X

Χωρίς τέλος ο ελληνο-τουρκικός “πόλεμος” δηλώσεων

Συνεχίζουν τις εμπρηστικές δηλώσεις από πλευράς Άγκυρας. Νέες παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά αεροσκάφη.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Στον απόηχο των εμπρηστικών δηλώσεων Τσαβούσογλου αλλά και του τεταμένου κλίματος στο Αιγαίο μετά την μη έκδοση των «8» τούρκων αξιωματικών, η εφημερίδα Χουριέτ αποκάλυψε ότι οι δύο τούρκοι κομάντος που συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη, δεν μετείχαν στην επίλεκτη ομάδα των πραξικοπηματιών που πήγε στην Μαρμαρίδα να δολοφονήσει τον Ερντογάν. Μαζί με άλλους 28 απογειώθηκαν από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την Μαρμαρίδα αλλά κατέληξαν στην στρατιωτική βάση Ακιντζί απ’ όπου ξεκίνησε το πραξικόπημα.

Στο μεταξύ, σήμερα τα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε νέες παραβιάσεις του FIR ΑΘηνών.

Συγκεκριμένα, ένας σχηματισμός αποτελούμενος από έξι αεροσκάφη, δύο εκ των οποίων οπλισμένα, προέβησαν σε δύο παραβάσεις του FIR Αθηνών και σε τέσσερις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

«Αναμένουμε από την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τις ευθύνες που πηγάζουν από το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων καλής γειτονίας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Γιοχάνες Χαν.

Η ελληνική πλευρά πάντως δεν έπεσε επικοινωνιακά στην παγίδα Τσαβούσογλου και το νέο του παραλήρημα κατά του Υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, το οποίο συνέχισε σήμερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

«Αλλά αυτός ο εταίρος της κυβέρνησής σας συνεχώς προβαίνει σε ενέργειες που καταστρέφουν αυτή την κοινή αντίληψη, κάνει δηλώσεις και προκαλεί. Είναι καλό παιδί, το χειριζόμαστε. Ακόμη κι έτσι να ‘ναι, μέχρι ποιο σημείο το χειριζόσαστε; Δηλαδή, τον πήρατε συνεταίρο, ήσασταν υποχρεωμένοι, εσύ τον διαχειρίζεσαι, αλλά έχω κι εγώ μια υπομονή κι αυτή η υπομονή έχει τα όριά της. Δεν είναι ατέλειωτη. Εντάξει, δείχνουμε ωριμότητα. Γι’ αυτό δεν θέλω να αναφερθώ σε κάποια πράγματα, πολιτικά πράγματα, επειδή είναι μεταξύ μας. Βασικά γνωρίζουμε ότι αυτό το κακομαθημένο παιδί, που είναι και υπουργός, προκαλεί ανησυχία και στην τωρινή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

« Ψάχνονται για καυγά και προσπαθούν με μια ρητορική και με ενέργειες να στήσουν ακόμα και προβοκάτσιες. Η δική μας πλευρά, για αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει, με βάση και τις οδηγίες του Πρωθυπουργού, να είναι ψύχραιμη», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Η απαράδεκτη, προκλητική και επικίνδυνη τουρκική παραβατική συμπεριφορά δεν αντιμετωπίζεται με ρηχούς επικοινωνιακούς εντυπωσιασμούς και προσωπικές "βεντέτες". Αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα, νηφαλιότητα, αποφασιστικότητα και σχέδιο», δήλωσε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος.