X

Τουρκικό ΥΠΕΞ: ο Παυλόπουλος προκαλεί κι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

Νέα πρόκληση της Τουρκίας. Επικαλείται το διεθνές δίκαιο, ζητώντας αποστρατιωκοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Η απάντηση του ΥΠΕΞ.

Ant1news

Νέα τουρκική πρόκληση για το Αιγαίο, αυτήν τη φορά από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία απαντά στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι τα νησιά του Αιγαίου θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα. 

«Το να γνωρίζεις το διεθνές δίκαιο σημαίνει πάνω από όλα να το σέβεσαι και να μην το παραβιάζεις», απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών, μέσω ανακοίνωσης, στις τοποθετήσεις της Τουρκίας. 

«Με έκπληξη και αγωνία παρακολουθούμε τις δηλώσεις του προέδρου της Ελλάδας που δεν αφήνουν ίχνος υποψίας για την έλλειψη γνώσης βασικών διεθνών κανόνων», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Η Συνθήκη της Λωζάννης λαμβάνοντας υπ’όψιν τις ανάγκες άμυνας της Τουρκίας έδωσε το καθεστώς αποστρατικοποίησης στα νησιά του Αιγαίου. Και με την συνθήκη των Παρισίων αυτό το καθεστώς συνεχίστηκε και ενισχύθηκε», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Όπως αναφέρεται, «είναι καθήκον της Τουρκίας να εκφράζει τις αντιρρήσεις της στην στρατικοποίηση των νησιών αυτών από την Ελλάδα, που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας και αυτό είναι δικαίωμα μας που προκύπτει από το διεθνές δίκαιο αλλά και σημαντικό για την διατήρηση της ασφάλειας και της ειρήνης».

Η ανακοίνωση συνεχίζει με αιχμές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και αναφέρει πως «η Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο κατηγορεί τη χώρα μας για αύξηση της έντασης στο Αιγαίο. Όμως η Ελλάδα δεν διστάζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και ο ανώτατος εκπρόσωπός της κάνει προκλητικές δηλώσεις. Κι αυτό και στην Ε.Ε. και στη διεθνή κοινότητα δίνει κάποια βασικά στοιχεία για το ποιος αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο».

Η ανακοίνωση καταλήγει με τις γνωστές απόψεις της Τουρκίας και τονίζει πως «η Ελλάδα κάνει αναφορά στο διεθνές δίκαιο για την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου, όμως όταν καλείται να εφαρμόσει τις δικές της υποχρεώσεις, τις αποφεύγει. Παρά τις προκλητικές δηλώσεις και την ασταθή προσέγγιση της χώρας αυτής, θέλουμε να ενημερώσουμε τη διεθνή κοινότητα πως δεν θα υποχωρήσουμε ούτε από τα δικαιώματα μας και την πίστη μας στην κρατική σοβαρότητα».

Ολοκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

«Με ικανοποίηση αντιμετωπίζουμε τις δηλώσεις του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας Παυλόπουλου για την ανάπτυξη της καλής γειτονίας και των φιλικών σχέσεων της Ελλάδας με τη χώρα μας.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, παρακολουθούμε με έκπληξη και αγωνία πίσω από αυτές τις θετικές δηλώσεις του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας την χωρίς αμφιβολία έλλειψη γνώσης βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου. 

Η Συνθήκη της Λωζάνης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ασφάλειας της Τουρκίας, προβλέπει καθεστώς αποστρατικοποίησης στα νησιά του Αιγαίου. Το καθεστώς αυτό συνεχίστηκε και με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων, η οποία αναφέρεται σε αυτό με πιο λεπτομερές και ξεκάθαρο τρόπο.

Με μία σύντομη διατύπωση, η Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων δημιούργησε ένα αντικειμενικό καθεστώς υπέρ της Τουρκίας. Επομένως, είναι καθήκον (της Τουρκίας) να προβάλει ενστάσεις στον στρατιωτικό εξοπλισμό των νησιών αυτών από την Ελλάδα με τρόπο που απειλούν την ασφάλεια της Τουρκίας. Είναι ένα δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο και είναι σημαντικό για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας.

Ενώ υπάρχουν τόσο απλές και βασικές πληροφορίες, στις οποίες ο καθένας μπορεί να έχει πρόσβαση, κρύβονται πίσω από μια φανταστική τουρκική απειλή και σχολιάζουν κατά το δοκούν τους κανόνες των Ηνωμένων Εθνών, με αποτέλεσμα την κατάλυση του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των διεθνών συμφωνιών για τα νησιά του Αιγαίου με την ανοχή και τη συγκάλυψη της Ε.Ε. Αυτή η προσέγγιση δεν αρμόζει με τις παγκόσμιες εναλλακτικές πραγματικότητες και δεν είναι πολιτικά διορατική.

Η Ελλάδα κατηγορεί τη χώρα μας στη διεθνή κοινή γνώμη ότι αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο. Ωστόσο, κανείς δεν βλέπει την Ελλάδα που παραβιάζει συστηματικά το διεθνές δίκαιο, αντίθετα ο ανώτατος ηγέτης της προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες. Aπό αυτό φαίνεται, τόσο στην Ε.Ε. όσο και στη διεθνή κοινότητα, το ποιος αυξάνει την ένταση στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη διεθνή νομική διευθέτηση των ζητημάτων στο Αιγαίο, ωστόσο όταν καλείται να εφαρμόσει τις δικές της υποχρεώσεις στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού δικαίου, τις αποφεύγει. Παρά τις προκλητικές δηλώσεις και την αντιφατική προσέγγιση της αντιδίκου μας που επιφέρουν τετελεσμένα, ενημερώνουμε τη διεθνή κοινή γνώμη για άλλη μια φορά πώς δεν θα υποχωρήσουμε ούτε από τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο ούτε από τις σοβαρές δεσμεύσεις μας ως κράτος».

ΝΔ: απαράδεκτη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Η απαράδεκτη ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί που την συνοδεύουν, αποδεικνύουν εκνευρισμό και πρόθεση δημιουργίας έντασης, σχολίασε η Νέα Δημοκρατία.

«Η ερμηνεία του Διεθνούς Δίκαιου και των Διεθνών Συνθηκών που δίνει η Τουρκία είναι, για μια ακόμη φορά, αυθαίρετη. Είναι αντίθετη και με το πνεύμα και με το γράμμα τους. Και βεβαίως, ουδόλως βοηθά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», κατά΄’ήγει το Γραφείο Τύπου της ΝΔ.