X

Τσίπρας: η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο υπονομεύει την εμπιστοσύνη

"Θέμα Άγκυρας" έθεσε στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Νέο, προκλητικό δημοσίευμα για "τουρκική Ψέριμο".

Ant1news

Το ζήτημα της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και των ανυπόστατων δηλώσεων από την πλευρά της Αγκυρας, έθεσε ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου που επιτέθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο αλλά και στον Υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας υπονομεύει την εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει και δήλωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και παράλληλα να διατηρεί τον διάλογο με τη γειτονική χώρα.

Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίστηκε και σήμερα με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας που  καταγγέλλει την επίσκεψη του Προκόπη Παυλόπουλου στην Ψέριμο, λέγοντας ότι είναι τουρκικό νησί το οποίο κατέλαβαν οι Έλληνες.

Όπως γράφει ο συντάκτης στην εφημερίδα Sozcu «ο Έλληνας πρόεδρος ανέβηκε στο νησί μας, το οποίο κατέλαβαν. Μας πήραν τα 18 νησιά μας και από πάνω κάνουν και σόου».

«Όσο η κυβέρνηση σιωπά τόσο ο Έλληνας ξεσηκώνεται. Ο Πρόεδρος (ο Προκόπης Παυλόπουλος) πήγε στο “τουρκικό νησί Keçi” (Ψεριμος) που είναι απέναντι από την Αλικαρνασσό και επιθεώρησε τους στρατιώτες» συμπληρώνει.

Κι όλα αυτά ενώ με νέα NAVTEX η Τουρκία ενημερώνει για ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Στην περιοχή αναμένεται να πλεύσει και το ερευνητικό σκάφο Πίρι Ρέις. Σύμφωνα με την NAVTEX οι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν από σήμερα Παρασκευή έως και τις 17 Μαρτίου.

 

Αναφορικά με το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας μιλώνστας στη Σϋνοδο Κορυφής χαρακτήρισε αναγκαία την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου προς το δικαιότερο, προκειμένου να μην πέφτει το βάρος στις χώρες πρώτης εισόδου.

 

Ο Πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση στη συγκρότηση της EASO (European Asylum Support Office) και την ελλιπή εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων ενώ τόνισε την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύσεις των συμβαλλομένων μερών προκειμένου να στελεχωθεί με όλα τα απαραίτητα μέσα η υπηρεσία και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου.

Επανέλαβε τη σημασία να εφαρμόζεται η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τόνισε ότι η Ελλάδα καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες.

 

Στη συζήτηση για τα δυτικά Βαλκάνια είπε ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας σε μια δύσκολη περιοχή κι ότι προωθεί – ως παλαιότερο κράτος μέλος της ΕΕ στα Βαλκάνια – τη συνεργασία με όλους τους γείτονες, ωστόσο περιμένει και από αυτούς σεβασμό στις αρχές της καλής γειτονίας και των διεθνών κανόνων και όχι επένδυση στον εθνικισμό και στις προκλήσεις.

 

Συνάντηση με Αναστασιάδη

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε 45 λεπτά, στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν για το Κυπριακό, τις εξελίξεις στις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις τριμερείς συνεργασίες της ελλάδας και της Κύπρου με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ιορδανία, καθώς και τα ευρωπαϊκά ζητήματα που απασχολούν τη Σύνοδο Κορυφής.