X

Νέος “πονοκέφαλος” με τους δύο Τούρκους κομάντος

Οι δύο στρατιωτικοί δήλωναν στην αρχή ηλεκτρολόγοι. Τελικά φέρονται να παραδέχθηκαν πως ανήκαν στην «διμοιρία θανάτου». Πως έφτασαν στην Ελλάδα. Τι μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ.

Ant1news

Ένα θρίλερ είναι σε εξέλιξη με τους δύο Τούρκους στρατιωτικούς που κρατούνται σε αστυνομική υπηρεσία του νομού Έβρου, μετά την υποβολή αιτήματος χορήγησης πολιτικού ασύλου, ενώ η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο με τον Πάνο Καμμένο να κάνει λόγο για απώλεια ψυχραιμίας από την γείτονα. 

Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για δύο στρατιωτικούς από την ομάδα των Τούρκων κομάντος που τη νύχτα του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου πήραν μέρος στο σχέδιο δολοφονίας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ .

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι δύο άνδρες , ο Χαλίτ Τσετίν και ο Φατίχ Αρίκ, μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου στον Έβρο. Παρουσιάστηκαν οικειοθελώς στις 15 Φεβρουαρίου στο τμήμα συνοριακής φύλαξης Ορεστιάδας, συνοδεία συνηγόρου και συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Στις 20 Φεβρουαρίου, κατέθεσαν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στο παράρτημα της αρμόδιας υπηρεσίας, στην Αλεξανδρούπολη και θα παραμείνουν κρατούμενοι έως ότου εξεταστεί το αίτημά τους.

 

Τα δύο πρώην στελέχη των ειδικών δυνάμεων του τουρκικού στρατού φέρεται να μετείχαν στην ομάδα των 47 κομάντος που τη νύχτα της 15ης Ιουλίου είχαν ως αποστολή να δολοφονήσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ξενοδοχείο στη Μαρμαρίδα όπου διανυκτέρευε. Όπως είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική συνέντευξή του στις 18 Ιουλίου, οι πραξικοπηματίες κομάντος πραγματοποίησαν έφοδο στο ξενοδοχειακό συγκρότημα στο οποίο βρισκόταν. «Αν έμενα εκεί άλλα 10 ή 15 λεπτά, θα είχα σκοτωθεί ή συλληφθεί».

Σύμφωνα και με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, οι 44 από τους συνολικά 47 μετέχοντες στην ομάδα «θανάτου» συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα στην περιοχή Μούγλα της δυτικής Τουρκίας. Οι υπόλοιποι τρεις, ανάμεσα σ’ αυτούς οι δύο κρατούμενοι της Αλεξανδρούπολης, δικάζονται ερήμην. Οι δύο άνδρες φέρονται να δήλωσαν στους Έλληνες αξιωματούχους τα πραγματικά στοιχεία της ταυτότητάς τους, όχι όμως και την ιδιότητά τους, καθώς στην αρχή δήλωναν ηλεκτρολόγοι και τεχνικοί.  Κατά τη διαδικασία καταγραφής τους στην υπηρεσία ασύλου προέκυψε ότι διώκονται από τις τουρκικές αρχές, και αμέσως ενημερώθηκαν οι κεντρικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών.

 

Αρμόδιος Έλληνας αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά είπε στην «Καθημερινή» ότι «κατά την άτυπη ανάκρισή τους, παραδέχθηκαν ότι συγκαταλέγονται μεταξύ των Τούρκων “λοκατζήδων” που μετείχαν στην αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου. Τα ονόματα, εξάλλου, και οι φωτογραφίες και των 47 πρώην στρατιωτικών έχουν αναρτηθεί σε τουρκικές ιστοσελίδες. Σύμφωνα με αρμόδιους κυβερνητικούς αξιωματούχους, έως αργά χθες το απόγευμα οι τουρκικές αρχές δεν είχαν καταθέσει επίσημο αίτημα έκδοσής τους, κάτι που ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει τις αμέσως επόμενες ώρες.

Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ειδησεογραφικά ακόμη την είδηση, επικαλούμενα το δημοσίευμα του «Έθνους», χωρίς κάποια άλλη επιβεβαίωση από τουρκικής πλευράς ή αντίδραση. 

