X

Τούρκος βουλευτής: θα σας χτυπήσουμε για τα Ίμια

Απίστευτη δήλωση μέλους της επιτροπής Άμυνας την ώρα που ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης λέει οτι "η Ελλάδα θέλει να εκμεταλλευτεί τα Ίμια". Μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεις παρουσία Καμμένου

Ant1news

Ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο η Άγκυρα εκτοξεύοντας απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος στη Σμύρνη και μέλος της εθνικής επιτροπής Άμυνας του Χουσεϊν Κοτζαμπιγίκ έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter:

"Το 1996 η πρωθυπουργός Τσιλέρ είχε δώσει εντολή για βύθιση των ελληνικών πλοίων στα Ίμια αλλά επειδή ο αρχηγός του ναυτικού τότε φοβήθηκε δεν εκτέλεσε τη διαταγή. Η κακομαθημένη συμπεριφορά των Ελλήνων στο Αιγαίο συνεχίζεται από τότε που αυτή η πολιτική οδηγία δεν εφαρμόστηκε. Αλλά οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι η Τουρκία δεν είναι η Τουρκία του 1996" έγραψε ο Κοτζαμπιγίκ.

Και συνέχισε, γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό:

"Προειδοποιώ την Ελλάδα. Γλιτώσατε το 1996 εξαιτίας της δειλίας ενός ναυάρχου. Μην παίζετε μαζί μας το παιχνίδι των Ιμίων, θα σας χτυπήσουμε".

 

 

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά τις υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά πάνω από τις βραχονησίδες παρουσία του Πάνου Καμμένου βρισκόταν στην περιοχή για ρίψη στεφάνου στη μνήμη των τριών πεσόντων αξιωματικών.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ δήλωσε στο πρακτορείο Αναντολού ότι «δυστυχώς γίνεται μια προσπάθεια από την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα Ίμια και κάποιες άλλες παρόμοιες βραχονησίδες, αλλά η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους εδώ. Εμείς όποια συμφωνία υπογράψουμε είμαστε πιστοί στην υπογραφή μας. Αισθανόμαστε ότι μας δεσμεύει αλλά πρέπει και οι συνομιλητές μας να δεσμεύονται από αυτήν» διεμήνυσε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hurriyet Daily News, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θέλει να είναι αυτή που θα κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, αλλά επίσης «δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο γεγονός».

Για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς

«Η μη έκδοση από την Ελλάδα των πραξικοπηματιών στρατιωτών οι οποίοι συμμετείχαν προσωπικά στο πραξικόπημα και μετά πήραν το ελικόπτερό μας και διέφυγαν στην Ελλάδα δεν έχει καμιά διαφορά με την μη έκδοση των πραξικοπηματιών δικαστών και εισαγγελέων καθώς και των άλλων τρομοκρατών του ΡΚΚ από τη Γερμανία» τόνισε ο αντιπρόεδρος τονίζοντας πως «οι γείτονες πρέπει να έχουν καλές σχέσεις αλλά πρέπει να προσεγγίζουν ο ένας τον άλλον με σεβασμό. “Με ποιο δικαιολογητικό δεν εκδίδονται οι πραξικοπηματίες οι οποίοι επιχείρησαν κατά της ζωής του Προέδρου της Τουρκίας, του Πρωθυπουργούς της, κατά της δημοκρατίας, της λαϊκής βούλησης, υπάρχουν νεκροί. Ποιος άλλος λόγος πρέπει να υπάρχει για να τους εκδώσουν; Αυτό δεν μπορεί να γίνει ποτέ αποδεκτό».   

Παράλληλα, ο Βεϊσί Καϊνάκ σημείωσε πως «η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει περάσει πολλές δυσκολίες από τα πραξικοπήματα. Οι συμφωνίες δεν γίνονται ποτέ μονόπλευρα. Οι συμφωνίες δεν γίνονται φορτώνοντας το βάρος σε μια πλευρά και με πρόθεση να βαστάξει τη θυσία και το κόστος συνέχεια η μια πλευρά. Αν έρθουμε στην επίσκεψη του αρχηγού του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων γνωρίζουμε ότι ο αρχηγός του γενικού επιτελείου μας που είναι υπεύθυνος για την φύλαξη των συνόρων της Τουρκίας εκπληρώνει τα καθήκοντά του για διαφύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, των συνόρων από αέρος και ξηράς».

Νωρίς το πρωί τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν δέκα υπερπτήσεις πάνω από τις βραχονησίδες ενώ στην περιοχή βρισκόταν ο Πάνος Καμμένος για να αποτίσει φόρο τιμής τους αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.

Τουρκικό μαχητικό πραγματοποίησε υπερπτήσεις στα Ιμια στις 07:43, στις 07:57 και στις 08:25 σε ύψος 25.000, 24.000 και 17.000 ποδών αντίστοιχα. Ακολούθησε υπερπτήση πάνω από την Καλόλιμνο στις 08:41 σε ύψος 24.000 ποδών. Το ίδιο χρονικό διάστημα (από τις 07:59 έως τις 08:28) δεύτερο τουρκικό F-16 προχωρούσε σε τέσσερις υπερπτήσεις στην ίδια περιοχή.  Τα τουρκικά μαχητικά αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" είπε οτι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα έτοιμες σε ζητήματα κυριαρχίας.