X

Τούρκος Υπουργός: οι Τούρκοι τουρίστες κρατάνε “όρθια” την ελληνική οικονομία

Εκνευρισμός στην Τουρκία για την απόφαση της ΕΕ για κατάργηση της βίζας λίγων ημερών σε Τούρκους, αλλά και ανησυχία από τοπικούς παράγοντες ελληνικών νησιών για τις επιπτώσεις στον τουρισμό.

Ant1news

Οι Τούρκοι τουρίστες στα ελληνικά νησιά είναι ένας από τους λόγους που η ελληνική οικονομία είναι όρθια, εκτιμά ο Τούρκος υπουργός για την Ε.Ε., Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει σε εκπομπή την απόφαση της Ε.Ε. για κατάργηση της βίζας ολίγων ημερών που χορηγείται στα συνοριακά περάσματα των ελληνικών νησιών σε Τούρκους πολίτες, προκειμένου να επισκεφτούν εύκολα την Ελλάδα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τσελίκ είπε ότι η Ελλάδα περνάει μια δύσκολη περίοδο και «ένα από τα σημαντικά πράγματα που κρατάνε όρθια την ελληνική οικονομία είναι οι Τούρκοι τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά».

Στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός βρήκε την ευκαιρία να σχολιάσει την απόφαση για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, λέγοντας ότι «το ζήτημα της μη έκδοσης των πραξικοπηματιών έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών. Η κατάργηση αυτής της βίζας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημαίνει ότι η Ευρώπη θα κλειστεί πιο πολύ στον εαυτό της και όχι ότι εμποδίζεται η είσοδος στους Τούρκους».

Ωστόσο, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, προκειμένου να μην υπάρχει καθυστέρηση έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων προς τους Τούρκους, τα ελληνικά προξενεία στην Τουρκία πρόκειται να στελεχωθούν με περισσότερα άτομα στο τμήμα βίζας και να υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής αίτησης.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεάσει πολύ τα ελληνικά νησιά, όπως επισημαίνουν τοπικοί παράγοντες, καθώς οι μισοί από τους τουρίστες που επισκέπτονται τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι Τούρκοι. Η είδηση προβάλλεται από πολλά τουρκικά ΜΜΕ ως «Άσχημα νέα για την Τουρκία».

 

Προσπάθειες για συνέχιση του προγράμματος

Το θέμα συζήτησε ο πρόεδρος της υποεπιτροπής νησιωτικών και ορεινών περιοχών της Βουλής Δ. Γάκης σε επικοινωνία που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλο ενώ παρέμβαση για το ίδιο θέμα πραγματοποιήθηκε και από τον βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλία Καματερό.

 

Ο κ. Γάκης τόνισε τη σοβαρότητα του ζητήματος της διευκόλυνσης στη χορήγηση βίζας σε πολίτες τρίτων χωρών (ανάμεσα τους και η αναδυόμενη αγορά της Τουρκίας), για τον τουρισμό των νησιών του Αιγαίου και σημείωσε την ανάγκη να συνεχιστεί το πιλοτικό πρόγραμμα, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου που βίωσαν τις ροές προσφύγων και μεταναστών.

Ο κ. Κατρούγκαλος, ενημέρωσε τους δύο βουλευτές για τις προσπάθειες του υπουργείου Εξωτερικών στις Βρυξέλλες προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και για την επανυποβολή του σχετικού αιτήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Παράλληλα, τον διαβεβαίωσε ότι το προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη θα ενισχυθεί με προσωπικό έτσι ώστε να μην προκύψουν θέματα καθυστέρησης στην έκδοση βίζας και ότι έχουν προγραμματιστεί να προχωρήσουν σύντομα τόσο η εισαγωγή ηλεκτρονικού συστήματος για διευκόλυνση της κατάθεσης των αιτήσεων για θεώρηση, όσο και η βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής στα σημεία εισόδου. Ενέργειες που θα βοηθήσουν να αντιμετωπισθεί με τον καλύτερο τρόπο το θέμα της χορήγησης τουριστικής βίζας σε Τούρκους πολίτες.