X

“Σόου” από την ηγεσία του τουρκικού στρατού στα Ίμια

Πρωτοφανής πρόκληση στην επέτειο των γεγονότων του 1996. Για "επίσκεψη ρουτίνας" έκανε λόγο ο Τούρκος Υπουργός Άμυνα.  Η απάντηση της Αθήνας.

Ant1news

Μια πρωτοφανής τουρκική πρόκληση σημειώθηκε την Κυριακή το πρωί στα Ίμια 21 χρόνια από την κρίση του 1996, καθώς ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ και οι αρχηγοί του τουρκικού στρατού, ναυτικού και αεροπορίας, επιβαίνοντας σε πυραυλάκατο προσέγγισαν τις βραχονησίδες, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Την πυραυλάκατο «Μελτέμ» συνόδευαν, όπως αναφέρεται και σε ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, δύο φουσκωτά με Τούρκους κομάντος οι οποίοι φέρονται να έκαναν αναπαράσταση της θλιβερής κρίσης που είχε σημειωθεί στα Ίμια το 1996.

Στην περιοχή έσπευσε η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού «Κραταιός» και δια ασυρμάτου ζήτησε από την τουρκική πυραυλάκατο να αποχωρήσει από την περιοχή, όπως και έγινε αφού μετά από λίγα λεπτά η τουρκική πυραυλάκατος αποχώρησε, συνοδεία των φουσκωτών με προορισμό την Αλικαρνασσό.

Oι Τούρκοι στην συνέχεια «ανέβασαν» φωτογραφίες και βίντεο από την «επίσκεψη» στα Ίμια στην επίσημη ιστοσελίδα του τουρκικού επιτελείου, ενώ πολύ σύντομα η είδηση είχε γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα τουρκικά ΜΜΕ.

Μάλιστα, σήμερα έδωσαν στην δημοσιότητα και νέο βίντεο αυτή την φορά μέσα από την τουρκική πυραυλάκατο η οποία "έκοβε βόλτες" στα Ίμια.

 

Ωστόσο, η προκλητικότητα των Τούρκων συνεχίστηκε, αφού ο υπουργός Άμυνας, Φικρί Ισίκ, χαρακτήρισε την παρουσία του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας στην περιοχή «επίσκεψη ρουτίνας». Όπως μετέδωσε  η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, σε ερώτηση δημοσιογράφου προς τον Ισίκ, κατά την επίσκεψή του στην Αδριανούπολη, είπε ότι η Τουρκία στο Αιγαίο δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα γεγονότα. 

 

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν σήμερα ότι επικρατεί ηρεμία γύρω από τα Ίμια κι ότι δεν έχει πλησιάσει κανένα ελληνικό πλοίο ή σκάφος για την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση για τους 3 πιλότους. «Ούτε πουλί δεν πετάει», αναφέρει η ιστοσελίδα της ‘Χουριέτ’.
Κάποια μέσα μάλιστα, όπως το CNN Türk, αποδίδουν την ησυχία στον Χουλουσί Ακάρ, λέγοντας ότι «μετά την επίσκεψη Ακάρ, στα Ίμια σήμερα επήλθε ηρεμία».

 

Πάρα πολύ σοβαρή χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τους Τούρκους, καθώς όπως τόνισε «δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η συνθήκη της Λωζάνης».

«Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

 

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας τόνισε ότι «τα ελληνικά σύνορα, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι και θα είναι απαραβίαστα και δεν πρόκειται να τα βάλουμε σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης». 

Μητσοτάκης: Η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας

Χρειάζεται ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας, με την απαραίτητη εθνική αυτοπεποίθηση, και δεν υπάρχει λόγος να συγκληθεί το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών γι' αυτό το θέμα, επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε κοινή συνέντευξη που έδωσε σε τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης και κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας». 

Λοβέρδος: τέτοιες ενέργειες βλάπτουν μόνο την Τουρκία

«Η απόφαση των οργάνων την ελληνικής πολιτείας έχει οδηγήσει την Τουρκία σε προκλητικές δηλώσεις και σήμερα σε εμπρηστικές ενέργειες. Η τουρκική ηγεσία, πολιτική και στρατιωτική, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι τέτοιες  πρακτικές δεν οδηγούν πουθενά και στο μόνο που  κάνουν κακό  είναι στην ίδια την Τουρκία», αναφέρει σε δήλωση του ο κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ποτάμι: ο δρόμος προς την Ευρώπη δεν περνάει από τα Ίμια

"Ο Ερντογάν κάνει ξανά λάθος. Ο δρόμος προς την Ευρώπη δεν περνάει από τα Ίμια και δεν θα φτάσουν ποτέ με πυραυλάκατο" έγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στο twitter.