X

Αίτημα έκδοσης των δύο Τούρκων κομάντος περιμένει η Αθήνα

Πολύ πιο σοβαρή υπόθεση από αυτή των "8" λέει κυβερνητικός αξιωματούχος. Οι δύο Τούρκοι κρατούνται σε ασφαλή χώρο διευκρινίζει η ΕΛΑΣ. Τι δήλωσε ο Πάνος Καμμένος.

Ant1news

Αίτημα για την έκδοση των δύο Τούρκων στρατιωτικών οι οποίοι μπήκαν παράνομα στην Ελλάδα μέσω Έβρου, περιμένει η Αθήνα, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι δύο Τούρκοι, που εμφανίζονται ως στρατιωτικοί και κρατούνται σε άγνωστη περιοχή στη βόρεια Ελλάδα, ζήτησαν άσυλο στις 20 Φεβρουαρίου.

"Περιμένουμε ότι η Τουρκία θα υποβάλει αίτημα έκδοσης (για τους δύο Τούρκους... ).Η υπόθεση αυτή φαίνεται πολύ πιο σοβαρή από την προηγούμενη (των 8)", δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters , χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι πρόκειται για κομάντο, των οποίων η μονάδα κάθισε στο εδώλιο την Δευτέρα με τις κατηγορίες της απόπειρας δολοφονίας του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

"Οι δύο Τούρκοι εμφανίστηκαν με τον δικηγόρο τους στο τμήμα συνοριακής φύλαξης Ορεστιάδας στις 15 Φεβρουαρίου στις 20.30 το απόγευμα δηλώνοντας άλλες επαγγελματικές ιδιότητες", είπε στο Reuters αξιωματούχος της αστυνομίας. "Στη συνέχεια έγινε ταυτοποίηση και έρευνα και βρήκαμε ότι πρόκειται για στρατιωτικούς" πρόσθεσε.

Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι οι δυο κομάντος αποτελούν μέλη της επίλεκτης "διμοιρίας θανάτου", (μπορντό μπερελί), που είχε αναλάβει την αποστολή δολοφονίας του Ερντογάν, στο αποτυχημένο πραξικόπημα του καλοκαιριού.

Δείτε εδώ ποια είναι η περιβόητη "διμοιρία θανάτου" του τουρκικού στρατού

 

Πρόκειται για τους Χαλίτ Τσετίν και Φατίχ Αρίκ, οι οποίοι στις 20 Φεβρουαρίου, κατέθεσαν αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου στο παράρτημα της αρμόδιας υπηρεσίας, στην Αλεξανδρούπολη και θα παραμείνουν κρατούμενοι έως ότου εξεταστεί το αίτημά τους.

O υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, μιλώντας στην εκπομπή του ANT1 "Καλημέρα Ελλάδα", τόνισε ότι η Ελλάδα καταδικάζει το πραξικόπημα αλλά η ελληνική δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποφασίσει, βάσει των ελληνικών νόμων και των διεθνών συμβάσεων, την έκδοση ή την μή έκδοση κάποιου που ζητά άσυλο.

Διευκρινιστική ανακοίνωση από την ΕΛΑΣ

"Με αφορμή αναφορές σε Μ.Μ.Ε. διευκρινίζεται ότι, οι δύο υπήκοοι Τουρκίας που συνελήφθησαν στην περιοχή του Έβρου την 15 Φεβρουαρίου 2017, κρατούνται από την Ελληνική Αστυνομία σε ασφαλή χώρο" αναφέρει η ΕΛΑΣ. 

Τι μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ" σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της υπό τον τίτλο, «η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τους πραξικοπηματίες», αναφέρεται στην απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών, από την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του άρθρου επικεντρώνεται στο τελευταίο συμβάν με τους δυο κομάντος.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ειδησεογραφικά ακόμη την είδηση, επικαλούμενα το δημοσίευμα του «Έθνους», χωρίς κάποια άλλη επιβεβαίωση από τουρκικής πλευράς ή αντίδραση. 

Ωστόσο, στις 22 Ιουλίου όταν η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «ΧαμπέρΤουρκ» είχε δημοσιεύσει άρθρο με τίτλο: «Η αστυνομία αναζητά 5 κομάντος πραξικοπηματίες», έλεγε για 30 κομάντος που πήγαν για τον Ερντογάν, αλλά στην δίκη τώρα είναι 47 τα ονόματα και οι δυο που πιάστηκαν στην Ελλάδα δεν επιβεβαιώνεται ότι ανήκουν στην ομάδα, μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη.

