X

Κοτζιάς: στρατηγικής σημασίας οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα (βίντεο)

Υποδέχθηκε τον Κινέζο ομόλογό του στο Υπουργείο Εξωτερικών, εκφράζοντας την κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων.

Ant1news

Την κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση των ελληνο-κινεζικών σχέσεων, συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Κίνας, Νίκος Κοτζιάς και Γουάνγκ Γι, κατά τη συνάντησή τους σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας την σταθερότητα και την αξιοπιστία που διέπουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.

«Η Κίνα είναι μία αξιόπιστη και σταθερή φίλη της Ελλάδας», είπε ο κ. Κοτζιάς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, εκφράζοντας την χαρά του για τη διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα του Κινέζου ομολόγου του, αλλά και τη συμμετοχή του και τη συνυπογραφή του στο Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών που ξεκινά επίσημα σήμερα με μία πολιτιστική εκδήλωση και ένα επιστημονικό συνέδριο και θα συνεχιστεί αύριο με τις διαβουλεύσεις των υπουργών.

Μια ελληνική σημαντική διπλωματική πρωτοβουλία, περίπου 15 μέρες πριν από την κινεζική εκδήλωση για τον Δρόμο του Μεταξιού - «Μία ζώνη ένας Δρόμος», “One Belt, One Road” - στην οποία θα συμμετάσχουν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς.

Βασικά θέματα συζήτησης ήταν οι πολιτιστικές, επιμορφωτικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, τα διμερή μορφωτικά, ερευνητικά και εκπαιδευτικά σχέδια συνεργασίας, αλλά και η σημασία της θάλασσας, με έμφαση στη σημασία που έχει το λιμάνι του Πειραιά και οι επενδύσεις της Cosco, καθώς και η ανάγκη ανάπτυξης των σχέσεων της ΕΕ με την Κίνα.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και εξήγησε στον Κινέζο ομόλογό του, το πώς βλέπει η Ελλάδα τα προβλήματα στην περιοχή της και πως η χώρα μας δρα ως κράτος σταθερότητας.

 

Την ιδιαίτερη χαρά του για την επίσκεψη στην Ελλάδα με πρόσκληση του Έλληνα υπουργού για να εγκαινιάσουν μαζί και την 1η Διάσκεψη Αρχαίων Πολιτισμών, εξέφρασε ο κ. Γουάνγκ Γι, τονίζοντας ότι σχέσεις των δύο χωρών αναπτύσσονται ομαλά και σταθερά. «Η Ελλάδα», είπε, «αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες στην Ε.Ε, με τις οποίες η Κίνα έχει συνάψει στρατηγική εταιρική σχέση και είναι από τους πιο αξιόπιστους εταίρους μας στην Ε.Ε».

Ειδικά για την COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών την χαρακτήρισε ως «υπόδειγμα επιτυχίας της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας των δύο χωρών».

Εξηγώντας ότι κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι Κινέζοι τουρίστες επισκέπτονται τη χώρα μας - πέρυσι ήταν 150.000 - υπογράμμισε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια αύξησης αυτού του αριθμού» και προσέθεσε: «Έμαθα ότι πέρυσι 3 εκατομμύρια Κινέζοι τουρίστες επισκέφτηκαν την Ιταλία. Αν οι μισοί μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα, θα είναι 10 φορές περισσότεροι. Πιστεύω ότι αυτή η μέρα δεν είναι μακριά».

 

Τέλος, ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών ερωτηθείς σχετικά με τη θέση της χώρας του ως προς την Βόρεια Κορέα, επανέλαβε «τη σταθερή και αμετάβλητη στάση της Κίνας. «Επιμένουμε στην αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου και τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας της περιοχής. Η ειρήνη είναι η μόνη λύση», είπε.