X

Διαρκείς ζυμώσεις για το Κυπριακό

Στο Μον Πελερέν συνεχίζονται αύριο οι διαβουλεύσεις των τεχνοκρατών. Έντονο και το πολιτικό παρασκήνιο. Συνεχείς επικοινωνίες Τσίπρα- Αναστασιάδη με αξιωματούχους.

Ant1news

Στο Μον Πελερέν συνεχίζονται από αύριο οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό και ειδικότερα για τα θέματα ασφαλείας.

Οι συζητήσεις γίνονται σε επίπεδο τεχνοκρατών, με τους διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων να προετοιμάζουν τις ερωτήσεις πάνω στα ζητήματα ασφάλειας, τις οποίες θα διαβιβάσουν τα Ηνωμένα Έθνη στις αντιπροσωπείες, οι οποίες θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις.

Η καταγραφή των θέσεων που θα προκύψουν θα αποτελέσει τη βάση διαμόρφωσης ενός κοινού τόπου, που θα επιτρέψει τη διενέργεια νέα Διάσκεψης, σε πολιτικό επίπεδο. Εκεί, δε, θα διαφανεί η απόσταση που χωρίζει τις πλευρές.

Έντονο το πολιτικό παρασκήνιο

Σε πολιτικό επίπεδο οι διαβουλεύσεις είναι συνεχείς και το παρασκήνιο έντονο.

Οι Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης είχαν χθες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επικοινώνησε και με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, «στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μιας λύσης με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, που θα είναι προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, και της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, την ίδια ώρα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ, η οποία να σημειωθεί ότι στις 2 Φεβρουαρίου θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη, ενώ οι πληροφορίες από τη Λευκωσία αναφέρουν ότι σήμερα θα έχει τηλεφωνικές συνομιλίες με τον απερχόμενο και τον νέο αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και Μάικ Πενς αντίστοιχα, καθώς και με την Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

 Στο επίκεντρο των παραπάνω τηλεφωνικών επαφών του Νίκου Αναστασιάδη φέρεται να βρίσκεται η στάση της Τουρκίας, η οποία εκφράζεται τόσο από τον Πρόεδρο Ερντογάν, όσο και από τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Συνεχής είναι η επικοινωνία Αλέξη Τσίπρα και Νίκου Αναστασιάδη, με τους ηγέτες να ανταλλάσσουν απόψεις ενόψει της συνέχισης της διάσκεψης για το Κυπριακό, όπως ανέφερε χθες σε ανάρτηση του στο Twitter, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.