X

Νέο ανθελληνικό ξέσπασμα Ερντογάν

«Από την ημέρα που ρίξαμε τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης, αυτή η γη δεν ξαναλερώθηκε πάλι με μπότα εχθρού» είπε σε συγκέντρωση μία εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα.

Ant1news

Tα πυρά του προς την αξιωματική αντιπολίτευση έριξε σήμερα από τη Σμύρνη, προπύργιο του ΟΧΙ, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Χρησιμοποιώντας τη δήλωση βουλευτή της αντιπολίτευσης που είχε πει ότι «αν βγει το όχι θα ρίξουμε τους υποστηρικτές του ναι στη θάλασσα της Σμύρνης, όπως το 1922 ρίξαμε τους Έλληνες», ο Τούρκος πρόεδρος βρήκε την ευκαιρία να ειρωνευτεί τη ‘δημοκρατική αντίληψη’ που διέπει την αντιπολίτευση και να τονίσει ότι οι υποστηρικτές του όχι μετά τη νίκη του ‘ναι’ στις 16 Απριλίου, θα αντιμετωπιστούν από τον ίδιο με… κατανόηση, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Με την τουρκική κρατική τηλεόραση να δείχνει συνεχώς το λιμάνι της Σμύρνης, όπου είχαν παραταχθεί δεκάδες τουρκικά πολεμικά πλοία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωνε:«Από την ημέρα που ρίξαμε τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης, αυτή η γη δεν ξαναλερώθηκε πάλι με μπότα εχθρού.

Ο βουλευτής Ικονίου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος λέει ότι θα ρίξει στη θάλασσα της Σμύρνης, όσους πουν ‘ναι’ στις 16 Απριλίου. Άντε έλα, να δούμε ποιον θα ρίξεις στη θάλασσα. Και ο πρώην πρόεδρος (της αντιπολίτευσης) δηλώνει ότι αν βγει το ‘όχι’ θα χαρούν όπως τότε που έριξαν τον εχθρό στη θάλασσα της Σμύρνης. Πάρε τον έναν και χτύπα τον άλλον. Τι απρέπεια είναι αυτή; Πού είναι η δημοκρατία, που είναι η ελευθερία;»

 

Σε άλλο σημείο, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε:«Η Σμύρνη την ώρα που ο εχθρός έπεφτε στη θάλασσα, τυλίγονταν στις φλόγες. Η Σμύρνη είναι μία πόλη που ξανα-γεννήθηκε από τις στάχτες της μετά τον πόλεμο.Η Σμύρνη πιστεύω ότι στις 16 Απριλίου θα δώσει το απαραίτητο μάθημα σε όσους θέλουν να πετάξουν στη θάλασσα όσους ψηφίσουν ‘ναι’».

 Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον χαρακτήρισε το ίδιο ‘ανάγωγο’ σαν το βουλευτή του που είπε ότι θα ρίξει στη θάλασσα της Σμύρνης τους ψηφοφόρους του ‘ναι’.

«Γιατί δεν επαναφέρεις στην τάξη με οριστική διαγραφή από το κόμμα αυτόν τον ανάγωγο, τον ανήθικο που ανέφερε ότι θα ρίξει στη θάλασσα όσους ψηφίσουν ‘ναι’; Γιατί είσαι κι εσύ της ίδιας αντίληψης. Άντε έλα να μας ρίξεις στη θάλασσα. Κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι. Ποιον θα ρίξεις; Μάθε καλύτερα τα όριά σου».

Στρέφοντας τα βέλη του και προς την Ευρώπη, είπε«Η Ευρώπη έχει τρελαθεί βλέποντας πού θα φέρει την Τουρκία αυτός ο καινούριος τρόπος διακυβέρνησης». 

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι η ομιλία δόθηκε κάτω από το άγαλμα που δείχνει τους Τούρκους στρατιώτες του Κεμάλ Ατατούρκ να πολεμούν και να διώχνουν τον εχθρό από την Σμύρνη το ‘22.