X

Η Τουρκία “δέσμευσε” και το αεροδρόμιο της Ρόδου

Στην αντεπίθεση ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα με επιστολή του. Νέο κρεσέντο προκλητικότητας με 100 και πλέον παραβιάσεις. «Σουρωτήρι» το FIR Αθηνών.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Διπλωματικό «λουρί» στον επιθετικό "θαλασσόλυκο" των Τούρκων, που μετακινείται προς το Καστελόριζο, εκεί όπου ξεκινάει το Σάββατο η επόμενη φάση της άσκησης, περνάει η Αθήνα.

Με τη δέσμευση της συγκεκριμένης περιοχής η Τουρκία "δεσμεύει" και το αεροδρόμιο της Ρόδου. Συγκεκριμένα, η άσκηση περιλαμβάνει μέρος του ΕΕΧ και της τερματικής περιοχής του Διεθνούς Αερολιμένα Ρόδου.

Η Αθήνα την επόμενη κιόλας της πρόκλησης στο Αγαθονήσι, εκτός από την αντι-NAVTEX ακολούθησε την οδό της διπλωματικής πίεσης. Ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα με επιστολή του έθεσε προ των ευθυνών τους, τους εκπροσώπους των χωρών που έχουν προσκληθεί να παρακολουθήσουν την τελική φάσης της άσκησης.  

«Το γεγονός αυτό, πέραν το ότι παραβιάζει την Ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, είναι αντίθετο στις σχέσεις καλής γειτονίας και θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια πτήσεων» τόνισε ο Κυριάκος Λουκάκης, πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα.

"Η άσκηση DENIZ KURDU, η οποία διεξάγεται από το Πολεμικό Ναυτικό στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ανησύχησε τους Έλληνες. Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Κυριάκος Λουκάκης έστειλε επιστολή στις συμμετέχουσες χώρες, προτρέποντάς τις να μη συμμετέχουν" γράφει η εφημερίδα Yeni Safak.

 

Ταυτόχρονα 47 τουρκικά αεροσκάφη, επιδόθηκαν το τελευταίο 48ωρο σε νέο κρεσέντο προκλητικότητας με 100 και πλέον παραβιάσεις. Μόνο την Πέμπτη το κοντέρ έγραψε 76 σε Χίο, Σάμο και ανατολικά της ρόδου, με τα ελληνικά μαχητικά επιφυλακής από Βόλο, Σκύρο και Καστέλι να αναλαμβάνουν το έργο της αναχαίτισης.

«Σήμερα ως Ένοπλες Δυνάμεις, τιμούμε τον Ποντιακό Ελληνισμό και την ιστορία του και διαβεβαιώνουμε όλο το Ελληνικό Έθνος ότι θα είμαστε εγγυητές της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας και δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν εγκλήματα κατά του λαού μας» δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Τη σκυτάλη πήραν από το πρωί μια ομάδα 17 κατασκοπευτικών, ελικοπτέρων και μαχητικών, που έκαναν «σουρωτήρι» το FIR Αθηνών, χρησιμοποιώντας την πύλη ανατολικά της Ρόδου.

Την ίδια ώρα νέα ψήφο εμπιστοσύνης στον τομέα της συνεκπαίδευσης δίνουν στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι ΗΠΑ. Η επίλεκτη πρώτη ταξιαρχία καταδρομών-αλεξιπτωτιστών Ελ Αλαμέιν με την 173 Infantry Brigade Combat Team  των ΗΠΑ, κάνουν άλματα αλεξιπτωτιστών και αντικείμενα Ειδικών Δυνάμεων, στη Βόρεια Ελλάδα, στο πλαίσιο της άσκησης μπαγιονέτ μινοτόρ.