X

“Φωτιές” σε Αιγαίο και Θράκη

Χαμηλή πτήση τουρκικού ελικοπτέρου πάνω από τα Ίμια. Θρίλερ με δύο Τούρκους στρατιωτικούς που συνελήφθησαν στην Θράκη. Κόβει "βόλτες" στο Αιγαίο το "Τσεσμέ".

Ant1news

Η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση με διάφορες κινήσεις εντυπωσιασμού, καθώς το πρωί έβγαλε στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό "Τσεσμέ", ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ένα διπλό θρίλερ σε Ίμια και Θράκη.

Τουρκικό ελικόπτερο , που οι πληροφορίες αρχικά έλεγαν ότι κατέπεσε κοντά στα Ίμια, τελικά φαίνεται πως πραγματοποίησε χαμηλή πτήση δίπλα στις βραχονησίδες.

Σύμφωνα με όσα επικαλούνται τουρκικά ΜΜΕ, "το ελικόπτερο εκτέλεσε χαμηλή πτήση πάνω από τα Ίμια στις 15.30 ώρα Τουρκίας (14.30 ώρα Ελλαδας) για 15 λεπτά", με κάποια μέσα να κάνουν λόγο για "δύο εξορμήσεις".

Στα ρεπορτάζ τους αναφέρουν ακόμη ότι "μπροστά από τα Ίμια έκανε περιπολία ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και άλλα δύο έκαναν περιπολία από απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από τα Ίμια. Τα ελληνικά σκάφη παρακολουθύσαν από την Λέρο και την Καλόλιμνο τις κινήσεις του τουρκικού ελικοπτέρου και των τουρκικών σκαφών".



 Στην Θράκη, σχεδόν ταυτόχρονα έγινε γνωστή η είδηση ότι κρατούνται εδώ και μερικές ημέρες δύο Τούρκοι στρατιωτικοί οι οποίοι ζήτησαν πολιτικό άσυλο. Και οι δυο φέρονται να ήταν μέλη της «ομάδας Θανάτου» που επιχείρησε να δολοφονήσει τον Ταγίπ Ερντογάν το βράδυ του πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο στρατιωτικοί φέρεται να πέρασαν μέσω του Έβρου στην Ελλάδα στις 15 Φεβρουαρίου και δύο ημέρες αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου, παραδόθηκαν στο ΑΤ Ορεστιάδας αναφέροντας ότι εισήλθαν παράνομα στη χώρα ώστε να συλληφθούν. Στις 20 του μήνα, μάλιστα, υπέβαλαν αίτημα για άσυλο στην αρμόδια υπηρεσία της Αλεξανδρούπολης, ενώ δικηγόρος τους είναι ένας 35χρονος νομικός ο οποίος έχει αναλάβει κατά το παρελθόν υποθέσεις χορήγησης ασύλου.

Σε κάθε περίπτωση, η ένταση στο Αιγαίο έχει αυξηθεί  λόγω και της εξόδου του πλοίου "Τσεσμέ", αλλά και των ισχυρισμών της Άγκυρας ότι τουρκικές δυνάμεις εκτέλεσαν επιχείρηση έρευνας και διάσωσης δυτικά της Λέσβου, σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας κι όλα αυτά μόλις μία ημέρα μετά το κυνηγητό τουρκικών και ελληνικών σκαφών στην περιοχή των Ιμίων, την οποία κατέγραψε σε βίντεο-ντοκουμέντο η κάμερα του ΑΝΤ1.