X

Κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο οι Τούρκοι

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πληροφορίες για τουλάχιστον τρία “επεισόδια” μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πλοίων στα Ίμια. Δεν κάνουμε καμία υποχώρηση, διαμηνύει ο Γιλντιρίμ.

Ant1news

Η ελληνική ακτοφυλακή, όπως ισχυρίζεται το τουρκικό πρακτορείο Dogan, παρενόχλησε στην περιοχή των Ιμίων τουρκικό ιστιοφόρο που προερχόταν από την Αλικαρνασσό και βρίσκονταν 3,8 μίλια μακριά από τις βραχονησίδες.

Το ελληνικό λιμενικό αφού τους προειδοποίησε μέσω ασυρμάτου να μην πλησιάσουν τα Ίμια, άρχισε να παρακολουθεί το ιστιοφόρο όταν αυτό εισήλθε στα διεθνή ύδατα και στη συνέχεια το σταμάτησε και μίλησε για λίγο με τα μέλη του πληρώματος. Επέτρεψε, όπως αναφέρεται, στο ιστιοφόρο να συνεχίσει την πορεία του μόνο για 10 λεπτά ακόμη.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, το πρακτορείο Dogan αναφέρει πως ένα σκάφος του ελληνικού λιμενικού ξεκίνησε από την Καλόλιμνο στις 4 το απόγευμα και κατευθυνόμενο προς τα Ίμια, μπήκε μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, μεταδίδει το ίδιο πρακτορείο. Τότε η τουρκική ακτοφυλακή επενέβη και κατάφερε να απομακρύνει το ελληνικό σκάφος μπροστά από τις βραχονησίδες.

Στην περιοχή των βραχονησίδων, όπως αναφέρεται, συνεχίζουν τις περιπολίες τους δύο τουρκικά και δύο ελληνικά σκάφη.

Νωρίτερα το πρωί, σύμφωνα πάντα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dogan, ελληνικό σκάφος με αριθμό ΑΖ913, που ξεκίνησε από την Καλόλιμνο, πρώτα πήγε στα Ίμια και στη συνέχεια μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα στις 9:00 ώρα Τουρκίας (8:00 ώρα Ελλάδας) 

Αμέσως κινητοποιήθηκε σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής με τον αριθμό 72 και βρέθηκε μπροστά από το ελληνικό σκάφος. Στην περιοχή έσπευσαν άλλα τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής που βρίσκονταν στο λιμάνι του Τουργκούτ-Ρέις της Τουρκίας. Κατά την καταδίωξη το ελληνικό και τουρκικό σκάφος βρέθηκαν το ένα απέναντι στο άλλο σε μικρή απόσταση. Γύρω στις 9:35 ώρα Τουρκίας (8:35 ώρα Ελλάδας) το ελληνικό σκάφος έπαθε βλάβη και, όπως μεταδίδει το Dogan, είδαν πέντε Έλληνες στρατιώτες να βγαίνουν πάνω από το σκάφος και να προσπαθούν να μιλήσουν με τους αξιωματικούς στο τουρκικό σκάφος.

Η βλάβη κράτησε περίπου 30 λεπτά και μετά την αποκατάστασή της γύρω στις 10:15 ώρα Τουρκίας (9:15 ώρα Ελλάδας) το ελληνικό σκάφος αποχώρησε για τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Γιλντιρίμ για ελληνοτουρκικά: δεν κάνουμε καμία υποχώρηση

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κάλεσε σήμερα τους δημοσιογράφους στο πρωθυπουργικό μέγαρο για να δώσει απαντήσεις για όλα τα θέματα της επικαιρότητας, με το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων να κυριαρχεί στην ατζέντα, εν μέσω της εικόνας κλιμακούμενης έντασης στο Αιγαίο που παρουσιάζουν καθημερινά τα ΜΜΕ στη γειτονική χώρα.

 

«Η Ελλάδα είναι γείτονάς μας. Αν τους φίλους σας τους επιλέγετε, τους γείτονές σας δεν τους επιλέγετε», είπε. Ο Γιλντιρίμ σημείωσε ότι είναι βασικό να περνάς καλά με τον γείτονά σου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνεις υποχωρήσεις.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι «πρέπει να σεβόμαστε ο ένας το δίκαιο του άλλου. Για το ζήτημα της Ελλάδας, των νησιών, των γραμμών μας στο Αιγαίο η στάση μας είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορεί να γίνει η παραμικρή υποχώρηση από την πλευρά μας. Δεν τρομάζουμε στις προκλήσεις και δεν δώσουμε ευκαιρία σε προκλήσεις», ανέφερε.