X

Nέα ένταση στα Ίμια (βίντεο)

Βίντεο με τουρκικά πλοία να καταδιώκουν ελληνικά μεταδίδουν τα τουρκικά Μέσα. H απάντηση του υπουργείου Άμυνας. Νέες δηλώσεις Τούρκου βουλευτή για τα 17 νησιά του Αιγαίου.

Ant1news

Για νέα ένταση που κράτησε 3 ώρες στα Ίμια κάνουν λόγο τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, λίγες ώρες αφού βουλευτής της κεμαλικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν «παραχώρησε» στην Ελλάδα 17 νησιά του Αιγαίου.

Εδώ και 22 ημέρες η ένταση δεν λέει να κοπάσει, αλλά σήμερα πήραν «φωτιά» οι ασύρματοι, όπως μεταδίδεται από τα τουρκικά μέσα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, αφού η μία πλευρά καλούσε την άλλη να απομακρυνθεί από τα χωρικά της ύδατα.

Η ένταση ξεκίνησε το πρωί και κράτησε μέχρι το μεσημέρι, όταν πλοία του ελληνικού λιμενικού παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα για έξι φορές.

Τα τουρκικά πλοία καταδίωκαν για ώρες, όπως αναφέρεται, τα ελληνικά σκάφη, ενώ προς συνδρομή τους έσπευσε και πλοίο που ανήκει στην ακτοφυλακή του (λιμανιού) Τουργκούτ-ρέις. Τα ελληνικά πλοία περνούσαν μπροστά από τις βραχονησίδες, έως ότου μετά από την τρίωρη καταδίωξη αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω. Κάποιες φορές μάλιστα ελληνικά και τουρκικά πλοία ήρθαν σχεδόν «πρόσωπο με πρόσωπο».

Όπως αναφέρεται, οι ανακοινώσεις και οι προειδοποιήσεις μέσω ασυρμάτου έδωσαν και πήραν. Όχι μόνο από την τουρκική πλευρά που καταδίωκε τα ελληνικά πλοία αλλά και από την ελληνική ακτοφυλακή, η οποία –αν και σε τουρκικά χωρικά ύδατα, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα- ζητούσε από τα τουρκικά πλοία να απομακρυνθούν. 

Οι παραβιάσεις διακόπηκαν για περίπου μισή ώρα, όταν πέρασε ένα μεταγωγικό πλοίο από την περιοχή.

Υπουργείο Άμυνας: τα «ντοκουμέντα» της Άγκυρας θυμίζουν αποτυχημένη σαπουνόπερα

Η μονταζιέρα της Άγκυρας στέρεψε και τα ντοκουμέντα που βγάζει θυμίζουν περισσότερο αποτυχημένη τουρκική σαπουνόπερα», ανέφερε ανώτατη πηγή του υπουργείου Άμυνας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

«Από τη μια είναι άτυχοι γιατί δεν ζει ο διάσημος Γιλμάζ Γκιουνέι για να τους ξελασπώσει, αλλά από την άλλη είναι τυχεροί γιατί θα τους φόραγε καπέλο την κάμερα αντί για το φέσι. Η σκάρτη ταινιοθήκη είναι σαφές ότι εξυπηρετεί τη στρατηγική της προπαγάνδας που στοχεύει κυρίως στο εσωτερικό της χώρας», συνέχισε η ίδια πηγή και αναφερόμενη στην πρόκληση των προηγούμενων ημερών στο Φαρμακονήσι, σημείωσε ότι, «άλλωστε ακόμη και με το περιστατικό στο Φαρμακονήσι κατάλαβαν ότι δεν μπορούν να αιφνιδιάσουν, και ότι κάθε κίνηση τους είναι εκτεθειμένη στο καλά οργανωμένο ελληνικό σύστημα επιτήρησης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι εφησυχάζουν οι επιτελείς αλλά από την άλλη δεν θα πέσουν στην επικοινωνιακή παγίδα των τούρκων. Πραγματικά ή μη περιστατικά σημασία έχει ότι η ελληνική πλευρά δεν θα τροφοδοτήσει την ένταση, όμως αυτή η στάση δεν υποδηλώνει επουδενί αδυναμία».

«Η Τουρκία θα πρέπει να αναθεωρήσει λίγο αυτή τη στρατηγική διότι δεν φαίνεται να υπολογίζει τις συνέπειες που μπορεί να έχει στο εξαγώγιμο προϊόν των τηλεοπτικών παραγωγών, στις  οποίες καταλάμβανε μια από τις Πρωτώς θέσεις παγκοσμίως», κατέληξε ο αξιωματούχος.