X

Το ΝΑΤΟ “έσβησε” τη Λήμνο από άσκηση με απαίτηση της Τουρκίας!

Η Τουρκία, μέσω του επιτελάρχη της, απαίτησε να εξαιρεθεί η Λήμνος από νατοϊκή άσκηση. Ποια η αντίδραση της Αθήνας. Στη φρεγάτα "Λήμνος" ο Καμμένος.

Ant1news

Τον εκνευρισμό της Αθήνας προκάλεσε η απόφαση του ΝΑΤΟ να αποκλείσει τη Λήμνο από άσκηση, ύστερα από απαίτηση της Τουρκίας!

Η εν λόγω άσκηση ηλεκτρονικού πολέμου στο Αιγαίο περιλάμβανε κανονικά τη Λήμνο, όπως άλλωστε είχε γίνει και σε αυτήν που είχε πραγματοποιηθεί το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιτελάρχη της Τουρκίας, που υπηρετεί στο Ραμστάϊν της Γερμανίας, απαίτησε να εξαιρεθεί το νησί από τη νατοϊκή άσκηση που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, στο πλαίσιο, προφανώς, της πάγιας απαίτησης της Άγκυρας περί αποστρατικοποιημένων νησιών.

Το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε το αίτημα κι ενημέρωσε σχετικά την Αθήνα η οποία αντέδρασε έντονα και απέσυρε αμέσως, συνολικά, τη συμμετοχή της. Η ελληνική πλευρά διεμήνυσε στους επιτελείς της Βορειοατλαντικής συμμαχίας ότι δεν είναι δυνατό να δεχθεί την εξαίρεση της Λήμνου νομιμοποιώντας τις παράλογες τουρκικές απαιτήσεις αφού τα πράγματα είναι σαφή και δεν χωρούν αμφισβητήσεις.

Διπλή "απάντηση" έδωσαν, όμως, με συμβολικές επισκέψεις στο Αιγαίο τόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας όσο και οι Αρχηγοί του ΓΕΕΘΑ και του ΓΕΑ.

 

Ο Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη και τον Αρχηγό Στόλου Αντιναύαρχο Ιωάννη Παυλόπουλο, πραγματοποίησαν επίσκεψη στη Φρεγάτα «ΛΗΜΝΟΣ», η οποία εκτελεί καθήκοντα πλοίου επιχείρησης φυλακής σκοπούντος στο πλαίσιο προετοιμασίας της προγραμματισμένης Άσκησης «ΑΣΤΡΑΠΗ 3/17». Πρόκειται για εθνική τεχνική άσκηση που θα διεξαχθεί στη θαλάσσια περιοχή του κεντρικού Αιγαίου από το βράδυ της 20ής Μαρτίου 2017 έως το βράδυ της 22ας Μαρτίου 2017. Συμμετέχουν φρεγάτες, πλοία γενικής υποστήριξης, υποβρύχια και πυραυλάκατοι. 

Επιπλέον ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Πτέραρχος, Χρήστος Χριστοδούλου, έδωσε την πλέον ηχηρή απάντηση προς όλες τις πλευρές πετώντας με F16 από τη Λάρισα στη Λήμνο. Βρέθηκε στην 130 Σμηναρχία Mάχης όπου είχε την ευκαιρία να επιθεωρήσει τους Χρόνους Ετοιμότητας και αντίδρασης των Ιπταμένων της Λήμνου που καθημερινά είναι στον αέρα και πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις.

"Η εξαίρεση της Λήμνου από άσκηση του ΝΑΤΟ, ύστερα από απαίτηση της Τουρκίας, αποτελεί ένα εξαιρετικά αρνητικό γεγονός. Επειδή οι τουρκικές θέσεις είναι γνωστές όφειλε η ελληνική κυβέρνηση να έχει παρέμβει εγκαίρως ώστε να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη. Η -εκ των υστέρων- αντίδραση κατανοητή μεν, αλλά η κατάσταση που διαμορφώθηκε δεν είναι προς όφελος των συμφερόντων της χώρας" τονίζει το Ποτάμι.