλίας Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου

-Μεταβατική περίοδο, κατά την οποία θα υπάρχει πολυεθνική αστυνομική δύναμη στην Κύπρο, με στόχο την αποτροπή και αντιμετώπιση απειλών στην ασφάλεια.

 

"Δυναμιτίζει" τη διαπραγμάτευση ο Ερντογάν

Βέβαια είχε προηγηθεί η κατηγορηματική δήλωση Ερντογάν ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα είναι για πάντα στην Κύπρο, δήλωση που δυναμίτισε το κλίμα ανάμεσα στις δυο πλευρές.

Από τη Γενεύη, ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε τον Τούρκο Πρόεδρο προ των ευθυνών του. «Θεωρώ ότι δεν θα πρέπει να κρίνουμε από τις δηλώσεις, όσο αρνητικές και αν είναι, αλλά από το αποτέλεσμα, το τελικό αποτέλεσμα. Αν θα παραμείνει η τουρκική θέση ως έχει, σημαίνει δεν επιθυμούν τη λύση, δεν επιδιώκουν τη λύση», τόνισε σε δηλώσεις του στο Euronews ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.