X

Επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης ζήτησε ο Παυλόπουλος

Ο ΠτΔ κάλεσε την τουρκική ηγεσία να δώσει την ευκαιρία στο Πατριαρχείο να αναπτύξει το εκπαιδευτικό του έργο. Με τον Ερντογάν θα συναντηθεί ο Πρ. Παυλόπουλος.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Μήνυμα στην Τουρκία ότι η παρουσία του Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη είναι η απόδειξη των δεσμών της με την ΕΕ έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκεπτόμενος τον Οικουμενικό Πατριάρχη κκ Βαρθολομαίο.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος χαρακτήρισε λίκνο και κοιτίδα το Οικουμενικό Πατριαρχείο και κάλεσε την τουρκική ηγεσία να δώσει την ευκαιρία στο Πατριαρχείο να αναπτύξει το πνευματικό έργο του αλλά και το εκπαιδευτικό, δηλαδή την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής για τον εορτασμό των 25 ετών από την ίδρυση του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΟΣΕΠ θα πραγματοποιηθεί κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, στον οποίο αναμένεται να θέσει το ζήτημα της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, λόγω και έργω, τόσο στην περιοχή του Αιγαίου, όσο και σε ότι αφορά την ΑΟΖ της Κύπρου.

 

 

 

Παυλόπουλος: Οι επιμέρους ιδιαιτερότητες να μην διευρύνουν τις αποστάσεις

Ισχυρό μήνυμα διαχρονικής υποστήριξης της Ελλάδας στο έργο του ΟΣΕΠ, έστειλε κατά την ομιλία του στη σύνοδο της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο κ Παυλόπουλος που μίλησε αμέσως μετά τον οικοδεσπότη Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί στενούς δεσμούς αιώνων με τους λαούς της περιοχής καθώς υπήρξε από το 1992 ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού και σταθερός υπέρμαχος της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου.

Όπως ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος η Ελλάδα ευνοεί και στηρίζει όλες τις θεσμικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για την ενίσχυση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας της δράσης του ΟΣΕΠ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε με έμφαση ότι η Ελλάδα πιστεύει ακράδαντα στην ενίσχυση του ΟΣΕΠ η οποία πρέπει να κατατείνει και στην άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των κρατών .

«Έως την επίτευξη του στόχου αυτού έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε στις επιμέρους ιδιαιτερότητές μας να διευρύνουν τις μεταξύ μας αποστάσεις» τόνισε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος .

Ερντογάν: έχουμε διαφορές αλλά στο τέλος μας ενώνει η Μαύρη Θάλασσα

«Επαφίεται σε εμάς να ενισχύσουμε την συνεργασία μας υπό την ομπρέλα του ΟΣΕΠ», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του, τονίζοντας πως «μπορεί να έχουμε διαφορές, όμως στο τέλος μας συνδέει η γεωγραφία της Μαύρης Θάλασσας, η οποία είναι  σαν μάνα που ενώνει όλα τα ποτάμια».

Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ακόμη πως επίτευγμα του ΟΣΕΠ «είναι πως κάθονται στο ίδιο τραπέζι χώρες με διαφορετικά συμφέροντα» ενώ υπογράμμισε πως προϋπόθεση των επενδύσεων είναι η ειρήνη και η σταθερότητα.

Παράλληλα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως η Τουρκία κατάφερε να άρει ταξιδιωτικούς περιορισμούς και πλέον οι Τούρκοι πολίτες μπορούν να τα ταξιδεύουν ελεύθερα σε Γεωργία και Ουκρανία.