X

Τσίπρας σε Γιλντιρίμ: οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ο ένας τον άλλον

Στο Μαξίμου ο Τούρκος Πρωθυπουργός, που έκανε λόγο για «καλή γειτονία» και «ευκαιρίες συνεργασίας». Τι έχει στις «βαλίτσες» του.

Ant1news

Της Στεφανίας Μουρελάτου

«Αποτελεί σταθερή πεποίθησή μας ότι η καλή σχέση συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι προς όφελος και των δυο χωρών», είπε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

«Θέλω να επισημάνω ένα θέμα και οι δυο χώρες μας πέρασαν το τελευταίο διάστημα δυσκολίες, αλλά κανένας, ούτε η Τουρκία ούτε η Ελλάδα, προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα του άλλου» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι,  «στις δύσκολες στιγμές οι γείτονες πρέπει να στηρίζουν ό ένας τον άλλο».

 

Μπιναλί Γιλντιρίμ: Μοιραζόμαστε την ίδια μοίρα 

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην αντιφώνησή του ανέφερε, ότι «οι δύο χώρες μοιράζονται την ίδια μοίρα, σημειώνοντας ότι οι ευκαιρίες συνεργασίας που έχουν η Ελλάδα και η Τουρκία είναι πολύ περισσότερες από τα υπάρχοντα προβλήματα. Θα πρέπει να εστιάσουμε στις ευκαιρίες συνεργασίας που έχουμε μπροστά μας με μια αντίληψη καλής γειτονίας διαλόγου και δικαιοσύνης» τόνισε ο κ. Γιλντιρίμ.

 Τη συνάντηση των δύο ανδρών ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Με νέα στοιχεία στις "βαλίτσες" του έφτασε στην Αθήνα ο Γιλντιρίμ

Με φάκελο στον οποίο περιέχονται νέα επιβαρυντικά στοιχεία για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς, που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, των οποίων την έκδοση ζητεί επιτακτικά η Άγκυρα, έφτασε στην Αθήνα ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με τα τουρκικά Μέσα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Το θέμα των «8» είναι μάλιστα ψηλά στην ατζέντα του Τούρκου πρωθυπουργού στις συνομιλίες που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα.

Στόχος του Μπιναλί Γιλντιρίμ με τα νέα αυτά στοιχεία είναι να προσπαθήσει να πιέσει την Αθήνα για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών στην Τουρκία.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να συζητήσει με τον Έλληνα ομόλογό του το προσφυγικό και το Κυπριακό, ενώ αναφέρεται επίσης και η επίσκεψη Γιλντιρίμ στην Κομοτηνή στην εκεί μουσουλμανική μειονότητα.