X

“Κανονιές” Τούρκων για το προσφυγικό

Χρησιμοποιούν την συμφωνία επανεισδοχής για τους πρόσφυγες σαν "όπλο" πίεσης προς την Ελλάδα, μετά την πρόκληση Γιλντιρίμ για την αμφισβήτηση 130 νησιών στο Αιγαίο.

Ant1news

Μετά την σημερινή πρόκληση του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπιναλί  Γιλντιρίμ για την αμφισβήτηση 130 νησιών στο Αιγαίο, η Διεύθυνση Μετανάστευσης της Τουρκίας, η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, κατηγορεί την Ελλάδα ότι έχει στείλει πίσω στην Τουρκία περισσότερους από 3.000 μετανάστες τους τελευταίους 4 μήνες, χρησιμοποιώντας όμως μεθόδους που δεν προβλέπονται στη συνθήκη επανεισδοχής που έχει υπογράψει με την Τουρκία, ενώ παράλληλα παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επιστρέφουν τους πρόσφυγες που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, με την προϋπόθεση ότι τους έχει συλλάβει στη συνοριακή πύλη των Υψάλων/Κήπων στον Έβρο.

Ωστόσο , όπως αναφέρει αξιωματούχος της εν λόγω υπηρεσίας, «οι ελληνικές αρχές αναγκάζουν τους πρόσφυγες να επιστρέφουν στην Τουρκία από το ποτάμι του Έβρου, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ‘push-back maneuver’.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 27 Ιανουαρίου είχε δηλώσει ότι ανάμεσα στα μέτρα που θα λάβει η Τουρκία εναντίον της Ελλάδας θα είναι και η ακύρωση της διμερούς συμφωνίας επανεισδοχής. 


Πρόσφατα, όπως αναφέρεται στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, 40 μετανάστες από τη Συρία και το Πακιστάν υποχρεώθηκαν να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία μέσω του Έβρου. Σύμφωνα με μαρτυρία ενός Σύρου πρόσφυγα, του Ιμπραχίμ Αντνάν Ονάλ, ο οποίος πέρασε στην Ελλάδα μετά από 4 χρόνια στην Τουρκία, είπε ότι η ελληνική αστυνομία τον έδειρε μαζί με άλλους πρόσφυγες, προκειμένου να τους αναγκάσουν να περάσουν με βάρκες πίσω στην Τουρκία.

Ένας άλλος Πακιστανός, ο Οσμάν Αλεχμπίρ, είπε ότι οι ελληνικές αρχές δεν τους πήγαν καν σε στρατόπεδα στην Ελλάδα. Τον κράτησαν με τα παιδιά του, περιμένοντας 2  ημέρες στο κρύο.

Η Διεύθυνση Μετανάστευσης της Τουρκίας αναφέρει ότι έχει δεχτεί πολλές τέτοιες καταγγελίες από πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν επιστρέψει πίσω στην Τουρκία μέσω Ελλάδας.