X

Νέα πρόκληση από τουρκικό αεροσκάφος στα Ίμια (Βίντεο)

Αεροσκάφος του τουρκικού Λιμενικού πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από τις βραχονησίδες Ίμια, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της κρίσης.

Ant1news

Ένα αεροσκάφος που ανήκει στην τουρκική ακτοφυλακή πραγματοποίησε χαμηλή πτήση πάνω από τις βραχονησίδες Ίμια, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα, προβάλλοντας παράλληλα και βίντεο.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 14.30 (13.30 ώρα Ελλάδας).

Έκανε έξι εξόδους, όπως αναφέρεται, και τότε ελληνικό σκάφος του Λιμενικού παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, στην περιοχή βρίσκεται σε επιφυλακή ένα πολεμικό αεροσκάφος και δύο καταδιωκτικά σκάφη, τα οποία «επενέβησαν και έβγαλαν το ελληνικό σκάφος από τα τουρκικά ύδατα».

Στην περιοχή κλιμακώνεται η ένταση, όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Δείτε το βίντεο-ντοκουμέντο που μετέδωσαν πριν από λίγο τα τουρκικά δίκτυα:

Η Τουρκία κλιμακώνει ολοένα και περισσότερο την προκλητικότητά της στο Αιγαίο, σε σημείο που ακόμη και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος εξαπολύει ευθείες απειλές εναντίον της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής Χουσεϊν Κοτζαμπιγίκ έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter: «Το 1996 η Πρωθυπουργός Τσιλέρ είχε δώσει εντολή για βύθιση των ελληνικών πλοίων στα Ίμια, αλλά επειδή ο Αρχηγός του Ναυτικού τότε φοβήθηκε δεν εκτέλεσε τη διαταγή. Η κακομαθημένη συμπεριφορά των Ελλήνων στο Αιγαίο συνεχίζεται από τότε που αυτή η πολιτική οδηγία δεν εφαρμόστηκε. Αλλά οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν ότι η Τουρκία δεν είναι η Τουρκία του 1996» έγραψε ο Κοτζαμπιγίκ.

 

Και συνέχισε, γράφοντας στον προσωπικό του λογαριασμό: «Προειδοποιώ την Ελλάδα. Γλιτώσατε το 1996 εξαιτίας της δειλίας ενός Ναυάρχου. Μην παίζετε μαζί μας το παιχνίδι των Ιμίων, θα σας χτυπήσουμε».

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες ώρες μετά τις υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά πάνω από τις βραχονησίδες παρουσία του Πάνου Καμμένου βρισκόταν στην περιοχή για ρίψη στεφάνου στη μνήμη των τριών πεσόντων αξιωματικών.

 

 

 

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης Βεϊσί Καϊνάκ δήλωσε στο πρακτορείο Αναντολού ότι «δυστυχώς γίνεται μια προσπάθεια από την Ελλάδα να εκμεταλλευτεί τα Ίμια και κάποιες άλλες παρόμοιες βραχονησίδες, αλλά η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ στην Ελλάδα να ανοίξει νέους χώρους εδώ. Εμείς όποια συμφωνία υπογράψουμε είμαστε πιστοί στην υπογραφή μας. Αισθανόμαστε ότι μας δεσμεύει αλλά πρέπει και οι συνομιλητές μας να δεσμεύονται από αυτήν» διεμήνυσε.

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hurriyet Daily News, ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θέλει να είναι αυτή που θα κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, αλλά επίσης «δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο γεγονός».