X

Κοτζιάς: θα συνεχιστεί η βοήθεια των ΗΠΑ στο χρέος και στην οικονομία

Ο ΥΠΕΞ στον ΑΝΤ1 αποτιμά το ταξίδ του στις ΗΠΑ και "αδειάζει" τον Κατρούγκαλο. Τι είπε με τους Αμερικανούς για "θερμό" επεισόδιο στο Αιγαίο. Το σχόλιο για Τουρκία- ΕΕ.

Ant1news

Ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ελλάδα στον τομέα της οικονομίας και του χρέους και μάλιστα η βοήθεια που θα παρέχουν θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, εκτίμησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μετά το πέρας των διήμερων επαφών του με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, κληθείς να αποτιμήσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα, από τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάση Τσίτσα, αλλά κυρίως για το αν η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει την πολιτική Ομπάμα στο ζήτημα του χρέους και γενικότερα της οικονομίας, ο Νίκος Κοτζιάς, διακόπτοντας την ερώτηση, υπογράμμισε:

«Θα συνεχίσει. Έχοντας μια αρχική συζήτηση επί του θέματος νομίζω ότι θα συνεχίσει και ίσως να είναι και πιο μεγάλη».

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι, έγινε κατανοητό από την αμερικανική πλευρά  η ιδιαίτερη γεωστρατηγική ανάλυση που κάνει η ελληνική πλευρά  για την περιοχή μας με τις δύο πλευρές  να συμφωνούν στην μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Η νέα αμερικανική διοίκηση αναζητεί τους τρόπους με τους οποίους θα αναβαθμιστεί ο ρόλος και η σημασία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε συνεργασία, με διαφορετικό τρόπο από ότι στο παρελθόν, πιο εντατικά και ισότιμα, με κράτη με τα οποία έχουν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις.

 

Ο Νίκος Κοτζιάς κληθείς να σχολιάσει στον ΑΝΤ1 την αντιπαράθεση ΕΕ –Τουρκίας για το θέμα που προέκυψε στην Ολλανδία επανέλαβε ότι «η Τουρκία εξάγει την νευρικότητά της, ίσως ορισμένοι κύκλοι της τουρκικής ηγεσίας να θεωρούνε ότι μια τέτοια λεκτική σύγκρουση βοηθά την προεκλογική καμπάνια του κ. Ερντογάν». Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, «άδειασε» τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο για την δηλώσεις του  «ότι η Ελλάδα θα επιτρέψει επισκέψεις Τούρκων πολιτικών στη χώρα μας πριν το δημοψήφισμα»  λέγοντας ότι «η θέση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών είναι ότι δεν μιλάει πριν τεθούν συγκεκριμένες αιτήσεις και διαδικασίες...». Τέλος, ο Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς  για  το αν η Ουάσιγκτον συμμερίζεται τους φόβους του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ για «πιθανό ατύχημα» στο Αιγαίο, υπήρξε κατηγορηματικός ότι «δεν έγιναν τέτοιες συζητήσεις».

 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ, μετά το πρώτο ραντεβού του με τον Αμερικανό ομόλογο του Ρέξ Τίλερσον την περασμένη Δευτέρα, είχε χθες  σημαντική συνάντηση  στον Λευκό Οίκο με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Χέρμπερτ ΜακΜάστερ. Ο στρατηγός Εθνικής Ασφαλείας  Χέρμπερτ Ρέιμοντ «Χ.Ρ.» Μακ Μάστερ είναι ο αντικαταστάτης του Μάικ Φλιν στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ.

Στο ραντεβού, που διήρκεσε σχεδόν 90 λεπτά, παρόντες  ήταν  η αναπληρώτρια Κάθλιν ΜακΦάρλαν, ο σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου για διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Κένεθ Τζέστερ, ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο ραντεβού εμφανίστηκε  κάποια στιγμή και ο ομογενής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, Ρέινς Πρίμπους.