Ωστόσο, στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «ΧαμπέρΤουρκ» δημοσιεύει τόσο τα ονόματα, όσο και τις φωτογραφίες των 2 συλληφθέντων στην Ορεστιάδα, Φατίχ Αρίκ και Χαλίτ Τσετίν.

 

Οι άλλοι τρεις κομάντος, που καταζητούνται σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, είναι οι:

  • Υπολοχαγός Αχμέτ Τσαμόγλου
  • Επιλοχίας Γιουτζέλ Οζτζάν
  • Επιλοχίας Μουσταφά Οζέλ

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι 30 κομάντος που το βράδυ του πραξικοπήματος επιχείρησαν εναντίον του ξενοδοχείου, επέστρεψαν στην Κωνσταντινούπολη. Από αυτούς οι 25συνελήφθησαν σε τρία μικρά λεωφορεία που ήταν γεμάτα πυρομαχικά. Ωστόσο, 5 από αυτούς διέφυγαν και η αστυνομία τώρα τους αναζητά παντού.

Δεύτερο αίτημα έκδοσης για τους «8»

Εν τω μεταξύ, δύο νέα αδικήματα, καθώς και διαβεβαιώσεις ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης περιλαμβάνονται στο νέο αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για συμμετοχή στο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.

 

Ηδη το νέο, δεύτερο κατά σειρά, αίτημα έκδοσης βρίσκεται στο υπουργείο Εξωτερικών και αναμένεται προσεχώς να διαβιβαστεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης για τα περαιτέρω, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τουρκικές αρχές επικαλούνται νέα στοιχεία εις βάρος των «οκτώ». 

Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Και όλα αυτά ενώ η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική της στάση με διάφορες κινήσεις εντυπωσιασμού. Τουρκικό ελικόπτερο , που οι πληροφορίες αρχικά έλεγαν ότι κατέπεσε κοντά στα Ίμια, τελικά φαίνεται πως πραγματοποίησε χαμηλή πτήση δίπλα στις βραχονησίδες.

Σύμφωνα με όσα επικαλούνταν τουρκικά ΜΜΕ, "το ελικόπτερο εκτέλεσε χαμηλή πτήση πάνω από τα Ίμια στις 15.30 ώρα Τουρκίας (14.30 ώρα Ελλαδας) για 15 λεπτά", με κάποια μέσα να κάνουν λόγο για "δύο εξορμήσεις".

 

Στα ρεπορτάζ τους ανέφεραν ακόμη ότι "μπροστά από τα Ίμια έκανε περιπολία ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και άλλα δύο έκαναν περιπολία από απόσταση ενός ναυτικού μιλίου από τα Ίμια. Τα ελληνικά σκάφη παρακολουθούσαν από την Λέρο και την Καλόλιμνο τις κινήσεις του τουρκικού ελικοπτέρου και των τουρκικών σκαφών".

Μάλιστα, λίγο αργότερα έδωσαν και ένα βίντεο στην δημοσιότητα, όπου εμφανίζεται ένα ελικόπτερο να πραγματοποιεί πτήση, ωστόσο δεν αποδεικνύει που πετά, με την ελληνική πλευρά να κάνει λόγο για προϊόν της τουρκικής μονταζιέρας.

Μάλιστα, σήμερα στρατιωτικές πηγές απαντούν μέσω της τουρκικής εφημερίδας "Χουριέτ" στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ότι «ακόμη και να ήθελαν δεν μπορούσαν να ανέβουν στα Ίμια, επειδή εμείς είχαμε πάρει τα μέτρα μας». Οι πηγές χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού είναι «κενού περιεχομένου» ενώ ισχυρίζονται ότι τα ελληνικά σκάφη "το έβαλαν στα πόδια" όταν αντίκρυσαν την τουρκική ακτοφυλακή την ημέρα που πήγε ο Χουλουσί Ακάρ στα Ίμια.

Επίσης, σήμερα τουρκικά ΜΜΕ σχολίαζαν την επίσκεψη του Α/ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή στις Οινούσσες την περασμένη Κυριακή. Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Σοζτζού», αναφέρεται πως «ο Στεφανής, χωρίς να αντιμετωπίσει κανένα εμπόδιο, πήγε στις Οινούσσες και κάτω από την ελληνική σημαία έβγαλε φωτογραφία με τους κατοχικούς στρατιώτες. Επιθεωρώντας τους Έλληνες στρατιώτες στο «τουρκικό νησί»».