X

“Στο κόκκινο” διατηρεί την ένταση σε Αιγαίο και Κύπρο η Άγκυρα

Οι Τούρκοι έστειλαν φρεγάτα στο Καστελόριζο. Σκληρή προειδοποίηση Καμμένου. Ηχηρή παρέμβαση του επιτίμου Α/ΓΕΝ. Οργισμένος ο Αναστασιάδης.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Σκληρή προειδοποίηση προς την Άγκυρα, να μην υποτιμά το μέγεθος της ελληνικής αντίδρασης επιδιώκοντας την ακραία κλιμάκωση, απηύθυνε ο Πάνος Καμμένος.

« Εμείς δεν θα προκαλέσουμε ποτέ θερμό επεισόδιο. Εάν όμως προσπαθήσει να προσβάλλει εθνική κυριαρχία η απάντηση θα είναι συντριπτική για την Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.   

Οι τούρκοι έστειλαν φρεγάτα στο Καστελόριζο

Το μήνυμα Καμμένου ήρθε ως απάντηση στον νέο ιδιότυπο αποκλεισμό του Καστελόριζου τα ξημερώματα. Η φρεγάτα Γκαζιάντεπ, πραγματοποίησε για δεύτερη φορά σε διάστημα μιας εβδομάδας ανθυποβρυχιακή άσκηση, παρακολουθούμενη στενά από την ελληνική πυραυλάκατο Μυκόνιος.

Ηχηρή παρέμβαση του επιτίμου Α/ΓΕΝ

Καμπανάκι για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου χτύπησε για μια ακόμη φορά ο επίτιμος αρχηγός του πολεμικού ναυτικού Κοσμάς Χρηστίδης.

«Εξακολουθώ να έχω την ίδια ανησυχία. Και σε ότι αφορά το θερμό επεισόδιο θέλω να πω ότι αν δεν έχεις ισχυρή αποτροπή είναι πλεονέκτημα του αντιπάλου. Δεν υπαρχουν ισχυρές δυνάμεις που να αποσοβήσουν την έναρξη του θερμού επεισοδίου. Ότι θα βοηθήσουν για το τέλος του επεισοδίου είναι κατανοητό. Πρόσφατο παράδειγμα αυτό των Ιμίων», τόνισε δηλώσεις του στο MILITAIRE.GR, ο επίτιμος Α/ΓΕΝ.

Οργή Αναστασιάδη

Η Άγκυρα διατηρεί στο κόκκινο την ένταση και στην Κυπριακής ΑΟΖ. Πολεμικά πλοία συγκεντρώνονται ξανά, το μεσημέρι της Δευτέρας, δυτικά της Πάφου για νέα άσκηση με πυρά. 

Παράλληλα με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται το κρεσέντο προκλητικότητας με τις παραβιάσεις των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου της μεγαλονήσου, τις οποίες παρέλειψε να επισημάνει στις δυσοίωνες προβλέψεις του ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ του ΟΗΕ. Μετά από τον Νίκο Κοτζιά, την οργισμένη αντίδραση του εξέφρασε και ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Ο κ. Άιντε προσπαθεί να μη βλέπει τις απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κλίμα δυσπιστίας που δημιουργείται μέσα από τις διάφορες navtex, την παρουσία του Μπαρμπαρός. Δεν εκτιμά το γεγονός ότι εγώ εκπροσωπώντας την ελληνοκυπριακή κοινότητα δεν έχω αποχωρήσει όχι για την αναφορά σε ιστορικά γεγονότα, αλλά για πραγματική απειλή εναντίον της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Επίδειξη ισχύος 

Μήνυμα ισχύος και αποτροπής εξέπεμψαν από την πρώτη γραμμή οι εθνοφύλακες της Κω μαζί με το προσωπικό του επιτηρητικού φυλακίου στο Φαρμακονήσι.  «Γάζωσαν» την θάλασσα στο ακριτικό μας νησί με βολές φορητού οπλισμού και ο ήχος από την καταιγίδα των επιτυχημένων πυρών ακούστηκε πολύ μακριά.