X

Νέα τουρκική πρόκληση με μπαράζ παραβιάσεων

Δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ακόμη και με "νατοϊκό καμουφλάζ"! Εμπλοκή ελληνικών μαχητικών με τουρκικά F-16!

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Τον «χαβά» των παραβιάσεων συνέχισε και σήμερα η Άγκυρα, συμπληρώνοντας τα "κερασάκια" στην "τούρτα" των προκλήσεων που έβαλε το χθεσινό τηλεοπτικό σόου του στρατηγού Ακαρ στα Ίμια.

Το κοντέρ των παραβιάσεων έγραψε 21 με την αρχή να γίνεται στις 11:00 το πρωί από αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας. Το τουρκικό CN-235, με νατοϊκό "καμουφλάζ" καθώς συμμετείχε σε αποστολή της συμμαχίας, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο χρησιμοποιώντας την "πύλη" ανατολικά της Ρόδου και αφού έκανε συνολικά 17 παραβιάσεις, εξήλθε μεταξύ Λήμνου και Λέσβου.

Τη σκυτάλη της προκλητικότητας πήρε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι ένα  ζευγάρι F-16 που έκανε «σουρωτήρι» το FIR Αθηνών, μπαίνοντας μεταξύ Λήμνου και Λέσβου. Η διαδικασία αναγνώρισης και αναχαίτισής τους από τα δυο ελληνικά F-16, που απογειώθηκαν από την μονάδα ετοιμότητας της Σκύρου, εξελίχθηκε σε εμπλοκή. 

Οπλισμένα τα τουρκικά μαχητικά, προχώρησαν σε παραβιάση στις 14:02 και εξήλθαν 20 (!) λεπτά αργότερα,  μεταξύ Χίου και Σάμου.

Τρία λεπτά μετά, οι Τούρκοι πιλότοι, χρησιμοποιώντας την ίδια "πύλη", παραβίασαν εκ νέου τον εθνικό εναέριο χώρο και αφού αναχαιτίστηκαν βγήκαν απο αυτόν,  ξανά μεταξύ Χίου και Σάμου.