X

Ικανοποίηση ΟΗΕ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Τι δήλωσε ο μεσολαβητής του Οργανισμού, για το αποτέλεσμα του δείπνου Γκουτιέρες με Αναστασιάδη και Ακιντζί.

Ant1news

Νέα Υόρκη

Του Θανάση Κ. Τσίτσα  

«Τα Ηνωμένα Έθνη είναι ικανοποιημένα από το αποτέλεσμα των συζητήσεων στο δείπνο της περασμένης Κυριακής», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Εσπεν Μπαρθ Έιντε, στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού. 

Ο Εσπεν Μπαρθ Ειντε, έσπευσε να διευκρινίσει ότι απομένει πολύ έργο να γίνει στις επόμενες εβδομάδες, πριν μπορέσουν να συναντηθούν στη Γενεύη εντός του Ιουνίου οι δύο πλευρές, υπό τον ίδιο, αναφέροντας ότι ο λόγος που δεν ορίστηκε σαφής ημερομηνία, είναι διότι απουσίαζαν οι εγγυήτριες δυνάμεις και η ΕΕ, που θα είναι παρατηρητής. 

«Μετά από μια μακρά, εντατική, ανοιχτή και έντιμη συζήτηση πέραν των 4 ωρών, το αποτέλεσμα ήταν πως οι ηγέτες δεσμεύθηκαν να ζητήσουν από τον ΓΓ να συγκαλέσει εκ νέου την Διάσκεψη για την Κύπρο, στην Γενεύη. Θα συγκληθεί τον Ιούνιο, το πιο πιθανό στο τελευταίο δεκαπενθήμερο», είπε ο ειδικός σύμβουλος. 

Ο κ. Ειντε  ανέφερε ό,τι «αυτό που κάνουμε και θα κάνουμε τις προσεχείς εβδομάδες είναι να συνεχίσουμε να επεξεργαζόμαστε κάποιες ιδέες που έχουμε, τις οποίες έχουμε ήδη ανεπίσημα μοιραστεί με όλους τους συμμετέχοντες, σχετικά με ένα νέο μοντέλο που θα είναι διαφορετικό, αλλά θα εξακολουθεί να παρέχει κάποιες νέες ουδέτερες διαβεβαιώσεις, κάποια διεθνή εποπτεία εφαρμογής της Συνθήκης. Διότι, σε πολλές συμφωνίες ειρήνης - και έχω εμπλακεί σε πολλές – γνωρίζω πως μπορείς να φτάσεις στο σημείο που στις δύο πλευρές, κατ’ ακρίβεια, αρέσει αυτό που έχει αποτυπωθεί στο χαρτί, αλλά θα αμφισβητούν αν η άλλη πλευρά θα το εφαρμόσει».

Ερωτηθείς αν συζητήθηκε  το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Έιντε είπε πως δεν συζητήθηκε, πλην μιας μικρής αναφοράς, προσθέτοντας «και αυτό, γιατί πιστεύω ότι όλες οι πλευρές έχουν πλήρη επίγνωση του ισχυρισμού πώς με την διευθέτηση, οι υδρογονάνθρακες - όπως και οι δύο ηγέτες έχουν πει σε πολλές ομιλίες και δηλώσεις - θα μπορούσαν να είναι ένα ευνοϊκό στοιχείο στην περίπτωση λύσης, διότι οι πόροι μπορούν να μοιραστούν και θα είναι ευκολότερο να αναπτυχθεί ένας περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με τη διευθέτηση. Δεν θέλω να κάνω περισσότερες δηλώσεις γι’ αυτό. Δεν ήταν το θέμα της συζήτησης».

Ο Νορβηγός αξιωματούχος ενημέρωσε ήδη τους πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για το αποτέλεσμα της  συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.