X

Απαντήσεις ζητά η Άγκυρα για τη φωτιά στο τέμενος Βαγιαζήτ

Διευκρινίσεις για τα αίτια της πυρκαγιάς ζητά το τουρκικό ΥΠΕΞ. Συνεχίζονται οι έρευνες. Τι δήλωσε ο δήμαρχος Διδυμοτείχου στο «Καλημέρα Ελλάδα».

Ant1news

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που προκάλεσε η φωτιά στο τέμενος Βαγιαζήτ, η οποία εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση του ζητά διευκρινίσεις για τον τρόπο με τον οποίο προκλήθηκε η πυρκαγιά που κατέστρεψε το ιστορικό μνημείο.

«Με λύπη πληροφορηθήκαμε ότι το Çelebi Sultan Mehmet Mosque στο Διδυμότειχο, που χτίστηκε το 1420 και οι εργασίες αποκατάστασης από τις ελληνικές αρχές ξεκίνησαν το 2016, υπέστη σοβαρές ζημιές ως αποτέλεσμα φωτιάς που ξέσπασε τα ξημερώματα της 22ας Μαρτίου. Περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές να καθορίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς.

Είναι πολύ σημαντικό το τέμενος, που αποτελεί ένα από τα πιο ξεχωριστά δείγματα της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς με την Ελλάδα, να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή και να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές.

 

Η κοινή μας πρόθεση να διατηρήσουμε αμοιβαία τα πολιτιστικά μνημεία στην Τουρκία και την Ελλάδα αποτυπώνεται στις συμφωνίες που υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.

Ευθυγραμμιζόμενη με αυτή την κοινή πρόθεση, η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεισφέρει με όλα τα μέσα για την αποκατάσταση και διατήρηση του τεμένους ως ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό μνημείο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Σε εξέλιξη οι έρευνες για τη φωτιά

Κλιμάκιο της ΕΥΠ βρίσκεται στο τέμενος Βαγιαζήτ προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών που θα ρίξουν φως στα αίτια που προκάλεσαν την καταστροφική πυρκαγιά.

Παράλληλα επιτόπια έρευνα για την κατάσταση στο τέμενος Βαγιαζήτ, μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς τις πρώτες πρωινές ώρες, πραγματοποιεί επιτελείο του υπουργείου Πολιτισμού, ύστερα από εντολή της υπουργού, Λυδίας Κονιόρδου, που βρίσκεται στην Ιερουσαλήμ.

«Το επιτελείο θα δρομολογήσει άμεσα τις απαραίτητες σωστικές εργασίες. Από τις αρμόδιες αρχές θα γίνει άμεσα η διερεύνηση της αιτίας της πυρκαγιάς, ούτως ώστε να αποφθεχθούν οι οποιοιδήποτε μελλοντικοί κίνδυνοι, αλλά και να αποδοθούν οι τυχόν ευθύνες», αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

Την λύπη του για την καταστροφή του μνημείου εξέφρασε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και παράλληλα δεσμεύθηκε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του ιστορικού τεμένους.

Ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου, Παρασκευάς Πατσουρίδης, μίλησε το πρωί στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» και εξέφρασε με τη σειρά του τη λύπη του για την καταστροφή, ζητώντας κι αυτός την αποκατάσταση του τεμένους που αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο για την ακριτική πόλη.