X

Γιλντιρίμ: δεν συζητάμε καν για τις τουρκικές εγγυήσεις στην Κύπρο

Νέος «πάγος» στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, που συνεχίζονται. Μήνυμα ομόνοιας από Αναστασιάδη – Παυλόπουλο στην Λευκωσία.

Ant1news

«Δεν τίθεται θέμα συζήτησης των αποτελεσματικών εγγυήσεων και της ασφάλειας της Τουρκίας στην Κύπρο», δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Τουρκίας βρίσκεται αιφνιδιώς στην Ελβετία, για επαφές με την ομάδα διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό. 

Μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ανέφερε, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ότι «αν γίνει κάτι στο θέμα της οικονομικής διάστασης, θα υπάρξουν λεπτομέρειες για το πως θα ξεπεραστούν οι διαφορές».

«Τώρα, στις διαπραγματεύσεις βολιδοσκοπούν ο ένας τον άλλο. Ποιος και πόσο θέλει. Όταν ωριμάσουν τα πράγματα, οι συνομιλίες θα γίνουν σε πιο υψηλό επίπεδο», συμπλήρωσε ο Γιλντιρίμ και προσέθεσε «δεν βλέπουμε πρόβλημα, για μας είναι πολύ καθαρό. Για να μην επιστρέψουμε στην κατάσταση της δεκαετίας ‘60-‘70 στην Κύπρο, δεν τίθεται θέμα συζήτησης των αποτελεσματικών εγγυήσεων και της ασφάλειας της Τουρκίας. Να υπάρξει δίκαιη διακυβέρνηση, να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των κοινοτήτων, να διασφαλιστούν οι τέσσερις ελευθερίες».

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, «αναφερόμαστε σε μια ενοποιημένη Κύπρο. Όταν αυτή η συμφωνία διασφαλιστεί η Τουρκία από πλευράς Κύπρου πρέπει να τύχει συμπεριφοράς σαν να έχει μπει στην ΕΕ».

Νωρίτερα, Αναστασιάδης και Παυλόπουλος έστελναν μήνυμα ομόνοιας και συμπόρευσης από την Λευκωσία, όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Διπλωματικές πηγές, ωστόσο επισήμαιναν ότι, «οι συζητήσεις στο Μοντ Πελεράν, δεν ήταν διαπραγμάτευση, αλλά καταγραφή θέσεων. Οι συμμετέχοντες δεν διαβουλεύτηκαν γιατί δεν είχαν εντολή γι’ αυτό».

Συμπλήρωσαν δε ότι, «ο Άιντε θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στη συνέχεια δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και πάλι τις πρωτεύουσες των χωρών που συμμετέχουν στη διαπραγμάτευση, για ένα νέο κύκλο επαφών».