Ωστόσο, στις 22 Ιουλίου όταν η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «ΧαμπέρΤουρκ» είχε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο: «Η αστυνομία αναζητά 5 κομάντος πραξικοπηματίες», έλεγε για 30 κομάντος που πήγαν για τον Ερντογάν, αλλά στην δίκη τώρα είναι 47 τα ονόματα και οι δυο που πιάστηκαν στην Ελλάδα δεν επιβεβαιώνεται ότι ανήκουν στην ομάδα, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη.

Ωστόσο, στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «ΧαμπέρΤουρκ» δημοσιεύει τόσο τα ονόματα, όσο και τις φωτογραφίες των 2 συλληφθέντων στην Ορεστιάδα, Φατίχ Αρίκ και Χαλίτ Τσετίν.

 

Οι άλλοι τρεις κομάντος, που καταζητούνται σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, είναι οι:

Υπολοχαγός Αχμέτ Τσαμόγλου
Επιλοχίας Γιουτζέλ Οζτζάν
Επιλοχίας Μουσταφά Οζέλ

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι 30 κομάντος που το βράδυ του πραξικοπήματος επιχείρησαν εναντίον του ξενοδοχείου, επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη. Από αυτούς οι 25συνελήφθησαν σε τρία μικρά λεωφορεία που ήταν γεμάτα πυρομαχικά. Ωστόσο, 5 από αυτούς διέφυγαν και η αστυνομία τώρα τους αναζητά παντού.

Δεύτερο αίτημα έκδοσης για τους «8»

Εν τω μεταξύ, δύο νέα αδικήματα, καθώς και διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης περιλαμβάνονται στο νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή στο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

 

Ηδη το νέο, δεύτερο κατά σειρά, αίτημα έκδοσης βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών και αναμένεται προσεχώς να διαβιβαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τα περαιτέρω, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές αρχές επικαλούνται νέα στοιχεία εις βάρος των «οκτώ». 

Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Και όλα αυτά ενώ η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση με διάφορες κινήσεις εντυπωσιασμού. Τουρκικό ελικόπτερο , που οι πληροφορίες αρχικά έλεγαν ότι κατέπεσε κοντά στα Ίμια, τελικά φαίνεται πως πραγματοποίησε χαμηλή πτήση δίπλα στις βραχονησίδες.

Σύμφωνα με όσα επικαλούνταν τουρκικά ΜΜΕ, "το ελικόπτερο εκτέλεσε χαμηλή πτήση πάνω από τα Ίμια στις 15.30 ώρα Τουρκίας (14.30 ώρα Ελλαδας) για 15 λεπτά", με κάποια μέσα να κάνουν λόγο για "δύο εξορμήσεις".

 

Στα ρεπορτάζ τους ανέφεραν ακόμη ότι "μπροστά από τα Ίμια έκανε περιπολία ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και άλλα δύο έκαναν περιπολία από απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από τα Ίμια. Τα ελληνικά σκάφη παρακολουθούσαν από την Λέρο και την Καλόλιμνο τις κινήσεις του τουρκικού ελικοπτέρου και των τουρκικών σκαφών".

Μάλιστα, λίγο αργότερα έδωσαν και ένα βίντεο στην δημοσιότητα, όπου εμφανίζεται ένα ελικόπτερο να πραγματοποιεί πτήση, ωστόσο δεν αποδεικνύει που πετά, με την ελληνική πλευρά να κάνει λόγο για προϊόν της τουρκικής μονταζιέρας.

Καμμένος: απώλεια ψυχραιμίας από την Τουρκία

Για απώλεια ψυχραιμίας από την πλευρά της Τουρκίας, έκανε λόγο ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" ο κ. Καμμένος είπε οτι  «η Τουρκία έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την κρίση» και πρόσθεσε ότι διεξάγεται ένας πρωτοφανής μιντιακός πόλεμος για γεγονότα που δεν υπάρχουν.

"Στην περιοχή βρίσκεται συνεχώς σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και σκάφος του Λιμενικού Σώματος. Δεν είχε γίνει καμία πτήση ελικοπτέρου.Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι απόλυτα ψύχραιμες και έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε απειλή της εθνικής κυριαρχίας" τόνισε ο κ. Καμμένος.

Για τους δύο Τούρκους στρατιωτικούς στον Έβρο είπε ότι θα αποφασίσει η ελληνική δικαιοσύνη βάσει των νόμων και των διεθνών συμβάσεων.