X

Το “χαβά” των απειλών συνεχίζει η Άγκυρα

«Σκληρές» αερομαχίες πάνω από τη Λέσβο. Να «συνετιστεί» ζήτησε από τον Καμμένο ο Τσαβούσογλου. Αυστηρή προειδοποίηση στην Τουρκία από Παυλόπουλο.

Ant1news

Απειλώντας ούτε λίγο ούτε πολύ με θερμό επεισόδιο στα Ίμια, που θα το χρεωθεί η Ελλάδα, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τράβηξε και άλλο το σχοινί στοχοποιώντας τον Πάνο Καμμένο, ζητώντας του να «συνετιστεί».

Από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, είχε απαντήσει σκληρά στην τουρκική προκλητικότητα κάνοντας σαφές ότι «οι ανατολίτικοι τσαμπουκάδες δεν περνάνε».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε ότι «είμαστε μια χώρα που δεν θέλει τριβές χωρίς λόγο με κανέναν, αλλά και ούτε θα υποχωρήσει στις πιέσεις οποιουδήποτε».

Αυστηρή προειδοποίηση είχαμε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο που τόνισε ότι, «η Ελλάδα εκτός των άλλων είναι και θεματοφύλακας και υπερασπιστής των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Και αυτό θα το πράξουμε».

 

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο.

Την ίδια στιγμή σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με την Καγκελάριο Μέρκελ, ο Ερντογάν ανέφερε πως «είχαμε την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τις εξελίξεις στο Αιγαίο».

Το πρωί είχαμε και νέες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και σημειώθηκαν «σκληρές» εικονικές αερομαχίες πάνω από τη Λέσβο, όταν τα τουρκικά μαχητικά αναχαιτίστηκαν από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη.

Το καθημερινό «γαϊτανάκι» των προκλήσεων έβγαλε μπροστά όχι μόνο ακραίες εθνικιστικές φωνές αλλά πρωτίστως τον διχασμό στη γειτονική χώρα. Αξιωματικοί, που ξηλώθηκαν ως γκιουλενιστές, καταγγέλλουν ότι το πογκρόμ στο στράτευμα μείωσε το αξιόμαχό του.

 

Ένα πογκρόμ που δεν σταματά. Χαρακτηριστική η περίπτωση της Τουρκάλας αντισμηνάρχου, που συνόδευσε τον ΓΕΕΘΑ στα Ίμια την Κυριακή αλλά μόλις πάτησε το πόδι της στην Αλικαρνασσό φυλακίστηκε.

Απότακτος Τούρκος αξιωματικός δήλωσε πως «για είμαι ευθύς, ο τουρκικός στρατός και ιδιαίτερα οι υπηρεσίες του στρατού, του ναυτικού και της πολεμικής αεροπορίας, έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό το αξιόμαχό τους».

Στον αντίποδα των δηλώσεων αυτών, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, υποστήριξε πως «οι προδότες που δεν έχουν τιμή και βγάζουν γλώσσα στις ένοπλες δυνάμεις μας και τις εκμεταλλεύονται, να ξέρουν ότι ο στρατός μας είναι δυνατότερος από ποτέ».

 

Ένας Τούρκος κομάντο, ο Αλί Τουρκσέν, υποστήριξε πως η Τουρκία έχει χάσει νησιά που της ανήκουν και δεν μπορούν οι Τούρκοι, ούτε για ψάρεμα να πάνε εκεί.

Τουρκικό κόμμα, που δεν εκπροσωπείται καν στη Βουλή, απειλεί να πάει την Ελλάδα στα δικαστήρια για την «επίσκεψη» των Τούρκων στρατηγών στα Ίμια.