X

Νέο σκηνικό έντασης στο Αιγαίο στήνουν οι Τούρκοι (βίντεο)

Τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν “επεισόδιο” με ελληνικό σκάφος της ακτοφυλακής κοντά στα Ίμια. Βολές το πρωί από τουρκικό πλοίο στο Φαρμακονήσι.

Ant1news

Επανήλθε η ένταση στην περιοχή των Ιμίων, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Dogan, το οποίο μεταδίδει πως σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής, που ξεκίνησε από την Κάλυμνο κινήθηκε προς τα Ίμια και μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το μεσημεριανό “επεισόδιο” κράτησε περίπου μισή ώρα, μέχρι που πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής απομάκρυνε το ελληνικό σκάφος.

Νωρίτερα σήμερα, τουρκικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησε βολές κοντά στο Φαρμακονήσι.

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η Τουρκία είχε εκδώσει χθες το βράδυ navtex για την εκτέλεση άσκησης στην περιοχή, περιλαμβάνοντας, ωστόσο, τμήμα ελληνικών χωρικών υδάτων, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να εκδόσει αντι-navtex για κατάργησή της.

Το τουρκικό πλοίο εκτέλεσε πυρά, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή είχε σπεύσει η ελληνική κανονιοφόρος “Νικηφόρος”, η οποία εξέπεμψε προς το τουρκικό πλοίο όλα τα προβλεπόμενα κείμενα. Μετά την εκτέλεση των πυρών το τουρκικό σκάφος απομακρύνθηκε από την περιοχή.

Τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος παραβρίσκεται στη 53η Διάσκεψη Ασφαλείας που γίνεται στο Μόναχο της Γερμανίας, ενώ στην ίδια διάσκεψη συμμετέχουν τόσο ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του ΥΕΘΑ, ο Υπουργός ενημερώνει τους Συμμάχους και τους εταίρους μας για αυτήν την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Δείτε το βίντεο που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ σχετικά με το “επεισόδιο” στα Ίμια:

 

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για την πρόκληση στο Φαρμακονήσι:

«Γνωρίζεται ότι βραδυνές ώρες 16 Φεβρουαρίου 2017, τουρκικές αρχές εξέδωσαν τη NAVTEXΤ 221/17, η οποία προέβλεπε άσκηση πυρών σε περιοχή ανατολικά ν. Φαρμακονησίου, προγραμματισμένη να εκτελεσθεί στις 17 Φεβρουαρίου 2017 από τις 07:00Β έως τις 09:00Β.

Μετά εντολή του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ανελήφθησαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες. Άμεσα εκδόθηκε η NAVTEX 87/17 από την Ελληνική Υδρογραφική Υπηρεσία, η οποία καθιστούσε την ως άνω τουρκική NAVTEX άκυρη λόγω αναρμοδιότητας εκδόσεως, αλλά και διότι επικάλυπτε ελληνική επικράτεια. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν άμεση και συνεχή ετοιμότητα παρακολούθησης με αποστολή της Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στην περιοχή.

Από ώρας 0740Β έως 0755Β 17 Φεβρουαρίου 2017, περιπολικό σκάφος του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, πλέοντας ανατολικά ν. Φαρμακονησίου και εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (ΕΧΥ), εκτέλεσε πυρά με πυροβόλα μικρού διαμετρήματος, με διεύθυνση βολής ανατολικά. Το εν λόγω περιπολικό καθ'όλη την διάρκεια της κίνησής του, παρακολουθούνταν από την Κ/Φ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η οποία εξέπεμπε κείμενα απομάκρυνσής του από τα ΕΧΥ καθώς και διακοπής των δραστηριοτήτων πυρών. Ακολούθως το τουρκικό πολεμικό πλοίο κινήθηκε βόρεια, απομακρυνόμενο της περιοχής».

Τι λέει η αντιπολίτευση

Επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά απέστειλε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, αμέσως μετά την σημερινή τουρκική πρόκληση στο Φαρμακονήσι, ζητώντας τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) για την πορεία των ελληνοτουρκικών. 

«Η Τουρκία συνεχίζει τις απαράδεκτες προκλήσεις. Στα Εθνικά Θέματα χρειάζεται αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Να μην εγκλωβιστούμε όμως στα παιχνίδια τεχνητής έντασης των Τούρκων», ανέφερε σε δήλωσή της η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

«Καλούμε την ​Τουρκία​ να αναλογισθεί το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει με τις παράνομες κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και να μην επιδιώκει την πρόκληση «ατυχημάτων​», κατά την προσφιλή έκφραση ανώτατου αξιωματούχου της, με απώτερο σκοπό να τα εκμεταλλευθεί επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε άλλους» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του.