X

Ξαναέβγαλαν το “Τσεσμέ” στο Αιγαίο οι Τούρκοι

Ο τουρκικός στόλος βγαίνει σήμερα στο Αιγαίο για “επιχειρησιακή αξιολόγηση”. Ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας από τον ηγέτη των Τούρκων εθνικιστών.

Ant1news

Μέσα στο γενικότερο κλίμα αυξημένης έντασης που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» βγήκε ξανά στο βόρειο Αιγαίο αργά το απόγευμα της Δευτέρας, στο τρίγωνο ανάμεσα στο Άγιο Όρος, τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη.

Οι Τούρκοι είχαν αποσύρει προσωρινά το ερευνητικό σκάφος την προηγούμενη εβδομάδα στις 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλοίο παρακολουθείται από την ελληνική πλευρά με σύστημα επιτήρησης.

Σήμερα ο τουρκικός στόλος αναμένεται να βγει από τους ναυστάθμους του, για να πραγματοποιήσει τη δεύτερη φάση της επιχειρησιακής του αξιολόγησης.

Η διαδικασία μπορεί να είναι συνηθισμένη και προγραμματισμένη, αλλά αυτή τη περίοδο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ρουτίνα στο Αιγαίο. Ο ελληνικός Στόλος θα παρακολουθεί διακριτικά και ψύχραιμα τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων έτοιμος να επέμβει σε κάθε επιχειρούμενη «παρεκτροπή».

Άλλωστε χθες Καθαρά Δευτέρα υπήρξαν και παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Όλα αυτά την ώρα που τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σκιάζουν μια σειρά από γεγονότα που κατά πολλούς είναι «κατασκευασμένα», ή έστω διογκώνονται από την τουρκική πλευρά, προκειμένου να συντηρήσουν την ένταση ενόψει του δημοψηφίσματος του Απρίλη στην Τουρκία, κάτι που επιθυμεί ο Ερντογάν για  να προσεγγίσει τους σκληρούς εθνικιστές της χώρας του.

Το ένα «καυτό» μέτωπο αφορά το ζήτημα των δυο Τούρκων κομάντος που πέρασαν τα σύνορα και συνελήφθησαν στην Αλεξανδρούπολη λίγο πριν ζητήσουν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή ένας «πόλεμος» δηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Τον «χορό άνοιξε» ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας προκλητικά πως «αν θέλαμε να ανέβουμε στα Ίμια θα το κάναμε, όπως το κάναμε και στο παρελθόν», για να λάβει την απάντηση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, Πάνου Καμμένου, ο οποίος απάντησε λέγοντας, «αν θέλουν οι Τούρκοι ας έρθουν στα Ίμια. Να δούμε πως θα φύγουν μετά…».

Ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι "αν θέλουν οι Έλληνες να τους ξαναρίξει στη θάλασσα ο τουρκικός στρατός, καλώς να ορίσουν" και ότι "η Κύπρος είναι τουρκική".