Ο Ν. Κοτζιάς έθεσε  θέματα ασφαλείας της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, τόνισε τον ρόλο της Ελλάδας σε μια εύθραυστη γεωπολιτική συγκυρία και σε ένα περιφερειακό τρίγωνο αστάθειας και αναφέρεται στα βασικά θέματα ελληνικής εξωτερικής πολιτικής καθώς στις πρωτοβουλίες που παίρνει η Ελλάδα για να σταθεροποιήσει το περιβάλλον της.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι Αμερικανοί αξιωματούχοι «άκουγαν, έκαναν ερωτήσεις και κρατούσαν σημειώσεις» ενώ ενημέρωσαν τον Ν. Κοτζιά για τους σχεδιασμούς τους σε θέματα εξωτερικής πολιτικής που η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι  «θα έχουν θετικές επιπτώσεις για την χώρα». Στην συνάντηση δεν συζητήθηκαν  εκτενώς – αν και αναμενόταν- οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, τα εξοπλιστικά , η αναβάθμιση της βάσης της Σούδας και το προσφυγικό.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ  ΝΙΚΟΥ ΚΟΤΖΙΑ

Υπουργός: Νομίζω ότι η διήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ ήταν πολύ επιτυχημένη. Συναντήσαμε τον Υπουργό Εξωτερικών, συναντήσαμε τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας καθώς και την αναπληρώτριά του, είδαμε τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου και μια σειρά από άλλα στελέχη που ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική. Είχαμε συναντήσεις με Γερουσιαστές καθώς και με δημοσιογραφικά team, θα έλεγα ότι το πιο ενδιαφέρον ήταν σήμερα το πρωί με το Reuters.

 

Αυτό που νομίζω έγινε κατανοητό από την αμερικανική πλευρά είναι η ιδιαίτερη γεωστρατηγική ανάλυση που κάνουμε για την περιοχή μας και συμφωνήσαμε στην μεγάλη ανάγκη να υπάρχει σταθερότητα και ασφάλεια σε αυτήν. Ο ιδιαίτερος ρόλος της χώρας μας είναι ένας ρόλος ευθύνης. Έχουμε συγκροτήσει σειρά από θεσμούς όπως είναι οι τριγωνικές σχέσεις που έχουμε με χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ, ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Παλαιστίνη. Έχουμε τις τετραμερείς στα Βαλκάνια και τη διασυνοριακή. Είμαστε σε μια διαδικασία με Γεωργία και Αρμενία να συγκροτήσουμε νέα τετραμερή. Όλα αυτά δείχνουν τις δυνατότητες και τον ιδιαίτερο ρόλο που παίζει η Ελλάδα στην περιοχή.

Ερώτηση: Σχετικά με τη συνάντηση με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας τον κ. Μακμάστερ;

Υπουργός: Η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για 40 λεπτά και τελικά διάρκεσε μιάμιση ώρα, όπου συζητήσαμε πολύ συγκεκριμένα για θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Eρώτηση: Το Κυπριακό;

Υπουργός: Το Κυπριακό δεν απασχόλησε πολύ, πέρα από το ότι εξήγησα ποιος είναι ο όρος για να πετύχει μια διαπραγμάτευση. Ο όρος είναι ο ορισμός του Κυπριακού προβλήματος δηλαδή η απαλλαγή της Κύπρου από τα ξένα στρατεύματα και η κατανόηση από την πλευρά της Τουρκίας ότι δεν μπορεί να ζητάει ειδικά προνόμια όπως είναι τα παρεμβατικά προνόμια που θέλει.

Ερώτηση: Πως βλέπετε τις προτεραιότητες της νέας Αμερικανικής Κυβέρνησης στην περιοχή μας;

Υπουργός: Αντιλαμβάνομαι ότι η Αμερικανική Διοίκηση αναζητεί τους τρόπους με τους οποίους θα αναβαθμιστεί ο ρόλος και η σημασία της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής σε συνεργασία, από ότι καταλαβαίνω, με διαφορετικό τρόπο από ότι στο παρελθόν, πιο εντατικά και ισότιμα, με κράτη με τα οποία έχουν ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις.

Ερώτηση: Επί προεδρίας Ομπάμα κύριε Υπουργέ, η Ελλάδα είχε υποστήριξη στο θέμα της Ευρωζώνης, του χρέους και της οικονομίας.

Υπουργός: Και αυτό θα συνεχίσει. Έχοντας μια αρχική συζήτηση επί του θέματος νομίζω ότι θα συνεχίσει και ίσως να είναι και πιο μεγάλη.

