X

Εκατέρωθεν μηνύματα Τσίπρα – Γιλντιρίμ για Αιγαίο, ενεργειακά και Κυπριακό

Tο Αιγαίο να παραμείνει θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας, τόνισε ο Τσίπρας. Τι είπε ο Γιλντιρίμ για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς.

Ant1news

Οι συνομιλίες μας εκτός από ουσιαστικές και ειλικρινείς ήταν απαραίτητες, ειδικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, είπε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το σύνολο των σχέσεων μας, το Κυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην περιοχή μας, ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Καθίσταται τώρα πιο επιτακτική από ποτέ, η αντιμετώπιση προκλήσεων και χρόνιων ζητημάτων που μας χωρίζουν, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Ποτέ ξανά τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξε τόσο μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ των λαών μας, να ανακαλύψουν καλύτερα ο ένας τον άλλο, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η θετική ατζέντα των δυο χωρών αναπτύσσεται και σε τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως η ενέργεια, οι μεταφορές, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η προσφυγική- μεταναστευτική κρίση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στο πεδίο των ευρωτουρκικών σχέσεων η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση ζητημάτων και να ωθήσει την περαιτέρω συνεργασία. σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Η υλοποίηση της ατζέντας μας πρέπει να βασιστεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού χωρίς ενέργειες που τις υπονομεύουν.

 

Οι προκλήσεις και η παραβατικότητα της Τουρκίας δεν βοηθούν στη θετική ατζέντα, ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως το Αιγαίο πρέπει να παραμείνει μία θάλασσα ειρήνης και σταθερότητας. Όπως επισήμανε, με τον Τούρκο πρωθυπουργό συμφώνησαν να υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στους επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να προλαμβάνονται εντάσεις και όχι να καταστέλλονται.

Γιλντιρίμ: Ελπίζω οι επίδοξοι πραξικοπηματίες να μην κάνουν πραξικόπημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι «επίδοξοι πραξικοπηματίες» δεν θα κάνουν «πραξικόπημα» κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων Σχετικά με τις παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο τόνισε ότι αυτές συμβαίνουν εκατέρωθεν, ενώ έθεσε επιτακτικά την ανάγκη άρσης της θεώρησης των τουρκικών διαβατηρίων. Στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο κ. Γιλντιρίμ αναφερόμενος στα ενεργειακά έκανε λόγο για κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο που αποτελούν παναθρώπινο αγαθό.

Ερωτηθείς για το ζήτημα με τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς για τους οποίους η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφασίσει αρνητικά στα αιτήματα έκδοσής τους, ο Τούρκους Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «θεωρούμε ότι πρέπει να επιστραφούν, φυσικά υπάρχει διάκριση εξουσιών σε κάθε κράτος δικαίου, βεβαίως η δικαιοσύνη θα πάρει τις αποφάσεις της και η εκτελεστική εξουσία θα κάνει αυτά που την αφορούν».

 

Πρόσθεσε ότι «οι πραξικοπηματίες, παρότι σεβόμαστε τις αποφάσεις της δικαιοσύνης, ελπίζουμε ότι δεν θα κάνουν πραξικόπημα κατά των ελληνοτουρκικών σχέσεων».

Αναφερόμενος στην τοποθέτησή του στο ζήτημα των παραβάσεων και των παραβιάσεων στο Αιγαίου σημείωσε ότι αυτές γίνονται εκατέρωθεν τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να μην κορυφώνονται οι εντάσεις. Αναγνώρισε ότι «η άμεση και απευθείας επαφή θα βοηθήσει για να επιλύονται οι εντάσεις στα αρχικά τους στάδια».