X

“Blame game” εν μέσω διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Σε τοίχο έχουν πέσει οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, με την Άγκυρα να τορπιλίζει διαρκώς την διαδικασία και να ρίχνει την ευθύνη του αδιεξόδου, στην ελληνο-κυπριακή πλευρά.

Ant1news

Του Γιάννη Τσακίρη

Με κάθε τρόπο προσπαθεί η Άγκυρα να ναρκοθετήσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό βάζοντας διαρκώς στο τραπέζι νέες απαιτήσεις και κατηγορώντας Αθήνα και Λευκωσία πως δραπετεύουν από τις διαπραγματεύσεις

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τις επαφές του στην Ουάσινγκτον, όπου μετέβη για την ορκωμοσία Τραμπ, απαντώντας στις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι «η απέναντι πλευρά ήταν απροετοίμαστη. Το έσκασε από το τραπέζι. Στο Μοντ Πελεράν έγιναν δυο φορές συναντήσεις. Στη μια η ελληνοκυπριακή πλευρά ζήτησε άδεια και σηκώθηκε από το τραπέζι και στη δεύτερη το έσκασε από το τραπέζι».

Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων και καλεί την Τουρκία να αποδείξει στην πράξη ότι επιθυμεί λύση του Κυπριακού και να σταματήσει τις προκλήσεις.

«Συμβιβασμούς προκειμένου να υπάρξει λύση κάνουμε και θα κάνουμε, αλλά υποχωρήσεις ως προς τη λύση του πυρήνα του προβλήματος δεν θα κάνουμε» δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του και τονίζει πως «η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι στον σύγχρονο κόσμο δεν μπορεί τρίτο κράτος να ελέγχει κράτος-μέλος της Ε.Ε.»

Την ίδια ώρα Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί ενημερώνονταν από τους τεχνοκράτες για τις συζητήσεις που έγιναν στο Μον Πελεράν και τα αγκάθια που παραμένουν ενώ στο τετ α τετ που θα έχουν στις 26 Ιανουαρίου θα συζητήσουν το βασικό θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.