X

Τουρκικό ΥΠΕΞ: η στάση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας απειλεί την ειρήνη στο Αιγαίο

Νέα επίθεση στον Π.Καμμένο εξαπολύει το τουρκικό ΥΠΕΞ. Με μπαράζ παραβιάσεων σε Αιγαίο και Κύπρο κορυφώνει η Άγκυρα τις προκλήσεις.

Ant1news

«Οι απόψεις μας σχετικά με τις δηλώσεις και τη στάση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας που απειλούν την ειρήνη και την ηρεμία στο Αιγαίο είναι γνωστές στην κοινή γνώμη από παλαιότερα με διάφορες αφορμές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία η Αθήνα απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας για το Αγαθονήσι και τον Πάνο Καμμένο.

«Η Τουρκία πάντοτε βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, το οποίο σέβεται. Από την άλλη, όπως άλλωστε έχουμε δηλώσει και προηγουμένως, υπάρχουν μια σειρά προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και εμάς στη θάλασσα του Αιγαίου που συνδέονται το ένα με το άλλο», συνεχίζει η ίδια ανακοίνωση, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

«Η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίλυση των εν λόγω προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο και μέσω της ειρηνικής οδού. Στο πλαίσιο αυτό, είναι διαθέσιμοι και οι δίαυλοι διαλόγου που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του Αιγαίου.

Με καταγεγραμμένη τη θέση της Ελλάδας για εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου, δεν θα πρέπει να έχει κανείς να πει κάτι σε αυτό το θέμα.

Επομένως, είναι απαράδεκτες οι κινήσεις του Έλληνα Υπουργού Άμυνας προς την κατεύθυνση της διάλυσης των προσπαθειών μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση της καλής γειτονίας, των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας και τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να δοθούν τέλος σε αυτές τις ενέργειες», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.

Eπιμένει να προκαλεί η Άγκυρα

Όπως όλα δείχνουν, η Τουρκία δεν «ηρέμησε» η Τουρκία μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, «ρίχνοντας» στο κενό τις προσδοκίες όσων περίμεναν εκτόνωση.

Η Άγκυρα επιμένει στην προκλητική πολιτική, τόσο με λόγια όσο και με έργα και η ένταση προβληματίζει την Αθήνα.

Στο «στόχαστρο» της Τουρκίας μπαίνουν τόσο η Ελλάδα και η Κύπρος, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι παραβιάσεις και οι παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου εξακολουθούν να αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας. Όπως και οι «εμπρηστικές» δηλώσεις. Τελευταία η χθεσινή του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος «καρπώθηκε» το Αγαθονήσι, κατηγορώντας παράλληλα τον Υπουργού Άμυνας, Πάνο Καμμένο.

 

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα», αναφέρθηκε σε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Όπως σημείωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, «καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας».

«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του Υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. 

Εμπλοκές σε Αιγαίο και Κύπρο

 

Τρία τουρκικά αεροσκάφη, δύο εκ των οποίων οπλισμένα, παραβίασαν χθες τον εθνικό εναέριο χώρο, ενώ κατά τη διάρκεια αναχαίτισής τους σημειώθηκαν δύο εμπλοκές.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα εξέδιδε νέα παράνομη NAVTEX, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή, από τα ανοιχτά της Πάφου μέχρι την Κερύνεια, για ρυμούλκηση υποβρύχιων οργάνων. Το Barbaros συνεχίζει τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Μέσα στο κλίμα αυτό αντέδρασε η Άγκυρα, με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στο κάψιμο της τουρκικής σημαίας στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων.