X

Τραβάνε το … “σχοινί” οι Τούρκοι σε Αιγαίο και Κύπρο

Η Άγκυρα στοχοποίησε και πάλι τον Πάνο Καμμένο διατηρώντας τη λογική των “γκρίζων ζωνών”. Επικαλείται το… διεθνές δίκαιο για το Αγαθονήσι.

Ant1news


Tου Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Περισσότερο νερό στο μύλο της έντασης έριξε το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών. Οι διπλωμάτες της Άγκυρας έφτασαν στο σημείο να επικαλούνται το διεθνές δίκαιο, μετά την…  "προσάρτηση" του Αγαθονησίου, από τον τούρκο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομάρ Τσελίκ.

«Υπάρχουν μια σειρά προβλημάτων μεταξύ της Ελλάδας και εμάς στη θάλασσα του Αιγαίου που συνδέονται το ένα με το άλλο. Η Τουρκία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επίλυση των εν λόγω προβλημάτων με βάση το διεθνές δίκαιο και μέσω της ειρηνικής οδού», ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Τον “χαβά” τους με Καμμένο

Πήρε μάλιστα τη σκυτάλη από τον Τσελίκ, βάλλοντας εκ νέου εναντίον του Πάνου Καμμένου.

«Είναι απαράδεκτες οι κινήσεις του Έλληνα υπουργού Άμυνας προς την κατεύθυνση της διάλυσης των προσπαθειών μεταξύ των δύο χωρών για την ενίσχυση της καλής γειτονίας, των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας και τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να δοθούν τέλος σε αυτές τις ενέργειες», διεμήνυσε το ΥΠΕΞ της Τουρκίας

Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις έδωσε ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Άμινας Δημήτρης Βίτσας. Μιλώντας στο “ΚΟΚΚΙΝΟ 105.5” τόνισε: «Εμείς συνεχίζουμε στην ίδια γραμμή. Νηφαλιότητα, ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, και ετοιμότητα στο επίπεδο της αποτροπής και μόνο της αποτροπής από την μεριά των ενόπλων δυνάμεων. Οι σχέσεις οι δικές μας(με Τουρκία) ορίζονται τόσο από το διεθνές δίκαιο, όσο και από τις διεθνείς συμβάσεις. Αναθεώρηση των διεθνών συμβάσεων, δεν είναι ούτε ανεκτή, πολύ περισσότερο δεκτή»

Νέο εθνικιστικό παραλήρημα   

Σταθερά στα κόκκινα επίπεδα διατηρεί η Άγκυρα την ένταση και με την Κύπρο, και την μπαγκέτα να παίρνει ο περιβόητος σύμβουλος Ερντογάν. Ο Γιζίτ Μπουλούτ ξαναχτύπησε με ένα ακόμη εθνικιστικό παραλήρημα.

 «Κανονικά η Κύπρος, τα εδάφη της 'ΤΔΒΚ' πρέπει να είναι νομός της Τουρκίας. Ξεκάθαρα. Είναι ένας υπερπόντιος νομός της Τουρκίας. Έχει πινακίδες τουρκικές, νομάρχη... και μπορεί να έχει τώρα εκεί πρόεδρο, πρωθυπουργό και βουλή, αλλά σε τελική ανάλυση η Τουρκία πληρώνει τα έξοδα», υποστήριξε ο Μπολούτ

Σε μια επίδειξη δύναμης, και παρότι έχει ξεμείνει από ναύτες, αλλά μάλλον όχι από φωτογράφο ο αρχηγός του τουρκικού ναυτικού, επόπτευσε από φρεγάτα τον ερευνητικό πλου του Μπαρμπαρός που κινείται ανοιχτά της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Νατοϊκό “ράπισμα”  

Η απάντηση όμως στα τουρκικά “κοκκοράκια” του εθνικισμού και τις διακηρύξεις -στο όνομα του Σουλτάνου- για την κάθαρση της χώρας από τους γκιουλενιστές ήρθε από τον συνήθως ισορροπιστή γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.

«Ασφαλώς η Τουρκία έχει το δικαίωμα να αμυνθεί και να διώξει αυτούς που ήταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, αλλά αυτό οφείλει να γίνει με πλήρη σεβασμό στο κράτος δικαίου», δήλωσε ο Γενς Στόλντεμπεργκ.

 Ο “σεβντάς” της έρευνας και διάσωσης  

Το νατοϊκό “ράπισμα”, δεν πτόησε την Άγκυρα. Οι επιτελείς της, παρότι γνωρίζουν, ότι οι προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας, έχουν εκθέσει βαρύτατα την Τουρκία στους κόλπους της Συμμαχίας, σήμερα προχώρησαν και σε νέα πρόκληση. Αψηφώντας την ελληνική οδηγία για ακύρωση της άσκησης έρευνας και διάσωσης στα διεθνή ύδατα, μεταξύ Χίου και Λέσβου και βορειοδυτικά των Ψαρών.

Ομόθυμα καταδίκασαν την τουρκική προκλητικότητα Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ και Ποτάμι.

Μήνυμα ισχύος

Την ώρα που οι Τούρκοι προσπαθούν ανεπιτυχώς να ανάψουν το φιτίλι μιας ακραίας έντασης, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έστειλαν και νέο μήνυμα ισχύος, από το Φαρμακονήσι

Απαντούν με την φωτιά και το ατσάλι που έσπειραν από το ακριτικό νησί οι εθνοφυλακες του τάγματος της Κω και το προσωπικό  του Επιτηρητικού Φυλακίου Φαρμακονησίουμε  βολή όπλων ευθυτενούς τροχιάς σε θαλάσσιους στόχους.