X

Τουρκικό ΥΠΕΞ: προϊόν φαντασίας η υποχώρηση από τα δικαιώματά μας στην Κύπρο

Ανυπόστατο χαρακτήρισε το τουρκικό ΥΠΕΞ δημοσίευμα που ήθελε την Άγκυρα να υποχωρεί από τα συμφέροντά της στην Κύπρο.

Ant1news

Τελείως ανυπόστατοι χαρακτηρίζονται οι ισχυρισμοί ότι η Τουρκία θα υποχωρήσει από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στην Κύπρο, σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χιουσείν Μουφτούογλου.

Απαντώτας σε ερώτηση σχετικά με άρθρο στην εφημερίδα ‘Cyprus Mail’ για το φυσικό αέριο, ο Μουφτούογλου ανέφερε ότι οι λανθασμένες εκτιμήσεις του τουρκικού τύπου, που βασίζεται σε προϊόντα φαντασίας, είναι μάταιες.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επαναλαμβάνει την τουρκική θέση ότι «η διοίκηση της νότιας Κύπρου συνεχίζει μονομερώς τις δραστηριότητες για εξόρυξη υδρογονανθράκων αγνοώντας τα πραγματικά δικαιώματα των Τ/Κ επί των υδρογονανθράκων του νησιού».

Ο Χιουσείν Μουφτούογλου αναφέρεται σε δημοσίευμα της αγγλόφωνης ελληνοκυπριακής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο τον Ιανουάριο του 2015 ο τότε Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είχε μυστική συνάντηση στο Νταβός με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη έπειτα από διαμεσολάβηση του τότε Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν. Σε εκείνη τη συνάντηση η Τουρκία υποχώρησε από τη θέση της ότι «οι έρευνες στην υφαλοκρηπίδα της αποτελεί αιτία πολέμου» και έδωσε το «πράσινο φως» για έρευνες της ελληνοκυπριακής πλευράς και στο 6ο οικόπεδο που η Τουρκία θεωρεί ότι μέρος του ανήκει στην υφαλοκρηπίδα της.