Ερώτηση: Σε ό,τι αφορά τη συνεχιζόμενη αντιπαράθεση της Τουρκίας με χώρες της Δυτικής Ευρώπης, σήμερα (σ.σ. χθες) επιτέθηκε ο κ. Ερντογάν στην Άγκελα Μέρκελ και το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών άσκησε κριτική στην ανακοίνωση της Ε.Ε. που υποστήριξε την Ολλανδία. Θα θέλατε να κάνετε ένα σχόλιο;

Υπουργός: Σας είπα χθες ότι η Τουρκία εξάγει την νευρικότητά της, ίσως ορισμένοι κύκλοι της τουρκικής ηγεσίας να θεωρούνε ότι μια τέτοια λεκτική σύγκρουση βοηθά την προεκλογική καμπάνια του κ. Ερντογάν.

Ερώτηση: Η θέση της Ελλάδος σχετικά με επισκέψεις Τούρκων πολιτικών στη χώρα μας πριν το δημοψήφισμα ποια είναι;

Υπουργός: Η θέση του Έλληνα Υπουργού εξωτερικών είναι ότι δεν μιλάει πριν τεθούν συγκεκριμένες αιτήσεις και διαδικασίες.

Ερώτηση: Και μία τελευταία ερώτηση, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ στο Συνέδριο των Δελφών είπε ότι φοβάται για ένα ατύχημα στο Αιγαίο. Από τις συνομιλίες που είχατε εδώ επαληθεύεται αυτός ο φόβος;

Υπουργός: Δεν είχαμε τέτοιου είδους συζητήσεις, είχαμε συζητήσεις περισσότερο για το ποιος είναι ο ρόλος της  χώρας και όχι για να κατηγορήσουμε ή να μιλήσουμε για τρίτους.

Ερώτηση: Για την τουρκική αντιπαράθεση στην Ευρώπη εκφράστηκαν καθόλου ;

Υπουργός: Όχι δεν κάναμε τέτοια συζήτηση.

Το υπόλοιπο πρόγραμμα του υπουργού Εξωτερικών, περιελάμβανε ραντεβού  με τον Γερουσιαστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Ron Johnson, Πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας και Κυβερνητικών Υποθέσεων και της Υποεπιτροπής για την Ευρώπη και τη Συνεργασία για την Περιφερειακή Ασφάλεια (Chairman of the Homeland Security and Governmental Affairs Committee & the Subcommittee on Europe & Regional Security Cooperation), όπου συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, το ζήτημα του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, η διμερής συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και η σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Αμερικής.

 

Ο κ. Κοτζιάς είχε συναντήσεις με ομογενειακές οργανώσεις στις οποίες τέθηκαν τα ζητήματα της συνεργασίας και του συντονισμού για την καλύτερη προβολή των ελληνικών θέσεων αλλά και η συνεργασία με άλλα lobby. Ο  Έλληνας ΥΠΕΞ  ενημέρωσε τους ομογενείς για τις επαφές που είχε με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον , αλλά και τις επαφές γενικότερα της ελληνικής κυβέρνησης με την αμερικανική ενώ τέλος, συμφωνήθηκαν βήματα καλύτερης συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και ομογενειακών οργανώσεων.

 

Εν συνεχεία  ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Γερουσιαστή, του Δημοκρατικού Κόμματος, Chris Van Hollen, όπου συζητήθηκε η διμερής συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ και η συνεργασία σε θέματα ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός υπογράμμισε το γεγονός  ότι η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ. Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν το προσφυγικό και το μεταναστευτικό, το Κυπριακό αλλά και  θέματα ανατολικής Μεσογείου.

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει ότι "όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμφωνεί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας, στο πλαίσιο των συνολικότερων σχεδιασμών στην περιοχή, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι αυτό δεν γίνεται για χάρη της ειρήνης, της σταθερότητας και της υπεράσπισης των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων. Είναι ρόλος περαιτέρω εμπλοκής της χώρας σ’ επικίνδυνους σχεδιασμούς κι επεμβάσεις στην περιοχή, συμμετοχής στη «λεία» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, εγκυμονώντας τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό και τη νεολαία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι υποχρεωμένη να ενημερώσει τον ελληνικό λαό, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές, για το τι είδους συζητήσεις και πιθανές συμφωνίες κάνει, με τις ΗΠΑ, σ’ αυτές τις συναντήσεις. Γι’ αυτό το σκοπό το ΚΚΕ έχει καταθέσει αίτημα για την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων".