X

Με σειρά διαβημάτων απαντά η Αθήνα στις τουρκικές προκλήσεις

Με αυξημένη ετοιμότητα και ψυχραιμία παρακολουθεί το Πεντάγωνο την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο μετά και το πρωτοφανές περιστατικό στο Φαρμακονήσι.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Διπλωματικά αντίμετρα με διαβήματα διαμαρτυρίας στο ΝΑΤΟ, σε συμμαχικά και φιλικά κράτη που συμμετέχουν στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς επίσης στην Τουρκία ενεργοποίησε η Αθήνα μετά την απαράδεκτη πρόκληση στο Φαρμακονήσι.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα εξέπεμψε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα, με διπλωματικές πηγές να κάνουν λόγο για σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

«Η Τουρκία για μια ακόμη φορά κατά την τρέχουσα περίοδο προβαίνει σε απαράδεκτη ενέργεια, προκαλώντας έντονο προβληματισμό για τις συνέπειες που δύναται να έχει η συμπεριφορά της στην σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής» αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Στη σκιά του πρωτοφανούς περιστατικού στο Φαρμακονήσι αλλά και με τη διαρκώς κλιμακούμενη, τουρκική παραβατικότητα στον εθνικό εναέριο χώρο και τα ελληνικά χωρικά ύδατα, ο Γιώργος Κουμουτσάκος με επιστολή του στον υπουργό Εξωτερικών, ζήτησε  την επείγουσα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

«Ο συνδυασμός όλων αυτών προκαλεί εύλογη ανησυχία για τη στρατηγική πίσω από τις τουρκικές ενέργειες, αλλά και την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ως εκ τούτου, απαιτείται ενδελεχής αξιολόγηση των δεδομένων και εκτίμηση της προβληματικής δυναμικής που αναπτύσσεται όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

Να μην εγκλωβιστούμε στο παιχνίδι έντασης των Τούρκων ήταν το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά. «Στα εθνικά θέματα χρειάζεται αποφασιστικότητα. Να μην εγκλωβιστούμε, όμως, στα παιχνίδια τεχνητής έντασης των Τούρκων», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Καλούμε την Τουρκία να αναλογισθεί το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνει με τις παράνομες κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και να μην επιδιώκει την πρόκληση ατυχημάτων» σχολίασε το Ποτάμι.

Την ίδια ώρα το ΓΕΣ συνεχίζει το επικοινωνιακό ντεμαράζ-απάντηση στην Τουρκική προκλητικότητα. Με νέα κίνηση ισχυρού συμβολισμού έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακές φωτογραφίες από την χειμερινή εκπαίδευση-διαβίωση των σπουδαστών της σχολής μονίμων υπαξιωματικών στην περιοχή Χαμηλά Λιβάδια Κόζιακα στο Περτούλι. Στα στιγμιότυπα καταγράφεται η υψηλού επιπέδου, σκληρή επιχειρησιακή εκπαίδευση σε χιονισμένες περιοχές, αναδεικνύοντας το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.