X

Στα άκρα η κόντρα Ελλάδας - Τουρκίας

Δίχως τέλος οι προκλήσεις και οι απειλές της Άγκυρας. "Φωτιές" άναψε η νέα δήλωση Τσαβούσογλου. Σκληρή απάντηση από την Αθήνα.

Ant1news

Χωρίς μέτρο είναι πια, ο ελληνο-τουρκικός πόλεμος δηλώσεων με τους υπουργούς της Άγκυρας να έχουν κυριολεκτικά απασφαλίσει. 

Η νέα ένταση καταγράφεται με αφορμή την επιθετική ρητορική του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Ταβούσογλου, ο οποίος σε μια προφανή προσπάθεια να προσελκύσει τις ψήφους των τούρκων εθνικιστών στο δημοψήφισμα, σηκώνει κι άλλο τους τόνους με κάθε ευκαιρία.

Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ήταν αυτός που ξεκίνησε τον «πόλεμο δηλώσεων», αλλά και ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, για να ακολουθήσει η προειδοποίηση του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά,  ο οποίος τόνισε πως  «όταν κάποιος αδυνατεί να απαντήσει πολιτικά στα γεγονότα, πιθανόν, να μην τα κατανοεί».

 Σε έντονο ύφος ήταν η απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου,  το πρωί της Κυριακής  σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ. «Άμα θέλουν να έρθουν, να δούμε. Θα φύγουν από εκεί; Να δούμε πώς θα φύγουν μετά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος. 

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε νέες του δηλώσεις την Κυριακή από την Αττάλεια απαντώντας σε Τούρκους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στον Έλληνα υπουργό Άμυνας ως «κακομαθημένο παιδί» - αν και στο αρχικό τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων γινόταν λόγος για απάντηση στον Νίκο Κοτζιά για να ακολουθήσει διόρθωση λίγη ώρα αργότερα.



Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε την κυβέρνηση να θέσει υπό έλεγχο τον υπουργό απειλώντας ότι «αυτοί (σ.σ. οι Έλληνες) ξέρουν καλά τι μπορεί να κάνει ο Τουρκικός στρατός». «Ας μην δοκιμάζουν την υπομονή μας» είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Τη δυσαρέσκεια του για τις δηλώσεις Καμμένου εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Με ανάρτηση του στο Twitter σχολίασε, «τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για κομματική εκμετάλλευση ούτε για επιθέσεις κατά πολιτικών φαντασμάτων». Ο κ. Χρυσόγονος συνέχισε με δεύτερο tweet στο οποίο δηλώνει πως «αποκλειστικά αρμόδιο να απαντά στις απαράδεκτες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπ. Εξ. είναι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών».

 

Συστάσεις προς τον υπουργό Άμυνας, Πάνο Καμμένο απηύθηνε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος, ύστερα από τις δηλώσεις του σε σχέση με την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλουτ Τσαβούσογλου.

«Σε τέτοιες κρίσιμες ώρες ας μιλάει μόνον το ΥΠΕΞ. Καθήκον του ΥΠΕΘΑ είναι η επιχειρησιακή ετοιμότητα και όχι η θορυβώδης επικαιρότητα», ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος

 

Το βράδυ της Κυριακής, με ανακοίνωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ ανέφερε οτι "η απαράδεκτη, προκλητική και επικίνδυνη τουρκική παραβατική συμπεριφορά δεν αντιμετωπίζεται με ρηχούς επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς και προσωπικές "βεντέτες".

Ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης,Ανδρέας Λοβέρδος,  σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, δήλωσε, «ακριβώς επειδή Πρωθυπουργός είναι ο κ, Τσίπρας και υπουργός ο κ. Καμμένος, ανησυχούμε για τα εθνικά μας θέματα. Γιατί μόνο ανεύθυνοι και επικίνδυνοι θα επέλεγαν αντί του ενιαίου εσωτερικού μετώπου στα εθνικά θέματα, τον διχασμό και την πόλωση».

“Κάποιος πρέπει να πει στους γείτονες ότι δεν παίζουν και δεν παίζουμε σε τουρκική σαπουνόπερα. Ούτε σε διαγωνισμό ατάκας. Ας σοβαρευτούμε” σχολίασε στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης.

 

Πάντως, η Αθήνα προετοιμάζεται σε πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, για «καυτό» δίμηνο στο Αιγαίο,  καθώς η τουρκική προκλητικότητα δεν αντιμετωπίζεται μόνο ως πολιτική «εσωτερικής κατανάλωσης» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του συνταγματικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου, αλλά και ως μέρος ενός σχεδίου για την προώθηση των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο.